Reitingud: Keskerakonna toetus on kuuga kasvanud üle viie protsendi

TALLINN, 4. september, BNS – Erakondade reitingutabeli ülekaaluka liidrina jätkab Reformierakond, samas on Keskerakond kasvatanud kuuga toetust üle viie protsendi, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud iganädalasest Norstati uuringust. 

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 5. augustist 2. septembrini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku. Esikohal olevat Reformierakonda toetab 34,6 protsenti vastajatest ehk 1,1 protsendi võrra vähem kui nädal varem. Teisel kohal olevat Keskerakonda toetab 22,9 protsenti vastajatest ehk nädalaga on näitaja paranenud 1,4 protsenti võrra, kuuga aga suisa üle viie protsendi.

Teiste parlamendierakondade puhul nii suuri muutusi ei ole. Kolmandal kohal on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 15,8 protsendiga, neljandal kohal Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9,8 protsendiga ning viiendal kohal Isamaa 7,3 protsendiga. Sealjuures ei ole Isamaa toetus selle aasta reitingutes veel nii madal olnud.

Keskerakonna toetuse kasv ning Reformierakonna mõningane langus tähendab seda, et koalitsiooni toetus ületab taas opositsiooni toetust. Koalitsioonierakondi toetab kokku 46 ning opositsioonierakondi 44,4 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.