Ratas rõhutas digitippkohtumisel inimkeskse eetika olulisust tehisintellekti arendamisel

Stenbocki maja, 17. september 2019 – Peaminister Jüri Ratas kõneles Tallinna digitippkohtumise avasõnavõtus tehisintellekti valdkonna arengute mõjust ühiskonnale järgmistel aastakümnetel ja rõhutas inimkeskse eetika olulisust.

Rääkides digipöörde arengutest tõi peaminister Jüri Ratas esile innovatsiooni üha kasvavat kiirust ning seda võimaldavat keskkonda. „Aurumasin pani aluse tööstuslikule pöördele ning inimeste arvu kiire kasv tekitas ka nälja uuenduste järele. Võime öelda, et järgmise 15 aasta jooksul leiutame iga päev uue aurumasina,“ sõnas Ratas.

„Tehisintellekt on tänapäeva paratamatus ja me peame õppima seda kasutama inimeste elu paremaks muutmiseks,“ ütles peaminister ning tõi esile, et Eestis on juba rohkem kui paarkümmend töötavat ning peagi kasutusse lisanduvat tehisintellektil põhinevat lahendust.

Eesti on peaministri sõnul ehitanud inimkeskset e-valitsemist juba 20 aastat. „Iga meie kodanik on oma isikuandmete omanik ning peaks ise omama ka kontrolli nende andmete kasutamise üle,“ ütles Ratas. „Kuid muutes riiklikke digiteenuseid automaatsemaks ja ennetavamaks, on meile saanud selgeks, et inimkeskne andme-eetika on palju keerukam kui alguses paistab. Selleks on vaja põhjapanevaid muutusi kogu ühiskonna mõttemaailmas. Kultuuri ja mõtteviisi muutused võtavad palju kauem aega kui uue digiteenuse käivitamine,“ nentis Ratas.

Peaminister avaldas lootust, et tänane kohtumine aitab digimeelsetel riikidel leida ühiselt lahendusi inimkeskse valitsemise jaoks, jagades ühiselt nii kogemusi kui teadmisi. „Digitaalsed lahendused aitavad majandusel kasvada, muudavad valitsemist tõhusamaks ning loodetavasti ka maailma paremaks. Usun, et kogemuste ja parimate tavade jagamine toob kõigile kasu. Selle asemel, et ratast uuesti leiutada, peaksime õppima üksteise parimatest lahendustest – mitte lihtsalt jäljendama, vaid tegema koostööd ja olema ülemaailmselt eeskujuks,“ märkis peaminister Ratas.

Tallinna digitippkohtumine (Tallinn Digital Summit) toimub kolmandat korda. Valdkonna tipptegijate foorum sai alguse 2017. aastal, kui Eesti oli Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja ning korraldas digitaalvaldkonna tippkohtumise, mis tõi Tallinna kokku EL-i riigipead ja valitsusjuhid. Tänavu on konverentsi fookuses tehisintellekti ja selle mõju üle meie tulevikule.

Konverentsi korraldab riigikantselei koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga. Ürituse sisupartnerid on Elektri- ja elektroonikainseneride instituut (IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers), Rahvusvaheline kriminaalpolitseiorganisatsioon (INTERPOL), The Future Society ning ÜRO regioonidevahelise kuritegevuse ja õigusküsimuste instituut (UNICRI – United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute). Digitippkohtumise toimumisele aitavad kaasa uuenduslike akustiliste kabiinide tootja Silen ning Tallinn Digital Summit ametlik autopartner BMW (Inchcape Motors Estonia).

Tallinna digitippkohtumist kannavad veebiülekande vahendusel üle ERR.ee, Delfi.ee ja Postimees.ee. Samuti on võimalik ülekannet jälgida siit: https://www.digitalsummit.ee

2 kommentaari
 1. Muidu 1 aasta ago
  Reply

  võtavad robotid võimu üle. Tuleb karta, et mitte kahetseda.

 2. ! 1 aasta ago
  Reply

  MITTE TAEVA PÄRAST INIMKESKSE, VAID EETIKA JA HOOLIVUS KÕIGE LOODU VASTU !!!
  HAKKATE INIMEST ESILE TÕSTMA, SEALT SEE TAGASILÖÖK TULEBKI, ERITI ISE ENNAST ARENDAVA TEHISINTELEKTI PUHUL. ALATI ON TUlNUD, KUIGI TEISTES ASJADES.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.