Ametiühingud arutavad Keskerakonna fraktsiooniga alampalga küsimust

Eesti Raudteelaste ametiühingu korraldatud pikett Balti jaamas "Raudtee sektori kaitseks. FOTO: JAANUS LENSMENT/SCANPIX

TALLINN, 18. september, BNS – Kolmapäeval kohtuvad ametiühingute esindajad Riigikogus Keskerakonna fraktsiooniga, et arutada alampalga küsimust, edastati Ametiühingute Keskliidu pressiteates.

Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit alustasid läbirääkimisi 2020. aastaks riiklike tunni- ja kuupalga miinimummäärade kokkuleppimiseks pärast Eesti Panga majandusprognoosi avalikustamist juuni lõpus.

Läbirääkimisdelegatsioonid jõudsid septembri alguseks arusaamale, et miinimumkuupalk võiks tuleval aastal olla 578 eurot, kuid Ametiühingute Keskliidu volikogu pidas seda ebapiisavaks. Ametiühingute Keskliit tegi tööandjatele ettepaneku läbirääkimisi jätkata ning otsib nüüd võimalikke lahendusi, kuidas läbirääkimistega edasi minna ning alampalga määr tulevaks aastaks ikkagi kokku leppida.

2017. aastal leppisid tööandjad ja ametiühingud kokku, et töötasu alamäär tuletatakse Eesti Panga prognoositavast tööviljakuse kahekordsest kasvust, kuid see ei või olla suurem kui kahekordne prognoositav reaalne majanduskasv ega väiksem kui 40 protsenti prognoositavast keskmisest palgast. Kavandatud esialgsest kokkuleppest tulenevalt kasvaks töötasu alammäär 2020. aasta 1. jaanuarist 7 protsendi ehk 38 euro võrra. Miinimumpalga osakaal prognoositavas 2020. aasta keskmises palgas jääks sel juhul 38 protsendi tasemele. Majandusprognoosi ei pea arvestama, kui keskmine palk kasvab rohkem kui kaks korda kiiremini SKP reaalkasvust või kui majandus on neljandat kvartalit järjest langenud.

Hetkel Eestis kehtiv kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral on 540 eurot ja tunnitasu alammäär 3,21 eurot. Üleriigilises alampalgas lepivad kokku sotsiaalpartnerid ehk tööandjate esindajana Eesti Tööandjate Keskliit ning töötajate esindajana Eesti Ametiühingute Keskliit.

1 Kommentaar
  1. Milles 5 aastat ago
    Reply

    küss? Kehtestage riigikassast makstavatele tegelinskitele alam- ja ülempalga suhteks 3 korda ja asi mutt. Lällajad kaotavad, kerjused võidavad. Ning suhe käiks ajaga kaasas. Ja Viha-Kersti ei teeniks enam 20 korda rohkem kui need, kelle eest ta hoolitseb. Jurka kohta käib see samamoodi.
    Kuid mõne euro kallal vinguda on häbilugu!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.