Ratas: pension tõuseb 8 protsenti, erakorralise tõusu arutelu jätkub

Foto: Arvo Meeks/Scanpix

19.09.2019

Peaminister Jüri Ratas ütles, et järgmise aasta riigieelarves on planeeritud pensionitõus läbi indekseerimise kaheksa protsenti, erakorralise pensionitõusu üle aga arutelud veel kestavad, kirjutas ERR-i portaal kolmapäeval.

Ratas kinnitas “Aktuaalsele kaamerale” intervjuus, et valitsus jätkuvalt tahab erakorralist pensionitõusu. Millal see täpselt tuleb, kas järgmisel või ülejärgmisel aastal, on tema sõnul vara öelda. “Need arutelud jätkuvad,” märkis ta.

Vastates ajakirjaniku väitele, et erakorraliseks pensionitõusuks saaks kasutada teise samba reformiga vabanevaid vahendeid, ütles Ratas, et neid vabanevaid vahendeid ei saa järgmiseks aastaks veel planeerida.

“Sellel aastal kindlasti me ei saa järgmiseks aastaks planeerida teise samba vabatahtlikkust ja sealt vabanevaid vahendeid. Kõige varem, kui see jõustub ühel hetkel riigikogus, saab seda planeerida aastaks 2021, mitte 2020,” selgitas Ratas.

Samas pension tõuseb. “Mida me saame öelda, et eelarves on planeeritud pensionitõus läbi indekseerimise kaheksa protsenti. See on – kui on keskmine vanaduspension tööstaažiga 44 aastat – ligemale 38-39 euro juures,” rääkis peaminister.

“Ma arvan, et see on päris oluline samm. Kindlasti sellele on kaasa aidanud ka majanduskasv viimastel aastatel, et läbi indekseerimise me võiksime näha sellist pensionitõusu,” lisas ta.

Iga aasta aprillis kasvavad kõik pensionid indekseerimise tulemusel. Järgmise aasta 1. aprillist kasvavad pensionid selle tulemusel keskmiselt kaheksa protsenti.

Tänavu teises kvartalis oli keskmine vanaduspension ligi 485 eurot, seega järgmisel aastal saab keskmist vanaduspensionit saav inimene kuus umbes 39 eurot rohkem ehk umbes 524 eurot.

Pensioniindeksi arvestamise alus on 80 protsendi ulatuses eelmise aasta sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise muutus ja 20 protsendi ulatuses eelmise aasta tarbijahinnaindeksi muutus. Nende muudatuste alusel tekib indeks, mille kinnitab vabariigi valitsus. Indeksiga korrutatakse riiklike pensionite arvutamise aluseks olevaid näitajaid – pensioni baasosa ja aastahinnet, samuti rahvapensioni määra.

BNS

6 kommentaari
  1. Mind 5 aastat ago
    Reply

    huvitab rohkem, palju kasvab eelarve? Kas samuti nagu nüüd 11,6%, siis jääb pinss ikkagi maha ja 14€ kuus näo kohta röövitakse valitsuse salalaekasse. Tõusis ju sel aastal pinss 8,4% ehk selgelt alla eelarvekasvu, mis näitab, et petetakse just surmaeelikuid. Nii et Jurka, kas tasub oma salaröövimisega uhkustada?

  2. HAMBAHALDJAS 5 aastat ago
    Reply

    KÄISIN HAMBAARSTI JUURES. OLEN NEETUD PENSKAR. VÄLJA TÕMMATA TULEB VEEL 5 HAMMAST, ENNE KUI SAAB PANNA PIINARIISTA VEEKLAASIPROTEESI. SELLE KÕIGE ODAVAMA.
    RIIK ANNAB IGAL AASTAL TÕMBAMISEKS 85.-eur. KUI SATUD HEA ARSTI PEALE, MALKSAB KERGE TÕMBAMINE 45.- eur, SAINGI ÜHE HAMBA VÄLJA /järele jääb veel 5/ LÄKSIN SEEJÄREL KASSASSE JA KÜSITI VEEL 20-25 eur = OMAOSALUS + VISIIDITASU. JÄRELIKULT JÄÄB RAHA VEEL ÜHE HAMBA JAOKS /kui jääb,sest ma ei tea kui raske tõmbamine tuleb/AGA SEDA SAAN TEHA JÄRGMISEL KUUL, SEST 25 euri OPN MULLE LIIGA KOORMAV KULUTUS ÜHES KUUS./tegelikult siis 50.-euri oleks 2 hamba pealt/
    SIIS JÄÄB VEEL 4 HAMMAST, AGA 85 euri SAAN ALLES TULEVAL AASTAL = SEEGA TULEB MUL TÕMBAMISE PEALE KULUTADA VEEL 2 AASTAT ,ENNE KUI SAAN PROTEESIDELE MÕELDA.
    ÜKS HAMMAS TULEB RAVIDA JA SEE KÄIB KA TÕMBAMISE RAHAST JA ÜKS TÕMBAMINE TULEB VÄGA RASKE- OPERATS. LAUSA. SEEGA VÕIB PIKENEDA TÕMBAMISAEG 3 AASTAT.
    KAS TEEN PANGALAENU? KAS PANK ANNAB MINU VANUSES JA 350 eur PENSIONIGA ? KAS SUUDAN LAENUKOORMUST TALUDA. LISAKS TULEB PROTEESIRAHA LAENATA, SEST OMAOSALUST SINNA EI SUUDA MA MAKSTA JA SEE RAHA LÄHEB ALATI RIIGILE TAGASI,MILLEGA PROTEESE PENSIONÄRIDELE TOETATAKSE.

    • Käisin 5 aastat ago

      ka aasta eest Tartus hammast välja sikutamas. Kui samuti kogelesin, et kunagi oli palju odavam, siis meesarst naeratas, et tuimestus maksab, ilma võib ta hamba ka tasuta välja tõmmata. Ma siiski maksin. 4 tunniga oli põsk taastunud ja paari nädala pärast ei tulnud väljatõmmatud koht meeldegi.

  3. 2 HAMBAHALDJAS 5 aastat ago
    Reply

    NÜÜD TULEB MÕELDA PROTEESIDELE. IGA 3 a. TAGANT ANNAB RIIK PROTEESITOETUST, KUID SEDA VAID ÜHE KORRA ,st. 240.-ANNABKI.
    MUL ON JÄREL 190.-euri /ülejäänu läks igasugustele konsultats. ja röntgenitele, mis tuleb uuesti teha kui tõeline panemine algab / JA HAMBAID VEEL TÕMMATA 3 AASTAKS, SEEGA LÄHEB SEE 190.-EURI TAGASI JA TULEVAL AASTAL ANTAKSE MULLE 240.-euri PROTEESIDEKS, MITTE 240 + 190 euri. VAID AINULT 240.-euri.
    JÄRELIKULT EI HAKKA MA PROTEESE SEL AASTAL PANEMA. HAKKAN 3 A PÄRAST, JUHUL ,KUI PANK ANNAB LAENU. LAENUSUMMA 500 euri PROTEESILE, MIS KÕIGE ODAVAM- UMBES NIIPALJU.
    KAS PANK ANNAB LAENU MINU VANUSES, PENSIONIGA 350 EUR, MILLRLE LISANDUB TÄNU INDEKSEERIMISELE APRILLIS TERVELT 23.- euri !?
    ERITI KUI TÕMBAMISTEKS ON IMEKOMBEL LAENU SAADUD 300.-EURI ?
    LAHENDAKS SELLE ASJA ÜKSKORD NORMAALSELT ÄRA. KASVÕI KÕIGE VÄIKSEMA PENSIONIGA ÜKSIELAVA, TÄIESTI ÜKSIKU PENSIONÄRI JAOKS … SEST MUIDU SAAN MA SELLE PROTEESI SURMAPÄEVAKS – AINULT ÜLEMISE, MUUSEAS, VÄLJANÄGEMISE PÄRAST. SÖÖMINE ON ISEASI, NAERATAS KA ARST.

  4. 3 HAMBAHALDJAS 5 aastat ago
    Reply

    LISAKS TULEB MAKSMA HAKATA KÜ RENOVEERIMISI.
    NII ET MINA SEDA LAENUKOORMUST KÜLL VÄLJA EI KANNTA, PANKADEST RÄÄKIMATA.
    Kass sai ka veel kirbud vms. nii et temaga tuleb arstile minna ja maksta 50-100 eur. Kas pean kassi ära tapma?

  5. TEADMISEKS 5 aastat ago
    Reply

    Kes veel ei tea, siis väljatõmbamist vajavad juured ja hambad tõstavad PÕLETIKUMARKERIT, mis on soodumuseks ja suureks abiks või vallandajaks ALZHEIMERILE, NEERUHAIGUSTELE, OSALE DIABEEDIST , MULTIPLEXILE , KOPSUHAIGUSTELE nagu näit KOK, KOORMAKS SUUREKS IMMUUNSÜSTEEMILE, ABIKS AUTOIMMUUNHAIGUSTELE , AJUHAIGUSTELE , IGASUGUSTELE PÕLETIKULISTELE KROONILISTELE HAIG.
    VÄHILE KINDLASTI jne.jne. jne.
    Kõik naD vajavad ravi, kalleid uuringuid, hooldust , personali jne..

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.