Ratas: Eestis on vaadatud maksu- ja eelarveküsimusi väga ühekülgselt

Jüri Ratas

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas püstitas erakonna volikogus kõneledes taas kord küsimuse, kas meie maksusüsteem ja eelarvepoliitika on parim, milleks oleme suutelised.

Ratas ütles, et on peaministrina olnud riigi eelarvestrateegia ja riigieelarve protsesside juures ning tuleb küsida, kas eelarvepoliitika teenib riiki ja rahvast parimal moel.  „Ma pean seda arutelu meie ühiskonnas olulisemaks kõigel laiemas mõttes, vaadates nii tulevaste valimiste kui valitsuste poole,“ sõnas peaminister.

Ratas selgitas, et viimased paarkümmend aastat on Eesti ühiskonnas ja poliitikas vaadatud maksu- ja eelarveküsimusi väga ühekülgselt ning isegi dogmaatiliselt. „Üleminekuaastatel võtsime suuna majanduskasvule, mis edendas kiiresti meie ühiskondlikku jõukust. Samas jäid sellest edust maha paljud meie inimesed ja ühiskonnagrupid,“ tõdes Ratas, kelle sõnul tuleb üha enam küsida, kuidas jaotada loodavat väärtust ühiskonna erinevate osade lõikes õiglasemalt, et sellest saaksid osa ka seni nõrgemas positsioonis olevad eestimaalased.

Peaministri sõnul on Eesti olnud aastaid sissetulekute jaotuse poolest Euroopa Liidu ebavõrdsemate riikide hulgas, mistõttu näeme ühiskonnas probleeme ja lõhesid, mida nüüd tuleb tasandada. „Olgu nendeks siis töö- või tööjõupuudus maapiirkondades, aastate jooksul toimunud väljaränne, suur suhtelise vaesuse määr või midagi muud. Eesti uueks sihiks peab olema suurem ühiskondlik võrdsus, mis toob endaga kaasa pikemaajalise kõrgema majanduskasvu,“ rõhutas Ratas.

6 kommentaari
 1. Aeg on 2 aastat ago
  Reply

  Tuleb kiirelt kehtestada astmeline tulumaks. Iga praegu üle 1000 euro teeniv inimene varastab pensionärie ja vaeste tagant. Kui on palk üle 1000, siis tuleb ületavalt osalt maksta tulumaksu 80 protsenti.

  • Oled 2 aastat ago

   ikka jobude jobu. Kui keegi teenib rohkem, siis asja eest. Ta loob rohkem väärtusi, millest ka sinusugune ahne ja kade laisk ja loll elab.
   Kui on 2 treialit ja üks toodab 1000 vidinat, 1€ tükk ja teine 500 samasugust, siis esimese must palk on 1000€ kuus, millest võltsvalitsus röövib 200 omale, laisk treial aga saab oma 500€ kõik kätte. Kuna tegu oli 1 jupiga, siis tuleb töökal treialil jupi hinnaks 800/1000 = 80 senti, laisk saab aga 500/500 = 100 senti ehk 25% rohkem. Kas tänuks selle eest et ta on laisem?

  • Sa Oled oled ise mõistmatu 2 aastat ago

   See, kes suudab rohkem peabki vaestesse ja pensionäriesse maksude näol emam panustama. Tagada on vaja sotsiaalne võrdsus, et KÕIGIL OLEKS INIVÄÄRNE ELU!

  • Sotsialism 2 aastat ago

   on teis ekulul elamine. Kuulud seega marksistide leeri. Huvitav et nõukogude ajal me tegime neid maha ja igatsesime kapitalismi, kus igaüks saab vastavalt oma panusele, kuid nüüd võtavad üha rohkem laisad sõna, et teised pidage neid ülal. Kuradi punased rotid olete!

  • to Aeg on 2 aastat ago

   See on küll loll jutt et juba üle 1000 eur pealt panna kõrgem maks peale. See astmeline tulumaks peaks suurenema oluliselt suuremalt summalt. 1000 eur tänapäeval on palgamõistes ikka väike summa(tugevalt alla keskmise ju). Eripensionid on ka suuremad.

  • to Aeg On 2 aastat ago

   Jube on tõdeda, et selliseid idioote veel on, vast on tegu Olgino trolliga ja burešini “ideede” jätkajaga.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.