Riigikogu komisjonid ei nõustunud 5G asjus tehtud pöördumisega

Mobiilsidemast. Foto: Arvo Meeks/Scanpix

23.09.2019

Riigikogu sotsiaalkomisjon ja keskkonnakomisjon otsustasid mitte nõustuda riigikogule esitatud kollektiivse pöördumisega „Nõuame 5G tehnoloogia paigaldamise peatamist Eestis!“

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et ei ole esitatud ühtegi tõsiseltvõetavat argumenti, mis annaksid põhjuse peatada 5G tehnoloogia paigaldamist. „Tehnoloogia arendamine on kahtlemata vajalik, kuid selle arendamine peaks arvestama inimeste tervist. Seetõttu peame väga oluliseks, et uute mastide kasutuselevõtmisel tehakse mastide vahel mõõtmised, mis näitaksid, et kiirgus ei ohustaks isikute ja keskkonna tervist,“ rääkis Mölder.

Keskkonnakomisjoni esimees Erki Savisaar lisas, et 5G tehnoloogia paigaldamisel kasutusele võetavate sageduste puhul ei ole senini teaduspõhiselt olnud võimalik piisavalt tõestada keskkonnahäiringute ohtlikkust. „5G tehnoloogia puhul kasutusele võetavad sagedused on lähedased juba kasutusel olevatele sagedustele ja nende bioloogilise mõju osas ei ole alust oodata mingeid olulisi erisusi. Otstarbekas on jätkuvalt rakendada mistahes elektromagnetkiirguse puhul ettevaatuse ja mõistliku kasutuse printsiipi ning kahtlemata peab ka tulevikus kõigi väljade summaarne võimsustihedus vastama kehtivatele kiirgusnormidele,“ ütles Savisaar.

Sotsiaalkomisjon pöördub sotsiaalministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole ettepanekuga viia 5G rakendamisel läbi mõõtmised 5G sagedusmastide vahel.

5 kommentaari
  1. 5G 5 aastat ago
    Reply

    segab sääskede paaritumist. See on piisav põhjus, et sellest neetud 5G-st loobuda.

  2. Pange 5 aastat ago
    Reply

    mõned 5G mastid püsti. Kui inimesi hakkab surema tuhendete kaupa, siis on 5G kahjulik. Ja tuleb üle minna 6G-le.

  3. tõde 5 aastat ago
    Reply

    Mileks neid kuradi maste vaja on. Nad ON tervisele väga KAHJULUKUD!!! Kas sellewks püstitatakse maste, et
    lollikari veedab vaba aja nutikates mõttetut infi kogudes ja niisama läbutases.Ja tööaja ka ninapidi samades kiirgustes. Suitsetamine on avalikes kohtades keelatud, aga KIIRGAMINE POLE KEELATUD.
    Kähed rongi, suitsetada seal ei tohi,aga kõik võtavad telef. ja arvutid välja ja ninapidi seal, mina ka risti rästi koonduvate kiirguste käes. Isegi öösel magades lendab mu toas WIFI /kuigi seadmed pole sisse lülitatud/
    Üks mu kõrv, millega moblat 30 a. kuulan on “ära keedetud”, et tasakaaluhäired.
    OLen väga tundlik neile igasugu väljadele,lainetele. Vanasti radarite lähedus ja ka telemast tekitasid ärevust.
    Sain sõjaväosa läheduses ,nende aparaatidest depress. ja ärevust.
    Miks on meil äkki nii palju ärevushäireid ja depressioone, narkomaane , ravimisõltlasi?
    Tunnen ainuüksi kõrgepinge traatide läheduses ebameeldivust ja pinget. Lapsena, kui vererõhku veel polnud aga nautisin traatide all käimist -ergastas meeldivalt. Trafode lähedus, kui ma ka ei tea et nad seal on,kutsub esile paha tuju ja ärevuse – tahan sealt ära. Mina teadvustan endale seda, sest olen elu jooksul teadlikult kogenud oma sensitiivsust, inimesed ei teadvusta.
    Pange nad maa alla, kui muidu ei saa ja mitte majade alla.
    Nõukogude võim tõmbas inimeste ja loomade kodudest üle kõrgepingemastid ja kõrvale trafod, praegused valitsused püstitavad maste, radareid ja jumal teab misasju peale tuulikute.

    • Sinusuguste 5 aastat ago

      jaoks luuakse varsti reisikorraldaja, kes saadab sinusgugused üheotsapiletiga Mongoolia steppi. Kuid kuna edukas äri tekitab kohe võistlejaid, siis lähevad pakkumisele ka Taimõri poolsaar ja Franz Josephi maa.

  4. to sinusuguste 5 aastat ago
    Reply

    Aga äkki juhtub hoopis nii, et reisikorraldajad viiivad sinna hoopis sinu … Kuigi, efektiivsuse huvides…No mis kasu sust sealgi oo.?
    Igasugu imelikke asju juhtub .On juhtunud.
    Palvetan juba praegu loomade eest,et nende kraesse lolle ja ahneid inimesi ei hakataks pressima.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.