Ratas: Eesti toetab Põhja-Makedoonia ning Bosnia ja Hertsegoviina Euroopa-suunalist teekonda

Foto: Riigikantselei

24.09.2019

Peaminister Jüri Ratas kinnitas New Yorgis kohtumistel Põhja-Makedoonia peaministri Zoran Zaevi ning Bosnia ja Hertsegoviina presidentuuri esimehe Željko Komšićiga toetust mõlema riigi Euroopa-suunalisele teekonnale.

Peaminister Ratase sõnul aitab Lääne-Balkani ja Euroopa Liidu lähem integratsioon tagada heaolu, stabiilsust ja julgeolekut kogu Euroopas. Eesti toetab Ratase sõnul Põhja-Makedooniaga ELiga liitumisläbirääkimiste avamist. „Põhja-Makedoonia on lahendanud nimeküsimuse ja pühendunud reformide elluviimisele ning seetõttu tuleks peatselt läbirääkimisi alustada,“ ütles Ratas.

Peaminister Ratas avaldas lootust, et NATO liitlased jõuavad aasta lõpuks ratifitseerida Põhja-Makedoonia liitumisprotokolli, et riigist saab NATO 30. liige. Ratas märkis, et NATO ning Bosnia ja Hertsegoviina vahelise koostöö tihendamisel on kindlasti positiivne mõju ka piirkonna stabiilsusele.

Mõlemal kohtumisel kõneldi ka Eesti mittealalisest liikmesusest ÜRO julgeolekunõukogus aastatel 2020-2021. Ratase sõnul keskendub Eesti ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikmesuse ajal rahvusvahelisel õigusel põhineva maailmakorra hoidmisele, digiriigi ja e-valitsemise kogemuse jagamisele, kliima- ja keskkonnaküsimustele ning julgeolekunõukogu enda töö tõhustamisele.

Ratas arutas ka kohtumistel Zaevi ja Komšićiga kahepoolse koostöö tihendamist. Bosnia Hertsegoviina ja Põhja-Makedoonia juhid tundsid huvi Eest e-riigi kogemuse vastu.

Peaminister Ratas osales ka ÜRO peaassamblee avanädala raames Ameerika Ühendriikide korraldatud ja president Donald Trumpi juhtimisel toimunud kõrgetasemelisel kohtumisel, kus keskenduti usuvabaduse kaitsele maailmas. President Trump tutvustas kohtumisel maailma riikidele üleskutset võidelda usulise tagakiusamise vastu ning ühineda samameelsete riikide grupiga, kes toetavad ja austavad usuvabadust.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.