Jaapani suursaadik austas töövisiidil sumohiid Barutot

Endine sumokuulsus ja eraettevõtja Kaido Höövelson sportlasenimega Baruto. Foto: Joakim Klementi/Scanpix

09.10.2019

Oktoobri alguses Eestis tööd alustanud Jaapani suursaadiku Hajime Kitaoka esimene visiit tõi ta Lääne-Virumaale, kus tõusva päikese maa esindaja kohtus reede õhtul Vinnis sumomaadluse ja Jaapaniga seotud kohalike inimestega, kirjutab Virumaa Teataja. 

Suursaadiku auks korraldatud vastuvõtul viibisid siinsetest poliitikategelastest peagi ametlikult Eesti Sumoliidu presidendi ametisse asuv riigikogu liige ja parlamendi EestiJaapani toetusrühma esimees Kaido Höövelson, samuti tema ametivend parlamendis ning sama toetusrühma liige Anti Poolamets. Kutsutud külaliste hulgas olid veel Eesti Sumoliidu peasekretär Riho Rannikmaa, Vinni vallavalitsuse esindajad ja äsja Ungarist Euroopa noorte sumomeistrivõistlustelt korraliku medalisaagiga naasnud Eesti noortekoondise liikmed ja treenerid.

Suursaadik Hajime Kitaoka vastuvõtt toimus märgilises paigas, Vinni spordikompleksis. Samas kohas algas hilisema profisumotori, maadlejanime Baruto all tuntuks saanud Kaido Höövelsoni teekond tippu. Harjutussaal, kus Höövelson rassis, nimetati aastate eest tema järgi Baruto dojo’ks.

“Ma loodan, et Kaido Höövelsonile tuleb siit sumosse järeltulijaid,” ütles Hajime Kitaoka. “Sumo on palju rohkem kui ainult Jaapani spordiala – sellel on oma spordivaim. Kellel on tõsine huvi sumo vastu, õpib seeläbi palju rohkem tundma ka Jaapanit ja mõistab riiki paremini.”

Kaido Höövelson ise nimetas suursaadiku külaskäiku märgiliseks ja ütles, et see on esimene väikene, kuid väga oluline samm kahe riigi edasises koostöös. Humoorikat tõika mainis kohtumisel suursaadikuga Anti Poolamets, kes nimetas 38 elanikuga Kulina küla, kus tegutseb sumohiiu nime kandev Barto puhkemaja ja millest pool kilomeetrit eemal asub Poolametsade kodu, eriliseks külaks.

“Eriline seetõttu, et see on kindlasti kõige jaapanlasterohkem Eesti küla. Abikaasa kohtab ikka aeg-ajalt metsa minnes ka jaapanlasi,” lausus Poolamets.

Jaapani suursaatkond korraldas koostöös Eesti Sumoliiduga läinud nädalal ka VinniPajusti kooli õpilastele kohtumise, kuhu tõi sumomaadlusest loengut pidama ala eksperdi, Jaapani televisiooni saatejuhi Hiro Morita.

1 Kommentaar
  1. Kas 5 aastat ago
    Reply

    panid ka vatsad kokku ja Parto nügis saadiku Eestist välja?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.