Politsei harjutab suurõppusel tegutsemist massilise sisserände korral

Politsei tööd tegemas. FOTO: MARIANNE LOORENTS /SCANPIX

09.10.2019

Politsei- ja piirivalveamet korraldab tuleval nädalal suurõppuse, kus harjutatakse tegutsemist vastuvõtupunktis massilise sisserände korral.

suurõppuse HotSpot19 viikse läbi tuleva nädala neljapäeval Koidula raudteejaamas, edastas Lõuna prefektuur. 17. oktoobril toimuva Suurõppus keskendud fookus on Koidula raudteejaama loodud sisserändajate vastuvõtupunkti töö käivitamisele ja sealsete esmaste toimingute läbiviimisele. Õppusele kaasatakse ligi 400 politsei- ja piirivalveameti töötajat, kelle seas valdavalt migratsiooniametnikud, reservametnikud, RTÜ liikmed ja tõlgid

Õppusest võtavad osa ka sotsiaalkindlustusameti, terviseameti, Eesti Raudtee, maksu- ja tolliameti, veterinaar- ja toiduameti ja kaitsepolitsei töötajad ning teised, kes harjutavad esmase meditsiinilise abi, sotsiaalse toe ja muu vajamineva tagamist.

Õppuse ajaks luuakse Koidula raudteejaama territooriumile vastuvõtupunkt kontrollimaks ebaseaduslikult sisserännanuid, keda mängivad õppusele kaasatud vabatahtlikud. Õppust hindavad kohalike ekspertide kõrval ka partnerid välisriikidest, näiteks Soomest ja Frontexist.

Politseikolonelleitnant Toomas Malva selgitas, et kuigi ohuhinnangud Eestile massilise sisserände ohtu jätkuvalt ei prognoosi, on teiste riikide kogemus näidanud, et valmisolekut, teoreetilisi teadmisi ja tegevusplaani läbimängu ei saa ükski riik alahinnata.

„Õppusel osalevate politsei- ja piirivalveameti ametnike peamine ülesanne vastuvõtupunktis hõlmab isikute turvakontrolli, registreerimist, tuvastamist, vestlust reisiteekonna ja saabumise põhjuste kohta, rahvusvahelise kaitse või tagasisaatmise menetluse otsustamist, aga ka avaliku korra tagamist vastuvõtupunkti alal ja nõnda edasi,” ütles Malva.

Malva märkis, et nende esmaste toimingute läbiviimine vastuvõtupunktis on elulises olukorras väga aegkriitiline, et edasiselt saaks vajadusel kohtule anda materjalid, mille tulemusel hinnata välismaalase üle 48 tunni kinnipidamise pikendamise vajalikkust. „Ajasurve omakorda tähendab, et vastuvõtupunkti tuleb kaasata palju inimesi PPA erinevatest üksustest, sealhulgas partnerid. Millised ülesanded ja töökorraldus, vastutus ja kohustused on sadadel vastuvõtupunktis töötavatel ametnikel, ongi selle õppuse tuum,” ütles ta.

Õppust rahastavad EL-i varjupaiga-, rände- ja integratsioonifond ning siseministeerium

3 kommentaari
 1. Kolmas eesti 2 aastat ago
  Reply

  Seda võiks mustamäel reaalselt teha? Mida Te ootate?

 2. Ikka 2 aastat ago
  Reply

  teevad käpardid mitu viga. Kõigepealt ei tohiks katsejänesteks olla omad, kellega on lihtne kokku leppida, vaid tellida tuleks just muukad Venemaalt, kes siia tahavad tulla. neile esitatakse tingimus, et kes mingis ajavahemikus kindlal maa-alal läbi pääseb, saab siin läbilaskjate kulul 5-ks aastaks elamisloa. Kes aga üle ei pääse, võtab jalad selga ja läheb sunniviisiliselt vabatahtlikult kodumaale tagasi. Nagu omamoodi loterii, kus on ikkagi võimalus võita ehk meie äpude turjale elama tulla.
  Teine viga on piirkond. Vaja oleks testida hoopis üle veepiiri tulekut. Näteks koostöös Voovaga tellida 1000 vankat, kes püüaks ületada Narva jõge, Peipsi järve ja Lämmijärve. Kas ujudes, kummipaadiga, süstaga või muudmoodi. Keda ei avastata ning jõuab teatud ajaks ettelepitud kohta, saab meie piirikate palgast 1000€ tasu. Siis oelks kumbki pool asjast eluliselt huvitatatud ega mängitaks enam läbimatut piiri. Ja eriline tähelepanu pöörake Salosaarele Lämmijärves, seal võib Etkar neile OMADELE anda poliitilist varjupaika. Mida te siis teete? isegi kohus ei saanud tast jagu. Etkar ju Eesti seadusi ei tunnista.

 3. Ja 2 aastat ago
  Reply

  veel üks märkus: Pildil on teil näha pollarite auto koos numbriga 768BGR. Te vist ei teagi, et sekund pärast loo ilmumist läheb see teave Mossadi andmepanka. Nii aga tehakse neil meie järelt nuhkimine imekergeks, kui andmed kohe ette söödetakse. See on RIIKLIK KURITEGU!
  Iga Mossadi nuhk peab oma teenistuse ISE välja töötama, mitte meie abiga langluusi laskma. Paljude juudipollarite autode numbreid meie KaPo teab? Mis siis kui juudid meile kallale tungivad nagu pastud, kõrgõõsid, kazakid jm mutukad Ahvanistaanist, kus praegu Jurka peab võidukaid kaitselahinguid meie Vaaterlandi eest?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.