Oudekki Loone: 45-eurone pensionitõus tagab eakatele inimväärikuse

Oudekki Loone

Keskerakond on ainsana seisnud erakorraliste pensionitõusude eest, nii ka seekord, kui järgmise aasta aprill toob viimase 12 aasta suurima pensionitõusu, ütles Riigikogu keskfraktsiooni kuuluv Oudekki Loone oma kõnes.

„Keskerakonna juhtimisel tõsteti erakorraliselt pensione aastatel 2005-2007 ning oleme olnud eestvedajaks nüüdki, kui iga-aastase indekseerimise ja erakorralise tõusu koosmõjul kasvab aprillis vanaduspension 45 eurot,“ ütles Oudekki Loone. „Keskerakonnale on olnud pension alati üks olulisemaid teemasid, mida kinnitab ka fakt, et Keskerakonna valitsused tõstsid aastatel 2017-2020 vanaduspensioni 132 eurot. Reformierakonna valitsused tõstsid 2011-2016 vanaduspensioni 90 eurot ehk sisuliselt poole vähem.“

Euroopa Komisjon on oma iga-aastases Eesti riigiraportis korduvalt tõstatanud, et vanemaealiste suhtelise vaesuse määr on Eestis endiselt väga kõrge. „Vaesus on eakate seas aina süvenenud ning statistikaameti andmetel 2017. aastal tõusis 65-aastaste ja vanemate suhtelise vaesuse määr 47,5%-ni. Seega on pensionitesse panustamine hädavajalik ning iga lisaeuro aitab parandada eakate toimetulekut ning pakkuda neile väärikat vanaduspõlve,“ sõnas Loone.

Poliitiku sõnul on tegemist esimese sammuna, tugeva ja väärikat elu garanteeriva riigipensioni teel. „Valimisplatvormi sai lubadus tõsta pensionit koos indekseerimisega 100 eurot, kuid hetkel pidime lähtuma riigi rahalistest võimalustest. Vaatamata sellele ei jää peaministrierakond paigal tammuma, vaid töötab selle nimel edasi, et täita valijatele antud lubaduse teine pool,“ sõnas Loone, lisades, et Keskerakonna eesmärk on elukvaliteediga kauplemise asemel selle tagamine.

Riigikogus läbis täna esimese lugemise pensionikindlustuse seaduse § 61 täiendamise seaduse eelnõu, mille eesmärk on vähendada eakate vaesust ning tõsta nende toimetulekut ja heaolu.

10 kommentaari
 1. Õudukas 2 aastat ago
  Reply

  paistab ülimalt … olevat. Ta ei ska isegi lahutada, et aru saada, palju pinss niikuinii peab valemi järgi tõusma. Ja ei ska ta ka jagada, et aru saada. millise osa see tilluke altkäemaks moodustab eelarvest võrreldes teiste aastatega.

 2. pole häbi kaagutada 2 aastat ago
  Reply

  Kas see devotška ei tea, et igaaastane pensioni indekseerimine on seadusega ette nähtud?
  Sellel pole midagi asja kesikute suure lubadusega 100 €urot pensionile juurde panna!
  Kahjuks seitsmest sendist jääb pärast maksude mahavõtmist järele vaid kaks ja pool senti!
  Seda see Tartu kommunistliku propagandisti laps ei taipa ja mõnitab siin vanureid.

 3. plangu ülevärvimine on su jutt 2 aastat ago
  Reply

  1. 45.-euri tõuseb KESKMISE PENSIONI INDEKSEERIMISEGA. Seda raha VÄIKESE VANADUSPENSIONI SAAJAD EI NÄE. 350.stel on see poole VÄIKSEM. Kõige vaesematel.
  2. Indekseerimine on valges maailmas iseenesestmõistetav, et HÜVITADA HINDADE TÕUSU MÕJU.
  3. Suhteline vaesus 47 % miks sa ei räägi LAUSVAESUSEST ,sest mida see 350.- pension siis on?!
  4. KUI oleks TAHETUD TÕSTA PENSIONE ÕIGEAEGSELT JA EUROOPLASELE VÄÄRILISELE TASEMELE, OLEKS ÜHINETUD EUROOPA SOTSIAALHARTAGA KOHE ! SIIANI POLE SEDA TEHTUD 27 a. möödas. HÄBI !
  5. Nüüd peab EUROOPA KA SEDA SIIA ÜTLEMA TULEMA, ET TEIE VANAD ON VAESED, VÄGA VAESED !

 4. Küsimus 2 aastat ago
  Reply

  Tere maalid-vaakujad-eled-otid, miks ei ole teid austatud trolle kiitmas üllatuste-üllatust? Kus on teie kiidulaulud nüüd? Olete sillas oma “iidolite” poolt antud pensionite “üüratus erakordses” tõusus? …või sõidate pidevalt “tasuta” oma “erakordset” raha kulutades mööda kaunit Eestimaad?

 5. Õnnelik pensionär. 2 aastat ago
  Reply

  Pühad lausa käes. Saame süüa, saame juua, saame pidu pidada. Teeme sügava kummarduse keskale. Nii õnnelikud ei ole me kuunagi olnud.
  Samas. Kui valedest saaks suppi keeta, siis kaoksid meie tuhanded näljased minevikku.

 6. Loen, et presidendile on kulunud 2 aastat ago
  Reply

  rõivastele 90 000 euri. Kiitis, et nii hea elu pole kunagi olnud. Muidugi ei ole. Tegelikult selle raha eest oleksid vaesed saanud kaltsukatest tohutult osta. Osa rahvast on aga nii vaene, et kodudes lapitakse ja nõelutakse kaltsukast ostetud riideid. On ikka hea elu.
  Tegelikult nägin vast hiljuti Repsi telekas. See daam oskab ennast meeldivalt riietuda. Seeneline ei kõlba temale isegi õpilaseks.
  Reps presidendiks. See ei te ka väljapool Eestit meile häbi.

 7. Loone. 2 aastat ago
  Reply

  Ehk saadaksid minule veidi raha. Ei jätku rohtudele. Saada umbes 100 euri. Teeb siis elu veidi väärikamaks.

  • Jevdokia 2 aastat ago

   ei saa kõiki abistada. Hea kui siiatungivate muslimite ja neegrite toetamisega hakkama saab.

 8. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Kui jätaks selle kaagutamise munetud tühja koore juures ja meenutaks mida sai
  lubatud !!
  Kõik see on meil võimali tänu massilisele ajupesule mida on edukalt tehtud 27 aastat.Suur osa inimesi sh.enamikus ka noored ei tee enam vahet tegeliku tõe ja luulude vahel.Lõhkusime algusaastatel riigis kõik sh.ka normaalselt toimiva,parseldasime maha mis vähegi võimalik,et täita oma(loe juhtoinaste) taskuid.Vääname ajalugu alates eestimaa mainimise algaastatest alates,oleme loonud omaaegse lapspoliitiku kultuse millest sai alguse meie allakäik.
  Meile on tähtsam käia mööda maailma talupoedale demokraatiat viimas püssid kui muretseda oma vanurite pärast !sealjas

 9. Keskerakonna leht jõudnud selleni,et 2 aastat ago
  Reply

  kustutab kirjutisi. Asi ikka taguotsas küll.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.