Jaan Toots: Tartus ootab ees väga suur töö

Jaan Toots

Tartus on asunud hoogsalt tegutsema kunagine eriteenistuse juht, riigiametnik ja mitmekülgne ettevõtja Jaan Toots, kellest nüüd saanud „noor“ poliitik. Keskerakonna Tartu piirkonna juhina peab ta lähituleviku olulisemaks eesmärgis 2021. aasta kohalike valmiste edukat läbi viimist, selleks tuleb tegeleda erakonna ellu äratamise ja noorte  motiveerimisega erakonda astumiseks. Intervjuus Kesknädalale ütles Jaan Toots sedagi, et tema hea suhe Tartu ja tartlastega algas juba lapsepõlves.

Olete Tartus sündinud aastal 1957. Kuidas möödus sealne lapsepõlv?

Tartus elasin 1965. aastani. Kolisin Tallinnasse, kuhu metsamehest isa tööle edutati. Tallinnas lõpetasin nii keskkooli kui ka Tallinna Polütehnilise Instituudi inseneri erialal. Lõuna-Eestiga hakkas mind taas siduma Otepää maakodu.  Spordimehena on sealsetel suusaradadel mul möödunud suur osa vabast ajast   Alates 2015. aastast asub mu kodu Tartus. Olen siin elanud neli aastat. Tänavuse aasta augustist olen Tartu linna kodanik. Tartusse on elama jäänud ka paljud poisipõlve sõbrad. Nüüd olen ma jälle ligemal oma sõpradele. Tunnen end  Tartus hingeliselt väga turvaliselt. Arvan, et Tartusse tuleks suhtuda lugupidavalt. Siis on ka rohelisem tee linna arenguks.

Mis suunas võiks edasiminek toimuda?

Tartu linn laieneb. Haldusreformi käigus ühines juba linnaga Tähtvere vald. Jõgeva poole minnes linn ei lõpegi kui juba algab uus maakond. Linn suureneb. Olen veendunud, et suuremal linnal on rohkem võimsust bussiliikluses, kooli-ja lasteaiavõrgu ülesehitamisel, jne.

Mul on väga kahju, et maapiirkondadest tullakse ära. Paraku soosib tänapäevane kiire elutempo aga linnasid. Spordirajatisi on maapiirkondadesse üsna raske ehitada. Ma ei poolda, et kõik läheksid Tallinnasse elama. Tartu on armas linn.

Mida laevandusettevõtluses töötanud mehena (Hansatee) arvate Emajõest ja sealsest laevaliiklusest?

Kergelaevaliiklus on Emajõel täiesti olemas. Kui rääkida veel veega seonduvast, siis minu unistus on see, et Anne kanal saaks välja ehitatud selliselt, nagu oli plaanis nõukogude ajal. Eestis puudub sõudevõistlusteks vajalik kanal. Nende võistluste korraldamine eeldab aga spetsiifilisi tingimusi.

Eesti Vabariigi taasloomise ajal olite eriteenistuse juhina pingeliste ja pöördeliste poliitiliste sündmuste keskel, olgu selleks siis Interinde rünnak Toompeale või 1991. aasta augustiputš. Kuivõrd oli siis aega ja võimalust vahetult poliitikale mõelda?

Siis hoidusin ma vahetust poliitikast eemale. Olin riigiametnik, kaitsesin riigi huve. Samasugune suhtumine ja hoiak oli Politseiameti peadirektori ja siseministeeriumi kantsleri ametites. Ka ettevõtlustegevuses olin ma poliitikast kaugel. Nendel, kes äri ja poliitika segamini ajavad, tulevad vaid pahandused.

Arvestades aga, et ühiskond on mulle palju andnud, tahan talle ka oma teadmisi, oskusi ja kogemusi tagasi anda. Nii andsin nõusoleku Keskerakonna esimehele ja peaminister Jüri Ratasale, kes kutsus mind möödnud aastal kandideerima tänavustel  Riigikogu valimistel. Olin nõus. Mind määrati kandideerima Tartu piirkonda. Kohtumisi ja mõttevahetusi rahvaga oli palju. Kogusin peaaegu  900 häält. Pean seda väga heaks tulemuseks inimese jaoks, kes pole Tartus just väga tuntud olnud. Nii sain aasta tagasi tugeva poliitika maitse suhu.

Mis ajendas kandideerima Keskerakonna Tartu piirkonna esimeheks?

Tõuge tuli altpoolt. Mul palusid kandideerida väga paljud erakonna liikmed. Piirkonna konvrentsil kogusin 103 delegaadilt 88 häält. Olen sellest liigutatud, aga suur õnn see pole. Paluksin endale soovida hoopis jõuda ja edu, sest Tartus ootab Keskerakonna raames ees väga suur töö. Minu lähiaja suurim eesmärk on kohalike omavalitsuste valimiste Keskerakonnale väga edukas läbi viimine Tartus 2021 aastal.

Küllap on mitte ainult Keskerakonnas vaid ka teistes erakondades probleemiks noorte nappus. Kas ülikoolilinn Tartu annab selleks parema väljavaate?

Ülikoolidest väga palju liikmeid erakonna Tartu piirkonda ei tule, sest enamus tudengeid pole Tartusse sisse kirjutatud. Noorsootööga tegeleb Keskerakonnas noortekogu. Noorema põlvkonnaga on lood erakonnas halvad. Üle poole erakonna liikmeid on vanuses 33 kuni 59 eluaastat. 40 protsenti liikmetest on üle kuuekümne aastased. Usun, et noorte huvi poliitika vastu tõstis see, et alates 16. eluaastast on võimalik valida kohalike volikogude valimistel. Tervitan seda väga, sest häälte andmine oma kodukohas seob noori  sellega väga.

Usutles Jaan Lukas

4 kommentaari
  1. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Pisar tuleb silma seda kauaoodtud konstateeringut lugedes. Ma ei küsigi, mida Te teha kavatsete. Ma ei oskas seal kusagilt pealegi hakata. Kahju on Tartust. Ma soovin Teile jõudu ja edu selle probleemihunniku lahendamiseks. Loodame Teie peale! Pidage vastu!

  2. tiit 5 aastat ago
    Reply

    kas see ´´toots pealinnas ´´tegutega silma ei´´paistnud kunagi oleks LUTS elus võiks uus raamat ´´ilmuda???

  3. Toots peaks ära lööma ka Aadu musta. 5 aastat ago
    Reply

    Kiitles möödunud aastal, et tema kõige kauem juhtinud. Vaadaker aga Mõisvahe ümbrust. Hooletus, mustus, suured haljasalad ja ohakad. Parlida ei ole kusagile. Nagu silgud pütis. Haljastusi peab korrastama ja nii suuri lahmakaid ka vaja ei ole. Peab laiendama autode parkimise koht. See on meie vara ja Tartu tegeleb
    globaalsete asjadega. Tehke inimeste elu kergemaks. Ärge rääkige heast elust vaid tehke midagi. Nii kaua kui Aadu sugused seal valitsuses, ei juhtu midagi. Lammutage keset linna sammastega kaubamaja maha. See on ju häbi. Tehke sinna või ühiskondlik kemmerg. See ka ilusam.

  4. Toots 5 aastat ago
    Reply

    tahab vist tallid kiirtest puhtaks rookida.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.