Ratas: meie eesmärk peab olema eurooplaste heaolu, ettevõtjate võimalused ja puhas keskkond

Foto: Riigikantselei

Brüssel, Belgia, 18. oktoober – Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid arutasid ülemkogu teisel päeval strateegilist töökava, järgmist pikaajalist eelarvet aastateks 2021-2027 ning kliimaküsimusi.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on Euroopa Liidul järgmiseks viieks aastaks ambitsioonikas tööplaan. „Nüüd on vaja hakata seatud eesmärke ellu viima. Euroopa Liidu järgmine pikaajaline eelarve näitab seda, kui tõsiselt suhtume ühisesse tulevikku, julgeolekusse, turvalisusesse, siseturu arendamisse, paremate ühenduste loomisesse, digipöördesse ning kliimaneutraalsusele üleminekusse. See näitab, millist Euroopat soovime oma inimestele. Meie eesmärk on kõigi eurooplaste ja ettevõtjate elu paremaks muuta,“ sõnas peaminister Ratas.

Riikide liidritel oli kõne all tulevase pikaajalise eelarve kogumaht ning jaotus suurte poliitikavaldkondade vahel. ELi eesistuja Soome peab esitama eelarve läbirääkimispaketi kohta ettepanekud detsembri ülemkoguks. Ülemkogu kohtumisel osales ka Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen, kes tutvustas uue komisjoni prioriteete.

Kliimaarutelul sõnas peaminister Ratas, et Eesti otsustas hiljuti toetada ELi kliimaneutraalsuse saavutamise eesmärki aastaks 2050. „Tegime selle otsuse pärast pikka ja põhjalikku mõjuanalüüsi. Usun, et suudame kliimaneutraalsuse saavutada, kui loome üheskoos toetavad tingimused ja üleminekumeetmed. Euroopa Liidu tulevane eelarve peab kindlasti toetama kliimaeesmärkide saavutamist,“ sõnas Ratas. „Lisaks ELi juhtrollile kliimaküsimustega tegelemisel tuleb suurendada üleilmseid pingutusi. Vaja on iga inimese, regiooni ja riigi panust,“ lausus peaminister. Detsembri ülemkogul on ELi riikide juhtidel kavas arutelud Euroopa pikaajalise kliimastrateegia ja tuleviku ambitsiooni üle.

Ülemkogu nimetas Euroopa Keskpanga presidendiks Christine Lagarde’i, kes astub ametisse alates 1. novembrist.

Eileõhtusel välissuhete arutelul oli riigipeadel ja valitsusjuhtidel kõne all liitumisläbirääkimiste avamine Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga. Ülemkogu tuleb teema juurde tagasi enne järgmise aasta mais Zagrebis toimuvat tippkohtumist.

„Kahjuks ei leidnud liikmesriigid üksmeelt liitumisläbirääkimiste alustamiseks. Põhja-Makedoonia ja Albaania on mõlemad teinud tublit tööd ja suuri reforme. Eesti toetab tugevalt mõlema riigiga liitumisläbirääkimiste alustamist. Oleme alati olnud seda meelt, et kui tingimused on täidetud, peab Euroopa Liidu uks olema avatud,“ sõnas Ratas.

Samuti rääkisid ELi riikide liidrid eile õhtul suhetest Türgiga seoses sõjategevusega Süüria kirdeosas ja ebaseadusliku puurimisega Vahemere idaosas. Peaminister Ratas avaldas lootust, et Ameerika Ühendriikide ja Türgi ühine teadaanne sõjategevuse katkestamise kohta aitab jõuda rahu saavutamiseni ning sõjategevuse lõpetamiseni Süürias. „Seda konflikti ei saa lahendada jõuga, vaid poliitilise üleminekuga. Siinjuures on lahenduse leidmiseks väga oluline dialoog Türgiga,“ sõnas Ratas.

3 kommentaari
  1. about nice life in Estonia 5 aastat ago
    Reply

    Kas see hea Euroopa elu praeguste Eesti vanaduspensionäride kohta ka käib???
    Kui soovite oma head tahet näidata ühinege sellegi Euroopa Sotsiaalhartaga TÄIELIKULT ,mis praegu kehtib – kohe !

  2. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Meie eesmärk peaks olema eestimaalaste heaolu.Kindlasti on Ratas palju parem peaminiser kui meie vaesuses süüdi olnud kaks eelmist, aga mulle Ratase välispoliitika ei meeldi. see on nagu pugemine. Ei tea kas tahab endale kindlustada kohta Brüsselis.

  3. vana 5 aastat ago
    Reply

    Euroopa poliitika silmast silma on ikka võluv küll!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.