Riigikogu ametiühingute toetusrühm: miinimumpalk tõusku 600 euroni

Foto: Dmitri Kotjuh/Scanpix

Riigikogu ametiühingute toetusrühm avaldab solidaarsust Eesti ametiühingutele võitluses kõrgema alampalga eest. Toetame 600-eurose alampalga kehtestamist aastaks 2020.

Toetusrühma hinnangul on kahetsusväärne, et Eesti tööandjad on otsustanud taganeda tunamullusest kokkuleppest, mille kohaselt alamapalga suhe keskmisesse prognoositavasse brutokuupalka ei lange alates 2019. aastast alla 40%. Eesti eduloo mootoriks ei tohi olla Eestist ega väljastpoolt Eestit pärinev odavtööjõud, vaid meie töötajate kõrge professionaalsus. Hea professionaali tööd, igal erialal, olgu ta koristaja või ettevõtte tegevjuht, müüja või raamatupidaja, automehhaanik või ettekandja, ei saa osta odava hinnaga.

Alampalk peab tagama töötajale väärikama elu, see ei tohi olla peost suhu virelemine. Kui inimene on sunnitud iga päev pärast tööd kombineerima, mõeldes, kuidas üür saab makstud ja lapsed toidetud, ilma meelelahutuse, puhkuse ja vabaduseta, iga päev millestki elutähtsast loobudes, siis ei saa ta arendada oma professionaalsust ega leida eneseteostust. Näljapalgaga inimestel ei ole võimalik elada täisväärtuslikku elu võrdselt kõigi teiste kodanikega.

Alampalk olgu inimväärse elu mõõtühik. Iga Eesti ettevõte peab oma töötajatele maksma palka, mis võimaldab reaalset äraelamist. Ühise pingutusega, tagades kõigile tööinimestele ausa sissetuleku, ehitame riigi, kus iga meie kõrge kvaliteediga toode või teenus leiab inimese, kes seda vajab, ehitame rikkuse, mis jõuab igaüheni, mitte ei ole üksikute omanike privileeg. Ei tohi unustada, et madalate palkadega majanduses on ka vähe tarbijaid ning nii jäädakse alati kiduma.

Toetusrühma esimees on Oudekki Loone ja aseesimees Lauri Läänemets, rühma kuuluvad veel Marika Tuus-LaulRiina SikkutSiret Kotka-RepinskiHelmen Kütt, Jaanus Karilaid, Martin Repinski ja Jaak Valge.

2 kommentaari
 1. Kui 2 aastat ago
  Reply

  loen neid totajaliikmeid, siis ma ei imesta, miks meil asi ei liigu. vaja pole mingit 600€, vaid KINDLAT SUHET eelarvesse. Siis käib see ajaga kaasas ega ole vaja igal aastal tühjalt kakelda.
  Kehtestade alampalgaks nt 1/17500000 eelarvest. On eelarve kuluks 10,75 miljardit, peaks alampalk kõigile üheselt selgelt olema 614€ nagu naksti. Ja ükski ahv ei köhi. Tehke ära, ärge kaagutage igal aastal ühtmoodi!

  • uskmatu-toomas 2 aastat ago

   “Tehke ära, ärge kaagutage igal aastal ühtmoodi!” Ei saa sest siis järsku aasta kahe pärast ei jägu,parem on kaagutada edasi ja mitte kui midagi teha !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.