Uuring: Tallinna hinnad on Helsingi omadest oluliselt madalamad

Pood. Foto: Urmas Luik/Scanpix

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) septembris korraldatud hinnavaatlusest selgus, et kaupade ja teenuste hinnad on Tallinnas üldjuhul oluliselt madalamad kui Helsingis, seejuures on hinnavahe Tallinna kasuks suurim teenuste puhul.

Vaadeldud piima- ja lihatoodetest oli hinnavahe suurim kanafileel – see maksis Helsingis nimelt 108 protsenti rohkem kui Tallinnas. Lõhefilee oli põhjanaabrite juures 79 protsenti, maitsestamata jogurt 61 protsenti ja Edami juust 21 protsenti kallim, teatas EKI.

EKI hinnavaatlus näitas, et jookide hinnad on Helsingis 24 kuni 145 protsenti kallimas. Näiteks 0,7-liitrine Absoluti viin oli Helsingis 24 protsenti kallim, pooleliitrine Carlsbergi õlu 94 protsenti kallim ja pooleliitrine Coca Cola 145 protsenti kallim.

Eesti langetas tänavu 1. juulil alkoholiaktsiisi ja võrreldes analoogse EKI hinnavaatlusega juunis on mõne alkohoolse joogi hind Tallinnas ka langenud. Hinnalangus on konjunktuuriinstituudi teatel olnud siiski väiksem kui aktsiisilangetus eeldaks.

Tallinna soodsamad hinnad ilmnesid samuti puu- ja köögivilja hindades. Porgandite eest tuli Helsingis maksta 156 protsenti, lahtiste kartulite eest 44 protsenti ja banaanide eest 41 protsenti rohkem kui Tallinnas. Röstsai oli Helsingis 100 protsenti ja rukkipala 34 protsenti kallim.

Helsingi hotelli kahene standardtuba koos hommikusöögiga oli 33 protsenti kulukam kui Tallinnas, pasta bolognese eest tuli põhjanaabrite juures maksta 75 protsenti ja meeste juukselõikuse eest 86 protsenti rohkem. Hambaraviteenused olid Helsingis 131 kuni 195 protsenti kallimad, samas hambaarsti visiiditasu oli seal 7 protsenti soodsam.

Ühistranspordi pileti eest tuli Helsingis maksta kaks korda rohkem kui Tallinnas, takso kilomeetri eest 77 protsenti enam ja loomaaia üksikpileti eest 75 protsenti rohkem. Samas olid Pampersi mähkmed Helsingis 30 protsenti odavamad, Ibumaxi tabletid aga 2 protsenti soodsamad.

Eesti madalamale hinnatasemele võrreldes Soomega osutavad EKI sõnul ka Eurostati andmed. Nii oli Eesti hinnatase 2018. aastal keskmiselt 42,4 protsendipunkti Soome hinnatasemest madalam. Võrreldes Euroopa Liidu (EL) keskmisega olid hinnad Soomes vastavalt 22,5 protsendipunkti EL-i keskmisest kõrgemad ja Eestis 19,9 protsendipunkti EL-i keskmisest madalamad.

Kui arvesse ka võtta elanike sissetulekuid ja teha analüüsi ostuvõime alusel, siis on kõrgema sissetulekuga soomlase jaoks Soomes paljud kaubad siiski soodsamad osta kui eestlasel Eestis, teatas EKI. Soomes oli keskmine brutopalk 2018. aastal 3363 eurot ja Eestis 1310 eurot. Mediaanpalga vahe oli ligi kolmekordne – Eestis 1002 eurot ja Soomes 3001 eurot.

Uuringu raames võrdles Eesti Konjunktuuriinstituut hindu 16.-17. septembril Soome K-Citymarketi, K-Supermarketi ja S-Marketi ning Eesti Selveri, Prisma ja Maxima e-keskkonnas. Ravimi- ja teenusehindu võrreldi vastavalt kahe riigi e-müügikeskkondades.

BNS

2 kommentaari
 1. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Samas tuleb märkida,et palgad ja pensionid on meil märkimisväärselt tõusnud ja allapool vaesuspiiri elavate inimeste arv samuti ! Õnnelikuma Eestlaskonna nimel …
  Saksa ajal kasutati väljendust “magus supp”. Kas ei peaks hakkama seda tasuta jägama nendele kes oma eluga toime ei tule ?

 2. magus ühiskond 2 aastat ago
  Reply

  Eluga toime ei tule.
  KAS NAD PEAVADKI TULEMA ?!!!
  NENDES OLUDES ja OLLES VANA VÕI HAIGE. Ka LOOMAD EI PEA tulema, kui inimene on võtnud ära kõik neile vajaliku ja rõõmutoova, rahu nende ,kohad ja õnne.
  Kaudsel teel seda jagataksegi viletsuse ja sümptomaatilise raviga TÕELISE RAVI asemel, mida ei osata ega tahetagi, sesr farmaatsiafirmad peavad kõvasti toidetud olema. Ja arstid peaksid ehk targemad ja kontaktialdimad olema oma patsientidega.
  Aga noh, su ettepanek on asjalik, läeb kiirem ega pea vaevu kannatama, kurbust, üksindust, ahastust,alandust.,muret.
  Vaestemajas elik hooldekodus seal läeb õite kiiresti .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.