Riigikogus arutati Kagu-Eesti tormi järelkaja

Kagu-Eesti toetusrühm

Riigikogu Kagu-Eesti toetusrühm kohtus täna päästeameti ja Elektrilevi esindajatega, et saada ülevaade lõuna regiooni räsinud tormi tagajärgedest ja selgitada, milliseid puudusi sellega seoses esines.

Riigikogu Kagu-Eesti toetusrühma esimehe Anneli Oti sõnul andis torm  hea õppetunni, kuidas tulevastes kriisiolukordades paremini toime tulla. „Sellist tormi pole Kagu-Eestis nähtud aastaid ning kuna valmisolekut polnud, halvas see piirkonna juba esimestel tundidel. Paljudel omavalitsustel on kriisiplaanid  küll olemas, aga kui mobiilside puudub ja infot edastada ei saa, on need kasutud,“ ütles Anneli Ott. „Kahtlemata andsid ametkonnad ja kohalikud inimesed oma parima, kuid kindlasti on vaja parandada nii reageerimisvõimet kui ka rollide jaotust, et tulevikus selliseid olukordi paremini koordineerida.“

„Kagu-Eesti juhtum näitas ilmekalt, et kriisi lahendamiseks puudus keskne koordinaator, kes oleks hinnanud riske ja nende ulatust. Üks ettepanek on see, et seda rolli võiks kanda Päästeamet, kes tagaks inimestele ja omavalitsustele parema valmisoleku sellisteks kriisideks ja koordineeriks asutustevahelist koostööd kriisiolukordade lahendamisel. Vastutus oma ülesannete täitmise eest jääks igale ametkonnale,“ ütles kohtumisel Päästeameti juht Kuno Tammearu.

„Harukordne torm on ühtlasi ka ääretult väärtuslik õppekoht. Elektrilevil on aastakümnete pikkused kogemused ulatuslike tormikahjude likvideerimisel elektrivõrgus. Enne tormi tegime kriisiõppusi, leppisime kohalike omavalitsustega kokku prioriteetseid objekte, kuid saime tõestust, et lahing on parim treening, mis aitab meelde tuletada, et katkematu elektriühendus ei ole kunagi enesestmõistetav,“ ütles Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend. „Mul on hea meel, et me oluliste osapooltega koos täna tormist järeldusi teeme. Taolisteks äärmuslikeks sündmusteks valmisolek tähendab pidevat eesmärgipärast koostööd.“

Riigikogu Kagu-Eesti toetusrühma järgmine kohtumine on 11. detsembril majandus- ja kommunikatsiooniministri Taavi Aasaga.

11 kommentaari
  1. õpetaja 5 aastat ago
    Reply

    KAS TEIL KAARDID KA ON INIMESTE ELUKOHTADE JA NENDE ELUTINGIMUSTE KOHTA SEAL?
    MINNA VAATAMA NEID JA ANDA VAJALIKKU ABI NÄIT. PAKK TARBEESEMETE, TOIDU, VEEGA, VEEnÕUDEGA KUS SEDA HOIDA? Neid nõusid ei pääse inimesed ise ostma, sest ei jaksa tassida ja sõita sinna kust neid osta, raha ka pole, sest nad vanad.
    KAARDID EVAKUATSIOONIKOHTADE KOHTA? KOOS LEMMIKLOOMADEGA, SEST TÕELINE INIMENE OMA LOOMATA EI LAHKU ELUKOHAST. NEILE SIIS ABIPAKID = BURZUIKA+ KÜTTEVARU JM: RAVIMID JA TEAVITUS, KUS ON SEE KOHT, KUST SAAB HELISTADA RAADIOTELEF. JMS: RAADIOS RÄÄKIS, ET KUHU MINNA AUTOGA !!!_ NAERUKOHT- AUTOTA INIMEST POLEGI OLEMAS ???
    KUS ON TAGAVARAD _ KÕTTE, AJUTISTE SOOJENDITE, TODU, RAVIMITE ?

    • Mida veel ei taheta 5 aastat ago

      Pole nüüd riigi ehk maksumaksjate asi kriisiolukordades kellegi lemmikloomi päästa. Kus kuradi kohast küll tulevad sellised ülbe nõudjad.

  2. järg 5 aastat ago
    Reply

    KES KEELAB SOETAMAST AMETIASUTUSTEL ROHKEM RAADIOSIDEVAHENDEID?
    RAADIOS VIIDATI KA KELLEGI ENDISE TEGELASE VEENDUMUSELE, ET KUI TASUTA BUSSE JA PENSIONITÕSTMIST /POLE JU VEEL TÕSTETUDKI !!! KAS SEE ÜLDSE KUNAI TOIMUB, SELLISE TEMPOGA KÜLL 100 a PÄRAST/ ET SIIS SAAKS PANUSTADA ENNETUSTEGEVUSSE PÄÄSTE ALAL KRIISIOLUKORRAS.
    LOLL JUTT SUHU TAGASI! KUI PENSIONÄRIDEL OLEKS OLNUD LIGILÄHEDALTKI EUROOPA PENSION, OLEKS NEIL KA PAREM VÕIMEKUS KRIISIDES TOIME TULLA – SOOJAD RIIDED NÄITEKS. TOIDUTAGAVARAD. PATAREID /mis on kallid ja vajavad asendamist pidevalt,sest muutuvad ju kõlbmatuks, isegi ahjuehitamise võimalus/
    PENSION JA KRIISIABI ON TÄIESTI KAKS ERI ASJA JA NÄITAVAD RIIGI VÕIMEKUST RIIGINA TOIMIDA.
    ALGATUSEKS VÕIKSITE MURETSEDA VEETSISTERNID JA NEED TÄIS PIDADA JA KÜTUSEVARUD, ET VETT JM. KOHALE VIIA, VAJADUSEL IGASSE ERALDI MAJJA.

    • Juba 5 aastat ago

      praegu on saadaval odavad raadiosaatjad, mis sidemaste ei vaja. Side on võimalik kuni 10km kaufusele, ketina saaks palju vajalikku teavet edasi anda. Vaja oleks neid ühes maakonnas sadakond, Hiiumaal piisaks 30-st.

  3. Miks 5 aastat ago
    Reply

    Anneli ei rääkinud, et tuulest murdunud puud on seniajani teede äärest koristamata? Ometi saaks küttepuid TASUTA aga ei ühtki saemeest.

  4. to mida veel 5 aastat ago
    Reply

    MIS SA EPUAD SIIN OMA MAKSUDE MAKSMISEGA!
    MAKSE MAKSACAD KÕIK JA ON TEINUD SEDA KA LOOMAOMANIKUD.
    LEMMIKLOOM ON ÕIGELE INIMESELE SAMA TÄHTIS KUI PERELIIGE, PALJUDE AINUS SÕBER ! TEMA ÜKSILDUSES. SINUSUGUSTEST EI SAA IIAL KELLEGI SÕPRA, JULM TUIMAKAS, NAGU SA OLED !
    INIMESED LIHTSALT VÕIVAD KEELDUDA JA KEELDUVADKI EVAKUATSIOONIPAIKA MINEMAST ILMA LOOMATA,/MA EI NÄE KA PÕHJUST, MIS SEGAKS LOOMI KAASA VÕTTA/ KUI NAD ON – INIMESED !
    /ISEGI INIMESEST ASOTSIAALID EI LÄHE SAMADEL PÕHJUSTEL TALVEL ÖÖMAJADESSE, AGA NEILE KA EI EHITATA VÄIKESI ODAVAID MOTELLITÜÜPI PUTKAKESI OMAETTE ELAMISEKS ÄÄRELINNADESSE, KUS KANALISATS. JA VESI JA ELEKTER ÜHENDATAVAD, ET END PESTA SAAKSID.KUI PALJU OLEN SELLEST RÄÄKINUD!!!/
    SA HINGEKÄÄBIK EI SAA SELLST MUIDUGI ARU, MÖLISED JA TIHTILUGU ROPENDAD SIIN KA TEISTE KALLAL.
    KUST TULEB HINGEIDIOTISM ? . KAASASÜNDINUD VÕI KASVATUSEST.

  5. to mida 5 aastat ago
    Reply

    Riik ei ole maksumaksja – riik kui institutsioon on maksude kasutaja e. kulutaja “õigeks” otstarbeks antud riigi territooriumil elavate Elusolendite heaoluks.

    • No mida 5 aastat ago

      Mina ei maksa küll makse selleks, et päästa kellegi koera- ja kassinärakaid.

  6. !!! 5 aastat ago
    Reply

    JA NÜÜD MA KÜSIN, MIS ON TAKISTANUD EHITAMAST ASOTSIAALIDELE OMAETTE ELAMISEKS MOTELLITÜÜPI MAKAKESI, MILLEDE GRUPI TERRITOORIUMIL ON DUSID, PESUMASINAD, WC-d JA ÜMBER
    ca 300 m”2 AIAKESED /Tukekahju kiire leviku tõkestamiseks/ KUS NAD SAAVAD ELADA OMAETTE KOOS OMA LOOMADEGA EGA KÜLMU TALVEL SURNUKS, EGA PAISTETA ÜLES ???!!!
    30 A. ON SEDA PEALT VAADATUD. SEE KRIIS ALGAS JU KOHE VABARIIGI LOOmISEL JA KÕIGIL PARTEIDEL, KODANIKEL JA AMETNIKEL SILMA ALL KOGU AEG. MIKS?
    ÖÖMAJAD EI RAHULDA KÕIGI JA KÕIKI VAJADUSI.
    KAS SIIA PEAB TULEMA TORNAADO VÕI SÕDA, ET EKSPONEERIDA OMA MANNETUST?!!
    VANASTI TEGELES ASJAGA KOMISSARIAATIDE KAUDU SÕJAVÄGI /kriisioludes/ JA KASUTATI SELLE TOIDUTAGAVARASID ,ERISÕIDUKEID, MEHITUST JM: TSIVIILKAITSE “NAERUVÄÄRSETEL” STAAPIDEL OLID TÜPSED KAARDID IGA MAJA JA OLUSTIKU KOHTA, VEEVÕTUKOHAD, TSISTERNID, KÜTTUSEVARUD, RAADIOTELEF. jne. OLID KONKREETSED VASTUTAJAD. SEE OLI 60 a TAGASI JUBA. KES VASTUTAVATEST EI SAANUD HAKKAMA VÕIS SEINA ÄÄRDE SATTUDA.
    KÕIK KOHAD ON MASTE TÄIS, KÕIKSUGU E ja D SEADMEID. JA NII TÜHISE TUULEKESE NAGU VÕRUS
    VÕIB HALVATA 3 PÄEVAKS SUURE OSA ELANIKKE…??? ÜLLATUS, ÜLLATUS !! IKKA VEEL!

    • Meil 5 aastat ago

      pole korda ja puuduvad ka riigimehed, kes hooliks rahvast.

  7. to nõus 5 aastat ago
    Reply

    Miks ma tunnen psühhopaadi haisu …?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.