Marika Tuus-Laul: pensionidesse panustamine on hädavajalik ja möödapääsmatu

Marika Tuus-Laul

Riigikogus võeti täna vastu pensionikindlustuse seadus, mille tulemusel kerkib pensionite baasosa ning koos iga-aastase indekseerimisega kasvab vanaduspension järgmise aasta aprillis 45 eurot.

Eelnõu seletuskirja järgi on Eesti vanemaealiste elanike vaesuse määr viimastel aastatel olnud Euroopa Liidu kõrgeim. Statistikaameti andmetel elas 2017. aastal 46,4% vanemaealistest suhtelises vaesuses. 2018. aastal moodustas keskmine vanaduspension Eestis keskmisest netokuupalgast ligikaudu 41% ning see on Euroopa Liidu väikseim näitaja.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni kuuluva Marika Tuus-Lauli sõnul on 12 aasta suurim pensionitõus esimene ja konkreetne samm eakate heaolu parandamisel. „Iga täiendava lisaeuroga vähendame eakate seas levivat vaesust ning usun, et need ligi 330 000 eakat, kellele tähendab see aastas 540 eurot lisaraha, oskavad seda hinnata,“ ütles Tuus-Laul, lisades, et igal juhul paneb tänane pensionitõus tugeva aluse järgmistele tõusudele.

„Reformierakonna poolt juhitud valitsuste jaoks olid eakatega seotud probleemid selgelt teisejärgulised, mida kinnitab seegi, et viimase 10 aasta jooksul ei tõstetud pensione erakorraliselt mitte sentigi. Probleemi eiramine minevikus on toonud meid tänasesse päeva, kus pooled eakad elavad vaesuses ning vajavad igakülgset tuge,“ ütles Tuus-Laul. „Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsuskoalitsioon pööras oma näo eakate poole vaatamata keerulisele eelarve seisule.

„Erakorralised pensionitõusud on toimunud siis, kui sotsiaalsfääri eest on vastutanud Keskerakonna minister. Hetkel täitsime oma valimislubadusest esimese aastaga sisuliselt pool ning eesmärgiks on erakorralise pensionitõusu poole püüelda ka järgevatel aastatel,“ ütles Tuus-Laul.

5 kommentaari
  1. to marika 5 aastat ago
    Reply

    KESKMINE pension tuseb poole aasta pärast 45 eur kuus, MITTE VÄIKE PENSION !!!
    INDEKSEERIMINE POLE ERAKORRALINE TÕUS. SEE ON HINNATÕUSU LEEVENDUS. JÕUKAMATELE ROHKEM ,LAUSVAESTELE VÄHEM.
    POOL AASTAT ON PIKK AEG , EAKALE, KEL 80 AASTANI CA`13 a MIS LÄHEB RUTTU JA SIIS OODATAKSE JUBA ” VIISIPÄRASLT” TEMA SURMA.
    KAS SEE 7 eurikut ERAKORRALIST TULEB 1 jaan. k.a. – saan kassile kirburohtu osta- võib-ola.
    OLEN MA MILLESTKI VALESTI ARU SAANUD?
    ASTMELINE INDEKSEERIMINE EI AITA LAUSVAESUSEST VÄLJA, HETKEKS TÕSTAB SUHTELISSE VAESUSSE.

  2. Väga 5 aastat ago
    Reply

    rumal lahend on toetuda poliitilistele altkäemaksudele rahva enda arvel.
    Vaja on abirahadele kindlat osa eelarvest. 40% teeks 4,5 miljardit umbes 600000 inimese peale. See teeb aastas 1 maksemaksva inimese kohta 4500000000/600000 = 7500€, kuus 7500/12 = 625€. Arvestades tõika, et lapsed saaks elatisraha/pinssi vastavalt earühma vajadusele ehk täiselatisrahast jupiti vähem, siis kasvaks see abiraha isiku kohta 700€-ni kindlasti. Kui veel enne makse mitte maha võtta, siis see 700€ kuus topelduks ning abirahaks saaks 1400€ kuus. On seda vähe?
    Kuid Maarika arvutada ei oska, ta on ikka kunagise teadusliku kommunismi dogmade küüsis ja istutab sõnnikuhunnikusse üha uusi lilli.

  3. Jah 5 aastat ago
    Reply

    Kõik on õige. Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused ei tõstnud kordagi pensione. Siim Kallase valitsus tõstis E.Savisaare nõudmisel, muidu see oleks veel väiksem olnud praegu. Meeldiv on lugeda toredate keskerakondlaste artikleid. Need on alati asjalikud, hoolivad ja ausad.

  4. Mitte 5 aastat ago
    Reply

    ei saa pealkirjast aru. Kas pinsisse panustamine tähendab mängurlust, et kui see panus õnnestub, siis jääme ka edaspidi võimule? Või on pinss mingi töö tulemus ehk panustatakse hoopis muusse, mille põhjal see oodatav tulemus saadakse?

  5. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
    Reply

    TuusLaul! Me pensioneerid onnelikud suure pesiooni üle./ eur see üle saja ruupli! Vot rikkus meie hatas

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.