Peaminister Jüri Ratas rääkis Soome parlamendi esimehega piiriülesest koostööst

Foto: Riigikantselei

Stenbocki maja, 25. november 2019 – Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Soome parlamendi spiikri Matti Vanhaneniga, et rääkida Eesti ja Soome piiriülesest andmevahetusest, regionaalsetest taristuprojektidest, kliimamuutustega võitlemisest ja Euroopa Liidu tulevasest pikaajalisest eelarvekavast.

„Mul on hea meel, et mulluse Eesti-Soome valitsuste ühisistungi  järel on naabritevaheline alati tihe koostöö veelgi hoogsamaks muutunud. Kindlasti on üks suuri edulugusid meie ühine kultuurifond,“ ütles Ratas. Peaminister rõhutas, et üks ühisistungil vastu võetud olulisi punkte on piiriülene andmevahetus ja koostöö digivaldkonnas. „Oleme liikunud edasi vastastikuse digiretseptide tunnustamisega, aga saame teha veelgi enam koostööd Eesti ja Soome rahvastikuregistrite andmete vahetamisel,“ ütles ta.

Peaminister ja spiiker arutasid ka kliima- ning energiapoliitikaga seotud küsimusi.  „Kliimamuutuste debatt on Eestis ühiskonnas väga hästi käivitunud. Üks olulisi valdkondi sellest on energeetika, kus meil on Soomelt õppida näiteks tuuleenergia arendamise vallas. Lisaks on meile väga oluline Põhjamaade elektriturg,“ ütles Ratas.

Euroopa Liidu eelarvekavast rääkides kinnitas Ratas, et Eestile on tähtis, et ELi tulevane eelarve võtaks arvesse erinevate liikmesriikide huvisid ning toetaks majandusarengut.

Lisaks rääkisid Ratas ja Vanhanen Rail Balticust. Peaminister avaldas lootust, et Soome mängib tulevikus projektis aktiivset rolli. Kohtumisel puudutati ka kahepoolse ja regionaalse kaitsekoostöö küsimusi.

1 Kommentaar
  1. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Meil oleks mida Soomelt õppida välispoliitikas. Soome ei sekku teiste riikide siseasjadesse, ei lömita USA ees, ei õhuta vihavaenu Venemaa vastu.Seal tegeldakse oma rahva heaolu kindlustamisega. Need riigid kus naftat polnud ei saanud kannatada USA pommitamist aga praegu tahab USA allutada Euroopariigid majanduslikult. ma saan nii aru et USA-sy peab kallimalt ostma näiteks gaasi ja muud ka kui Venemaalt. Soome on Venemaaga heades majanduslikes suhetes mis on talle kasulikud ja raha jääb rohkem oma rahva tarvis. Ehk pole ta ka abistanud Ukrainat, aga seda ma vaid loodan. Meie reformistlik valitsus andis 3-me aasta jooksul 6miljonit eurot Ukrainale–lugesin sellest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.