Ratas: Eesti seisab kindlalt Ukraina tuleviku eest

Foto: Riigikantselei

Peaminister Jüri Ratas kohtus Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, et rääkida Eesti ja Ukraina kahepoolsest koostööst, majandusolukorrast, julgeolekust ning plaanitavatest reformidest.

„Eesti toetab Ukraina jõupingutusi oma territoriaalse terviklikkuse taastamisel ja seisab Ida-Ukraina konflikti ja Krimmi annekteerimise küsimuste selge lahendamise eest,“ ütles peaminister Jüri Ratas president Zelenskõile. „Sanktsioonid Venemaa vastu jäävad püsima, kuni Minski lepinguid ei täideta. Oleme Ukrainaga ka nende püüdlustes Euroopa Liidu ja NATO suunal ning toetame neid idapartnerluse ja arengukoostöö kaudu.“

Peaminister Ratas ja president Zelenskõi rääkisid kohtumisel Ukraina ees seisvatest reformidest. „Saame väga hästi aru teie pingutustest riigi uuendamisel. Oluline on, et Ukraina inimesed mõistaksid, et valitud on parim tee, ning tuleksid muudatustega kaasa. Eestil kulus Euroopa Liidu ja NATOga liitumiseks ning sellega kaasnenud reformide läbiviimiseks aastaid, kuid see töö on olnud seda väärt,“ kinnitas Ratas. Riigijuhid vahetasid kohtumisel kogemusi maareformi läbiviimisest, mis on Ukraina valitsuse tööplaani oluline osa.

Veel rääkisid Ratas ja Zelenskõi rääkisid ka kahe riigi koostööst.  „Oleme alati valmis jagama oma kogemusi erinevate reformide läbiviimisel, näiteks e-teenuste valdkonnas, kus koostöö toimib juba väga tihedalt, aga ka hariduses, kus Ukraina on meile tähtis partnerriik. Ukraina tudengid on Eestisse väga oodatud, aga saame jagada oma oskusi ja teadmisi ka haridussüsteemi üles ehitamisel ja arendamisel,“ ütles peaminister.

Ratas ja Zelenskõi puudutasid ka eelolevat nn Normandia formaadi kohtumist Pariisis, kus saavad kokku Ukraina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa riigijuhid. Kohtumisel räägiti ka koostööst kaitsevaldkonnas.

5 kommentaari
  1. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Eesti peab seisma oma tuleviku eest. see mis toimub meie riigis on hullem . venemaa l elab palju Ukrainlasi ja neisse suhtutakse hästi. Mitte üks Venemaal elav ukrainlane ei taha kodumaale tagasi. Ukrainas elatakse vaeselt ja seal toimuv on ülekohtune. See et reformistlik valitsus andis Ukrainale rahalist abi on ülekohtune meie vaesemate inimeste suhtes. Ukrainast põgenenud vene inimesed räägivad ju kuidas neid koheldi ei halastatud isegi lastele, nende kodud hävitati.

  2. Nii 5 aastat ago
    Reply

    Olen alati hääletanud Keskerakonna poolt ja pidanud seda erakonda parimaks aga enam mitte. Mulle ei meeldi peaministri tegevus välispoliitikas. Meil on endal palju probleeme mida on vaja lahendada ja itriigitsev Refoermierakond. On vaja reformierakondlased krrale kutsuda ja kaitsta tublisid inimesi nende laimu eest aga mitte mööda maailma sõita ja Venemaa-vastast tegevust arendada. Venemaa on palju sõbralikum riik kui USA, Poola või Ukraina. Tuleb jätta see sõjahüsteeria sest keegi ei kavatse meid rünnata.

    • Toetus 5 aastat ago

      Abi Ukrainale, abi Süüriale või Mambo-kambo Kuningriigile, aga mille nimel?
      Ratas ja KE, te abistage oma riiki ja rahvast, ms te 40-50 miljoni ukrainlase pärast muretsete?Abi vajaks ka ehk Mongoolia või Pakistan, või kuidas?

  3. velloraja 5 aastat ago
    Reply

    Savisaarel oli õigus kui ütles et kurikate ja molotovi kokteilide abil võimule roninud klikk head jahu ei jahvata Kissinger vana rebane soovitas Ukrainale fõderaliseerumist mitte Kiievi unitaarjuhtimist EL ja USA koolitasid hulga maidani mässujuhte kes nüüd ei taltu Bandeeralased on iga hetk valmis lahku lõõma Võib ju veel venitada aga Donbassiga tuleb ikkagi alustada rääkimist Lääneriikide kahepalgeline poliitika rohkem segab kui aitab stabiliseeruda

  4. Ei 5 aastat ago
    Reply

    Ukrainas on siiani välja selgitamata need kurjategijad kes tapsid inimesi et teostada verine ja ebaseaduslik võimuvahetus. Seda tehti selleks et seaduslik valitseja kõrvale lükata kes leidis et Ukraina pole valmis astuma El-u veel sest selleks olid liiga kõrged nõudmised. Aga siiani pole Ukrainat sinna võetu sest uute valitsejate ajal vaesus aina kasvas nagu meilgi Laari, Ansipi ja Rõivase valitsuste ajal. Meie ei pea Ukrainat aitama meil on endal palju vaeseid ja vajame ise abi. Muidugi on Ukraina veel vaesem riik kui meie,

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.