Peaminister Jüri Ratas kinnitab NATO liidrite kohtumisel alliansi ühtsust ja elujõudu

Nato lipp

Stenbocki maja, 3. detsember 2019 – Peaminister Jüri Ratas on täna ja homme Londonis, kus osaleb koos kaitseminister Jüri Luige ja välisminister Urmas Reinsaluga NATO riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel. NATO liidrid kogunevad Londonis, tähistamaks alliansi 70ndat aastapäeva. Kokkusaamisel arutatakse lähiaastate arenguid ja väljakutseid NATO liitlaste koostöö, kollektiivkaitse ja heidutuse arendamisel.

„Tunneme igapäevaselt, et 70 aastat kestnud NATO koostöö on vägagi elujõuline, eriti igapäevases tegevuses nii poliitilisel kui ka riigikaitselisel tasandil. NATO heidutus toimib sajaprotsendiliselt. Eesti julgeoleku jaoks kõige tähtsam kinnitus sellest on NATO tugevnenud kohalolek meie piirkonnas – Eestis, Lätis, Leedus, Poolas,“ ütles peaminister Jüri Ratas, lisades et meie piirkonna julgeolek on suurem kui kunagi varem. „Tõestus Atlandi-ülese sideme praktilisest tugevusest on, et Ameerika Ühendriigid on viimastel aastatel suurendanud kohalolekut Euroopas ja terves meie regioonis,“ lisas ta.

NATO liidrite kohtumise töösessioon toimub 4. detsembril, mil alliansi riikide juhid keskenduvad kaitseinvesteeringutele, NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamisele ning julgeolekut tugevdavale tegevusele väljaspool ühenduse piire. Ühtlasi räägivad riigipead NATO vastusest globaalsetele arengutele ja uute tehnoloogiatega seotud riskidest.

„Eesti töötab igapäevaselt liitlassuhete tugevdamise nimel. Oleme üks liitlastest, kes oma kaitsesse on aastaid investeerinud kokkulepitud kahe protsendi tasemel. NATO kaitsekulude kasv alates 2014. aasta Walesi tippkohtumise kaitseinvesteeringute kokkuleppest on olnud märkimisväärne. See tähendab, et NATO liikmesriigid on võimekamad, paremad on üksuste valmisolek ja riikide suutlikkus vägesid üle NATO vajadusel kiirelt liigutada,“ tõdes peaminister Ratas. Muu hulgas märgivad alliansi riigipead ja valitsusjuhid ära edusammud NATO valmidusalgatuse (NATO Readiness Initiative) elluviimisel.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on NATO kohanemine uute väljakutsetega tihedalt seotud pühendumisega kollektiivkaitsele. „NATO on elujõuline organisatsioon, mida näitab ilmekalt see, et allianss panustab kaitsekuludesse rohkem kui eales varem. Eesti jaoks on oluline, et tulevikuteemadega tegelemisel püsiks NATO fookus kindlalt Euro-Atlandi alal ning teeksime veelgi enam koostööd kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamiseks meie regioonis. Loomulikult mõjutavad meid kõiki globaalses julgeolekukeskkonnas toimuvad muudatused ja ka NATO peab nendega arvestama,“ sõnas välisminister.

Taustainfo:

Londonis 3.-4. detsembril toimuv NATO liidrite kohtumine on alliansi 70. aastapäeva tähistav nö minitippkohtumine, kus kohal on üksnes liitlased, mitte aga NATO partnerid nagu tavaks tippkohtumistel. Kohtumise töösessioon toimub 4. detsembril. Päev varem, 3. detsembril leiab aset kuninganna Elizabeth II vastuvõtt NATO riigipeadele ja valitsusjuhtidele koos abikaasadega. Sellele järgneb Ühendkuningriigi peaministri Boris Johnsoni võõrustatud kohtumine Downing Street 10s.

Täpsem info NATO liidrite kohtumise ajakava kohta: https://www.nato.int/cps/en/natohq/events_171229.htm 

4 kommentaari
  1. No 5 aastat ago
    Reply

    mida teab Jurka Nato siseelust? Ta pole vist siiani aru saanud, et Nato on sisuliselt USA, mille jaoks on Euroopa tulevane lahingutanner, et USA ise jääks suuremast verevalamisest puutumata. Ja kui mingi prügiliiduvabariik kauges Euroopas saabki vaenlaselt nr 1 Venemaalt kolaka, siis USA kindlasti sellesse vastulöögiga ei sekku. Järgnev alistumise vormistamine jääb juba ninameeste läbirääkimise mureks. Kas seda Jurka elujõu ja ühtsuse all silmas peabki?

  2. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Luik ja Reinsalu on vist rahust tüdinenud. Ega nad nii rumalad pole ja teavad väga hästi et Venemaa poolt pole meil midagi karta aga eks kuidagi peab oma mõttetut tegevust õigustama. NATO pole veel kedagi kaitsnud ei eurooplasi isislaste eest, ei aidanud Süüriat isislastest vabastada ega ka midagi muud. Vegeteerib vaid Venemaa piiri ääres ja teeb näo et Venemaa väriseb hirmust. Imelik et peaminister Ratas läheb nende sõjamängudega kaasa.

  3. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Mis Ratasel muud üle jääb kui tahab teha koostööd isamaalastega. Arvan et nüüd on isegi Luik rahul ehkki tema oli vastu sellele et võimuliitu astuda Ehk kartis et tema NATO tegevust ei hinnata. Ja õigesti oleks tehtud aga näe imet Ratas vaimustus ka sõjahüsteeriast mis ei sobi keskerakondlasele. Nad kõik teavad et Venemaa tahab meiega hästi läbi saada aga palju põnevam on vihavaenu õhutada ja ärritada Venemaad loomulike sõprussuhete asemel naabriga.

  4. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Mitmetes riikides tegutsevad bandiidid ja NATO-l oleks tegevust küllalt. Aga meie sõja pooldajad tahavad ärritada Venemaad arvatavasti on nad tüdinenud rahust. Sõidetakse mööda maad ja otsitakse kambajõmme. Eks neid võetakse viisakalt vastu aga küllap saadakse aru kui naeruväärsed on sellised külaskäigud ja mõttetud vestlused sel teemal. Ratas peaks hoopis tegelema meie riigi siseasjadega kus valitseb tõeline vaenutegevus oma inimeste vastu. Meie kõige suurem vaenlane on Reformierakond. Miks Ratas ei kaitse neid keda reformierakondlased laimavad, esitavad neile valesüüdistusi rikuvad inimeste tervist. Kuidas on võimalik karistamatult seda teha. Miks meie peaminister lubab peavoolumeedial valetada ja vassida. Meie riigis valitseb segadus aga peaminister tegeleb muuga teades väga hästi kui kasulikud on meile sõprussidemed Venemaaga.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.