Enn Eesmaa: kuidas jääda ellu me planeeti ähvardavates kliimamuutustes?

Enn Eesmaa

Üha rohkem on kuulda seisukohti, mille kohaselt tähtsaim eesmärk pole mitte tööstuse areng ja rikastumine, vaid lihtlabane, kuid raskesti saavutatav ellujäämine me planeeti ähvardavates kliimamuutustes, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige ja väliskomisjoni esimees Enn Eesmaa parlamendis toimunud arutelul, kus anti ülevaate valitsuse tegevusest Euroopa Liidu poliitika teostamisel.

„Euroopa Parlament kuulutas välja kliima hädaolukorra ning nõuab, et Euroopa Liit vähendaks heitekoguseid 2030. aastaks 55 protsenti ja saavutaks kliimaneutraalsuse aastaks 2050,“ märkis Eesmaa. „Muuhulgas rõhutatakse äsja vastuvõetud resolutsioonis, et vähendada tuleb laevandusest ja lennundusest tulenevaid ülemaailmseid heitkoguseid. See tähendab pingelist tööd ka Euroopa Komisjoni energeetikavolinikule Kadri Simsonile.“

Eesmaa lisas, et Euroopa Parlamendi liikmete arvates peaksid liikmesriigid vähemalt kahekordistama oma panust rahvusvahelisse Rohelisse Kliimafondi. „Esimest korda märkisid Euroopa kodanikud Eurobaromeetri uuringus kliimamuutuse prioriteediks koguni üheteistkümnes riigis,“ märkis Eesmaa, lisades, et selle kohaselt peaks ühendus eelkõige keskenduma võitlusele kliimamuutustega.

Kliimaneutraalsuse saavutamine vajab suuri investeeringuid ja seetõttu ei toeta Euroopa Komisjoni president Ursula von der Layen Soome ettepanekut liidu eelarve kärpimiseks. „See teeks mõnevõrra keerukamaks strateegilise arengukava elluviimise, milles on riikide liidrid juba kokku leppinud. Balti riigid kutsuvad peaministrite ühisavalduses hoiduma uue pikaajalise eelarve vähendamisest, viidates muuhulgas kliimaneutraalsuse saavutamise kulukusele,“ lausus Eesmaa.

9 kommentaari
 1. Ilmne 2 aastat ago
  Reply

  tõend, et Enn on vanadusest nõdraks jäänud. Asi pole ju meie reostamises, vaid MEIE arvukuses siin maamunal. Miks Enn ei esine üleskutsega, et muslimid ja neegrid vähem sünnitaks? Et saaks üle 5 miljardi vaenlase? Kuid vähemalt oleks see tõde. Või loodab Enn samuti 3,-le ilmasõjale, mis paljugi paika loksutab ja rahvaarvu oluliselt vähendab.

 2. arvukuses neh 2 aastat ago
  Reply

  Kahjuks teeb 3 sõda häda ka loomadele, kes seda mitte ära pole teeninud.
  Neid ennast “kõrgemateks” olenditeks, jumala pailasteks pidavaid tüüpe on juba 9 miljardit ( 2 aasta eest oli 7,5)
  mida suuremaks arv kasvab seda plahvatuslikumalt ta ka suureneb kordades.
  Abordid on tõesti jubedad, sestap tõõle, leiutamaks rasestumisvastaseid vahendeid juurde, mida ei saa ära võtta kui liiderlikkusehoog peale tuleb. No mis sa teed ära, hakka kasvõi Euroopa naisi ka mustadesse kottidesse toppima,muidu käivad kõhud ja reied paljad, tissid vaevu kaetud,kui veel mõni mees suudab sest igapäevasest pildist erutudagi. Pole siis ime,et muslimist neeger daami soovi ja maitset austada tahab .
  Sealmaal saadetakse osa poisse ,kel varandust vähe ja usku palju mõnda sõtta või ohtlikule tööle, et kõik ei paljuneks,nagu vanasti paavst saatis vasallide 2 jne.pokad pühasse sõtta, muidu tulnuks sõda vendadega losside pärast kohapteal.

 3. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Küll me jääme ellu. Raskem on ellu jääda reformierakondlaste laimukampaania tõttu, mis rikub tervist ja segab tööd.

 4. Ele 2 aastat ago
  Reply

  Kõige tähtsam on saavutada inimväärne elu kõigile. Meil on selleks palju teha. On vaja ka lõpetada reformierakondlaste õela tegevuse mis on hädaohtlikum kui kliimamuutus. meie ei saa nagunii midagi teha ja meil ei jätkku raha invensteeringuteks. Meil on veel tähtakssaanud sõjaks ettevalmistamine ehkki keegi ei kavatse meid rünnata . ka selleks läheb palju raha. tegelikult vajab raha meie rahvas. Meil on palju vaeseid. Reformierakondlased olid helded jagama raha teistele riikidele ainuüksi Ukraina sai kolme aasta jooksul6miljonit eurot. Meie riigis on palju ukraina ehitustöölisi kes saavad palju paremat palka meilt kui meie omad ehitajad ja eks omadele on tekkinud ka tööpuudus.

 5. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Ikka rohkem peaks panustama. Aga vaesed riigid nagu meie ei saa rahaliselt panustada. meil on vaja enne panustada raha selleks et meie inimesed saaksid elada inimväärset elu. Tuleb lõpetada ka raha andmine teistele riikidele. Lugesin et Reformierakond andis kolme aasta jooksul Ukrainale 6miljonit eurot ainult arusaamatuks jääb mille eest. Seal pole siiani saanud karistada snaiperid keda valmistati ette tapatalguks Poolas ja Leedus ja kes korraldasid Kiievis tapatalguid et toimiks verine ja ebaseaduslik võimuvahetus. Meile tulevad Ukrainast ehitustöölised kes saavad palju rohkem palka kui meie omad. Kliimamuutuses saame vaid nii palju kaasa aidata et saastamine omal maal ära hoida. Aga ehk saastavad ähku ka autod mis terve päeva vuravad mööda linnu. Hea küll pooled neist on tööülesannete täitmisel aga teistele võiks sisendada et jalgsi on kasulik käia ja võib kasutada ühistransporti. Maailmatasemel me midagi teha ei saa aga oma riigis küll.

 6. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Inimtekkelisest kliima soojenemisest jahuvad poliitikud ja nendega kampa löönud nn.teadlased.Paljud tõsised teaduseinimesed tunnistavad kliima soojenemist aga on täielikult välistanud selle seose inimtegevusega !
  Meil nagu õigetel maailmakodanikkudel oma arvamus globaalsetes küsimustes üldse puudub st.meie lähtume kellegi suure arvamusest ise süvenemata kelle huve need suured esindavad !

 7. to Uskumatu toomas 2 aastat ago
  Reply

  Täiesti ei saa välistada inimtekkelist soojenemist, amugi mitte reostust. Mered juba elavhõbedat nii täis, et merekalagi süüa saa. Rääkimata muust.
  See 0,01% inimtekkelist soojenemist võib murdagi kaameli selgroo, kuigi soojenemised on looduslikud ja käivad periood. maakera telje muutstega.
  IMESTAMA PANEB VASTUTUSTUNDETUS JA EGOTSENTRISM. Kuigi on KORDUVALT RÄÄGITUD MILJONITE LINDUDE HUKKUMISEST KLAASIPEEGELDUSE JA ÕISE VALGUSTUSE TÕTTU KASUTATAKSE EHITUSEL JUST NIMELT KLAASI, SEDA KUIDAGI LINDUDE JAOKS MARKEERIMATA, ET NAD TAIPAKSID.NÜÜD HAKKAS KEEGI VEEL PEEGELMAJU KA TOOTMA…

  • uskmatu-toomas 2 aastat ago

   Maailmamerede täis sittamine tuleks üleüldisest kliima soojenemisest eraldi vaadelda aga seda ei taheta sest siis vähenevad suurkorporatsioonide kasumid !
   Leiti üks lapsuke kes hoolsalt paberilt maha lugedes võitleb nüüd kliima soojenemise vastu aga kes on tema taga,kes neid paberid ettevalmistab ?

 8. to autor 2 aastat ago
  Reply

  Mistarvis ?!
  Mis õigusega?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.