Peame rääkima maksudest

Tõnis Liinat

Tõnis Liinat, Tallinna Pirita linnaosa vanem

Mõnda aega tagasi alustas peaminister Jüri Ratas maksudebatti. Kuigi osalt on seda saatnud inimeste pahameel ja opositsiooni populistlikud loosungid, peaks sellest väitlusest huvituma kogu ühiskond.

Eesti inimene on harjunud, et riik panustab võimalikult palju inimeste heaolusse. Kuigi Eesti pole veel Soome või Rootsi tasemel, siis liigume jõudsalt nende riikidega samasse suunda. Küll aga tasub süveneda ja analüüsida, mis on need teenused, kvaliteedinõuded ja rahastus, mis tagavad põhjamaade elukvaliteedi.

Tasuta haridus pea igas kooliastmes, tasuta arstiabi, tasuta ühistransport, lastetoetused, riigi poolt tagatud pension, töötu abiraha, toetused alustavale ettevõtjale, tasuta ümberõpe – need on riigipoolsed toetused ja teenused, mida peame iseenesestmõistetavaks. Need teenused peavad olema piisavalt kvaliteetsed ja rahuldama meie vajadusi. Kust aga tuleb raha nende teenuste ja toetuste tagamiseks? Vastus on: maksudest.

Siinkohal tulebki meil kõigil küsida: kas lepime praeguse elukvaliteediga või oleme nõus igaüks natuke rohkem panustama maksudesse. Mina eelistan viimast varianti, et toetada ka neid ühiskonnaliikmeid, kellel pole mitme aasta sääste, väärtpabereid ega kinnisvara, mida teenima panna.

Nüüd mõnest reaalsest maksust, mida võiks kaaluda. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart käis hiljuti välja idee kehtestada turismimaks. Toetan seda ettepanekut kahe käega. Turismimaks kehtib enamikus Euroopa Liidu riikides. Selle täpsem vorm ja suurus on riikides ja linnades erinev, kuid jääb vahemikku 0,15 eurot kuni 7,5 eurot öö kohta. Turisti jaoks ei ole paar lisaeurot suur summa, kuid kohalikud elanikud võidaksid sellest kõvasti.

Oktoobris tegi Eesti Meediaettevõtete Liit ettepaneku kehtestada turuosa kaitseks ja võitluseks internetihiidude vastu digimaks. Meediaettevõtete liidu hinnangul maksavad kohalikud meediaettevõtted 4,5 korda rohkem makse kui suured meediahiiud nagu Facebook ja Google.

Sotsiaalminister Tanel Kiik on välja käinud hooldusmaksu idee, mis võiks olla 2% palgast ning millest poole tasuks töötaja ja teise poole tööandja. Selle raha eest saaks tagada igale inimesele koha hooldekandeasutuses. Praegu pole hoolekandekoht sugugi mitte kõigile kättesaadav ning on küllalt palju inimesi, kes peavad igapäevaselt tegelema omaste hooldusega ega saa seetõttu käia tööl. See omakorda paneb inimesed majanduslikult kehvemasse olukorda.

Need on vaid mõned näited maksudest, mida tasub kaaluda. Maksudest rääkides on mul palve igale inimesele: mõelge, kuidas meie lapsed saaksid hea hariduse, kuidas riik saaks paremini toetada abivajajaid ning mida teha, et meie vanavanematel oleks vajaduse korral tagatud kvaliteetne ja hea teenus hoolekandeasutuses. Kui mitte tahta võtta n-ö tarbimislaenu, siis tasub ümberhinnata praegune maksupoliitika.

8 kommentaari
  1. to autor 5 aastat ago
    Reply

    Kullakene, oled sa küsinud nende käest, keda hooldekodusse tahad kindlustada, KAS NEMAD TAHAVAD SINNA MINNA. AGA SINA jt. AMETNIKUD ja “LÄHEDASED” OLETE JUBA OTSUSTAUD. (hooldusmaks vajalik muidugi, aga see peab olema SOLIDAARNE ) KAS NEIL, KELLEGA TEGELDAKSE , ÜLDSE SÕNAÕIGUST POLE OMAENESE SAATUSE JA SOOVIDE, ELULÕPU KUJUNDAMISE KOHTA ???!!!
    On nii palju muidki variante. MIKS siis neid ei arutata? Kutsu mind välja ja ma räägin sulle. Väljaspool poliitilisi ringkondi ei ela ainult lollid . Sageli vastupidi…
    Kui mu nõu tahad kuulda maksudest, siis ASTMELINE TULUMAKS. + TOOTJATELE MAGUSAINETE, KAHJULIKE E AINETE, JA AINETE, MIS KOOS KAHJUSTAVAD TERVIST + SOOLAMAKS. TOOTJATELE! Sest kust inimene mujalt ikka ostab kui poest tootja käest. Suhkrut ja soola oskab ta ise lisada .

  2. Kas 5 aastat ago
    Reply

    turismimaks kehtestataks selleks, et vähem turiste oleks ja nad vähem sisse tooks? Nt mina olen loobunud paljudest ülemaksustatud kohtade külastamisest. Pole oluline, et maks on suhteliselt väike, tähtis on põhimõte ise. Ja eks seegi turismimaks ole tingitud ennekõike keskbandele omasest AHNUSEST.

  3. to kas 5 aastat ago
    Reply

    ahnus om sinu !
    kirjutet oli ju, et mujal maailmas on turismimaks olemas. kui turist ostab 20 eurise kohvi ega nurise, mis on meie vanadus-kerjuspensionäri rohkem kui nädala toiduraha, siis turismimaku pane ta tähelegi kui just norimistujus pole.
    põhimõtetest sina aga ära üldse räägi !

  4. Küss 5 aastat ago
    Reply

    on selles, milleks see maks läheb. Meil võib ette kindel olla, et see läheb oma palga tõstmiseks ja omade töölevõtuks. Teame ju teemaksugi järgi, et seda oli vaja mitte teede parandamiseks, vaid muude oma käpardlikkusest tekitatud eelarveaukude täitmiseks. Ning võimukolmik pole teinud tilkagi, et see vastik pettus nüüd kõrvaldataks. Ikka kõik keskpõrandale kokku, et siis saaks halisejatele altkäemakse jagada.

  5. max 5 aastat ago
    Reply

    Muust Keskerakond ei mõtle, saaks aind makse veel rohkem. Populism maksab.

  6. Räägime sellest kuidas tegelikult oleks aus 5 aastat ago
    Reply

    ÕIGLANE PENSION OLEKS VÄHEMALT 800 EUROT KUUS. SEE OLEKS TEOSTATAV KUI AHNED NOORED MAKSAKS ÕIGLAST MAKSU. IGA VÄRDJAS, KES TEENIB KUUS ROHKEM KYI 1000 EUROT AUSTAKS VANEMAI INIMESI. ESMALT PENSIONÄRID, SIIS TUULETALLAJATEST NOORED VÄRDJAD.

  7. Maksudega 5 aastat ago
    Reply

    saaks kõik korda kui jupimaksud ühitada ühtse määraga tarbimismaksuks. Ning rahva taskust tasutavad palgad sättida nii, et ülem- ja alampalga suhe ei ületaks 3 korda. Siis ei saaks kümnendik liiga palju ja kolmandik liiga vähe.
    Eraettevõtlust ülempalk ei puudutaks, sest miljonid kuluvad ka ettevõtte ülalpidamiseks ning puhastulu polegi nii suur nagu arvatakse. Eraettevõtete alampalk aga ei tohi jääda alla liiduvabariigi alampalga.
    Kohalikel maksudel peab aga olema piirang, et need kokku ei ületaks kindlat osa eelarvest. Kui suur see tuleb, otsustaks rahvas ise.

  8. uskmatu-toomas 5 aastat ago
    Reply

    Makse võid tõsta palju tahes aga nii kui nii kõigile ei jätku sest küll meie ajugeeniused leiavad augud kuhu see raha toppida.Täna taome trummi -kliima soojeneb siis vahelduseks jälle venemaa ründab kohe kohe jne.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.