Ratase sõnul teeb valitsus kõik Eesti julgeoleku tagamiseks

Jüri Ratas Euroopa Parlamendis kõnet pidamas. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

TALLINN, 30. detsember, BNS – Peaminister Jüri Ratas ütles usutluses Postimehele, et pole presidendi etteheidetega üldse nõus ning et valitsus teeb kõik põhiseadusliku korra ja Eesti julgeoleku tagamiseks.

“Kui küsida, mis see peamine soov on, et olla peaminister ja juhtida valitsust, siis selleks on teha Eestile head ja seista eesti inimeste eest. Ma ei ole olnud mitte kunagi toolist kinni hoidja ja trügija, aga tõsi on see, et kui kõrgeim võim on valinud riigikogu, siis riigikogus toimub poliitiline konkurents ning läbi selle sünnivad valitsused ja ka opositsioonid,” rääkis Ratas.

“Kui võtta tänane valitsus ja koalitsioon, siis üks suur toimunud või toimumas olev muutus võiks olla see, et kõik erakonnad, kes on valitud riigikogusse, võivad ühel hetkel olla nii opositsioonis kui ka koalitsioonis. Mäletan oma erakonna pealt, kuidas kümme aastat öeldi meile, et me ei sobi valitsusse, ei ole parketikõlblik. Ometi inimesed valisid Keskerakonda riigikogu mitmesse ja mitmesse koosseisu. Ma arvan, et kellegi välistamine ei ole õige. See ongi võib-olla minu mõte Eesti poliitikas, et jõuliste punaste joonte seadmise või kellegi välistamisega väga kaugele ei jõua,” arutles Ratas.

Valitsusjuht kinnitas, et ei toeta kindlasti valitsuses olles mitte kunagi seda, et Eesti astuks Euroopa Liidust välja. “2019 on see aasta, kus Eesti on saanud öelda, et me oleme olnud 15 aastat nii Euroopa Liidus kui NATO-s. Me võime öelda, et need on olnud meie jaoks majanduslikult ühed edukamad aastad, aga veel olulisem on rahu tagamine. Mõlemad rahvusvahelised organisatsioonid on teinud seda väga hästi,” rääkis Ratas.

Ratase sõnul ei nõustu ta presidendiga, kes on öelnud, et praegune valitsus on tema meelest ohuks nii Eesti põhiseaduslikule korrale kui ka riigi julgeolekule. “Tänane valitsus tagab Eestis põhiseaduslikku korda, teeb kõik selleks, et Eesti julgeolek ja kaitsmine tugevneks. President on see majakas Eestis, kes peab tegema kõik selleks – nii raske kui see ka pole –, et hoida Eesti ühiskonda koos,” kinnitas Ratas.

“Loomulikult ma austan presidenti ja tal on õigus öelda seda, mida ta peab õigeks, aga kui vaadata, kuidas Eesti on 2019. aastal oma positsioone rahvusvahelisel areenil tugevdanud, siis see räägib kõik teist keelt. Võtame ÜRO Julgeolekunõukogu liikmeks saamise. Väga tugev saavutus, mille heaks pingutasid diplomaadid, välisteenistus ja paljud riigikogu liikmed. Ka president panustas sinna,” ütles Ratas.

8 kommentaari
 1. vana 1 aasta ago
  Reply

  Huvitav, huvitav – presidendi kohus on ju esindada oma riiki, rahvast ja valitsust aga kas vast presidendi valimistel toimus mingi viga või ei arvestatud selle rahva tahtmisega, keda pead esindama?

 2. Jah 1 aasta ago
  Reply

  Ratas peab tagama et mie riigis oleks julgeolek tagatud, et lõpetataks laimukampaania ja inimestele valesüüdistuste külgekleepimine, et kõik inimesed saaksid elada inimväärselt. Tuleb lõpetada vihavaenu õhutamineVenemaa vastu sest väljaspoolt ei ähvarda meid miski. Venemaa on väga kannatlik aga meil pole mõtet liiale minna sest kord võib ka kannatus katkeda. Hea läbisaamine Venemaaga on vajalik . venemaa ei kavatse meid rünnata ja see meiepoolne säjaline tegevus on naruväärne. Ja kui ta ründakski ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta. NATO pole ka kunagi kedagi kaitsnud ja iema olesklemine meie riigis pole vajalik.

  • to Jah 1 aasta ago

   Sa olgino troll keri karu p….sse oma idiootsustega. Kirjuta oma huilole palvekirju, aga ära soni vigases eesti keeles meie riigis. sulle olgu aasta lõpp hästi s..tt ja uus veelgi halvem.

 3. uskmatu-toomas 1 aasta ago
  Reply

  Sõidetakse meile siia,kogunetakse erinevates Euroopa linnades ja igal pool arutatakse julgeoleku küsimusi ?
  Kõik kinnitavad suurte suudega meie kaitseme teid ? Nagu selja pööravad itsitavad pihku !
  Meie julgeoleku garantii on normaalsed,mitte pugejalikud,suhted venemaaga aga meie valisime poole ja nüüd pole siin mätta otsas enam midagi kindlat.
  Meid täna saab päästa ainult jumal aga kas tal on selleks ka tahtmist ?
  Kena aastavahetust !

 4. To jahile 1 aasta ago
  Reply

  See inimene kirjutab lollusi ja veel vigaselt, ei tea kas on viinauimas või.

 5. Eve 1 aasta ago
  Reply

  Tõepoolest ei ähvarda meid keegi väljaspoolt ja kui ähvardakski ei läheks Venemaa vastu sõtta ükski riik. NATO kohalolek on tarbetu ja Venemaa ei värise hirmust. NATO ei läinud appi isegi Süüriale ja ei kaitsnud eurooplasi isislaste rünnakute eest.Muidugi ei olene meist mitte midagi vüime olla mis tahes organisatsioonis. Aga see mis toimub meie riiggis siseselt ei saa ega taha keegi aidata. Peame ise hakkama saama. Tore oleks teada küll millal lõõetavad reformierakondlased oma laimukampaania ja valesüüdistused et teelt võimule neid kõrvaldada. Kas ikka jõigusmõistjad on kõik tasemel ja kui kaua peavoolumeedia tegutseb reformierakondlaste huvides. Kõige tähtsam on luua kord meie riigis. seda mis toimub väljaspool otsustavad suurriigid ja meil pole mõtetki aega raisata.

 6. Soo 1 aasta ago
  Reply

  Kahjuks ei tee. Venemaa narrimine ja USA ees pugemine küll julgeolekut ei taga.

 7. Ah soo 1 aasta ago
  Reply

  Kahjuks USA ei tee kõik julgeoleku tagamiseks. Iraagis on tal sõjavägi sees ja iraaklased ei lepi sellega. vihavaen on nende vahel tohutu. USA ei jäta ka Iraani rahule. Olukord on ohtlik USA süü läbi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.