Minister Reps: Deltas suubub IT tarkus ka teistesse valdkondadesse

Foto: HTM

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles täna Tartu Ülikooli Delta keskuse avamisel, et uue õppe- ja teadushoone ehitamist tõukas tagant infotehnoloogia valdkonna kiire areng ning on väga oluline, et edaspidi suureneks lõpetajate arv ja IT tarkus jõuaks rohkem ka teistesse valdkondadesse.

„Riik on kahtlemata huvitatud suuremast hulgast IT erialade lõpetajatest, kuid seni oli üheks takistavaks teguriks Tartu Ülikooli ruumipuudus. Nüüd on see takistus ületatud,“ sõnas Reps. „Valminud hoone loob parimad eeldused ka selleks, et tekiks erialade vaheline sünergia, et siin õpitavad IT alased teadmised leiaks kiiresti rakendust ettevõtluses.“

Minister Mailis Reps märkis, et arvutiteaduse instituut – mille koduks Delta keskus saab – on Tartu Ülikoolis üks kõige rohkem rahvusvahelist koostööd ilmestavaid instituute, ka oma koosseisult. „Loodan, et suurepärane füüsiline keskkond ja koostöö majandusteaduskonnaga aitavad suurendada doktoriõppe atraktiivsust ka kodumaiste üliõpilaste jaoks. Et tulevikus jaguks Tartus heade välisõppejõudude kõrvale teadust tegema ja õpetama ka väljapaistvaid eestimaiseid IT valdkonna professoreid,“ kõneles Reps.

Minister lisas, et märgilise tähendusega on see, et ülikool otsustas rajada uue õppehoone just Tartu südamesse Emajõe kaldale, mitte Maarjamõisa väljale, tuues sellega ülikooli lähemale linnale, rahvale ja ettevõtjatele.

Veidi vähem kui nelja aasta eest otsustas valitsus, et kõrgkoolide ja teadusasutuste arenguprogrammist ASTRA toetatakse seitsme teadus- ja õppehoone ehitamist või renoveerimist. Tartu Ülikooli Delta keskuse rajamisse suunas riik 15 miljonit eurot. Nii on Delta keskus – nagu ka poolteist aastat tagasi valminud Eesti Kunstiakadeemia hoone – suurimad ehitised, mida ASTRA programmist toetati.

Delta keskus koondab ülikooli arvutiteaduse, matemaatika ja statistika instituudid, robootika laborid, majandusteaduskonna, ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse ning mitmed valdkonnaga seotud ettevõtted.

2 kommentaari
  1. Äkki 12 kuud ago
    Reply

    hakkab midagi Mailiselegi külga?

  2. Mailisele. 12 kuud ago
    Reply

    Sa ju oled meie hariduse süsteemile tohutult kahju teinud. Milleks idiootsed koolide sulgemised ja uute ehitamised? Koolides skandaalid. Kõik, kes julgevad mitte karjuda Keskerakonna poolt, süüakse koolist välja.Millal need asjad lõppevad. Kala haiseb peast ja meie minister on pea.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.