Ratas rääkis Euroopa Komisjoni presidendiga roheleppest ja digipöördest

Pemainister Jüri ratas kohtub Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von Leyeniga. Foto: Riigikantselei

Brüssel, 5. veebruar 2020 – Peaminister Jüri Ratas arutas eile Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga Euroopa rohelepet, ühenduse digitaalset arengut ning tulevast pikaajalist eelarvet.

Euroopa roheleppe elluviimine saab peaminister Jüri Ratase sõnul olema väljakutse, mis samas pakub ka palju võimalusi. „Rohelepe annab hea aluse töötada kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamiseks, mille on Euroopa Liit seadnud aastaks 2050 ning rohepööret ei ole võimalik teha ilma digipöördeta. Näiteks peame võtma kasutusele keskkonnasõbralikke IT-lahendusi ning kasutama paremini keskkonnaandmeid,“ lausus Ratas.

ELi järgmine pikaajaline eelarve aastateks 2021-2027 peab peaministri sõnul toetama liikmesriike kliimaeesmärkide täitmisel. „Samuti soovib Eesti, et õiglase ülemineku fondis koheldaks põlevkivi ja kivisöe kaevandamist ühtmoodi, et see arvestaks ka Ida-Virumaal energeetikasektoris töötavaid inimesi,“ lausus peaminister.

Ratas kohtus eile samuti Euroopa Komisjoni asepresidentide Margrethe Vestageri ja Frans Timmermansi ning energeetikavoliniku Kadri Simsoni ja majandusvoliniku Paolo Gentiloniga.

Euroopa ühtse turu ja digitaalsest arengust kõneldes rõhutas peaminister Ratas vajadust lihtsustada ettevõtete asjaajamist, et neil oleks hõlpsam siseturul tegutseda. „Selleks, et piiriülene asjaajamine oleks ettevõtjate ja inimeste jaoks lihtsam, vajame Euroopa digiidentiteeti,“ sõnas Ratas. Digiallkirja kasutamine säästab Eesti viis tööpäeva aastas.

Kohtumisel energeetikavoliniku Kadri Simsoniga oli ka arutlusel Balti elektrisüsteemide sünkroniseerimine Euroopaga ning Eesti huvi arendada regionaalses koostöös avamere tuuleparke. „Üleminek kliimasõbralikule energiatootmisele ja energiasõltumatus on kindlasti üks lähiaastate suurimaid väljakutseid. Kindlasti on väga oluline Euroopa jätkuv toetus nende projektide valmimiseks,“ sõnas Ratas.

Kohtumisel komisjoni majandusvoliniku Paolo Gentiloniga oli kõne all digitaalmajanduse maksustamise küsimus ning Euroopa roheleppe elluviimise raames energia maksustamise üle vaatamine ja süsiniku piirimeetme ettepanek.

1 Kommentaar
  1. Kujutan 12 kuud ago
    Reply

    ette, kuidas Jurka pärast Kataga kohtudes pühkis otsaesiselt higi ja kurtis, et on ikka oma roheleppe ja kliimahüsteeriaga hullud, kuidas neist lahti saaks? Kata vastas, et tuleb harjuda ja kaasa haukuda, muidu hakkavad purema. Ja Jurka harjubki.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.