Tõnis Mölder: Riigikogu hoiatas võimaliku kahjunõude eest

“Olen korduvalt juhtinud tähelepanu sellele, et riigile võivad tulla seoses apteegireformiga suured kahjunõuded, mis võivad ulatuda kümnetesse miljonitesse,” ütleb Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder, kommenteerides AS Magnumi omaniku Margus Linnamäe avaldust, mille kohaselt ta annab apteegireformi jõustudes Apotheka nime kandvad Terve Pere Apteek OÜ apteegid ettevõttes praegu töötavatele proviisoritele ning esitab Eesti riigile sundvõõrandamise eest kahjunõude.

“Sellele viitasime ka eelnõus, mida Riigikogu eelmise aasta lõpus arutas. Ühelegi osapoolele ei saa tulla selline samm üllatusena,” lausub Keskerakonda kuuluv Mölder. “Igal ettevõtjal on õigus pöörduda riigi vastu kohtusse, kui ta arvab et talle on liiga tehtud. Eesti on õigusriik ja sellistel puhkudel langetab otsuse kohus. Ma ei välista, et selliseid kahjunõudeid võib riigi vastu tulla ka teistelt turuosalistelt.”

Mölder märgib, et AS Magnumi otsus loovutada oma apteegid rahvatervise nimel nende ketis töötavatele proviisoritele on kahtlemata õilis samm ning võib ära hoida apteekide mass-sulgemise 1. aprillil. “Kindlasti on vaja laiemalt analüüsida, kas ja kui palju selline otsus parandab ravimite kättesaadavust,” lisab Mölder.

Mölder peab kahetsusväärseks, et Sotsiaalministeerium ei suutnud eelneva nelja aasta jooksul välja pakkuda ühtegi head lahendust apteegireformi edukaks rakendamiseks. “Riigikogu on korduvalt juhtinud tähelepanu asjaolule, et Sotsiaalministeerium pole varasemalt täitnud talle pandud ülesannet ning analüüsinud laiemalt apteegireformi mõjusid,” rõhutab Mölder. “Tänases olukorras pean oluliseks, et debatt Riigikogus jätkuks, aga ma ei ole optimistlik selles osas, et parlamendi enamusel on tahe teha otsuseid lähtuvalt Eesti inimese huvidest, mis tagaks neile hea ravimite kättesaadavuse.”

4 kommentaari
 1. Hea 1 aasta ago
  Reply

  näide, kuidas ollakse tark pärast. Peaks ju selge olema, et kõik üldriiklikud elukorraldusküsimused peavad olema riikliku alluvusega. Riigikaitse, sisekaitse, haridus, pääste, tervishoid, kas on raske sest aru saada? Miks üldse haiglad ja ravimid anti ärikate kätte? On ju ette teada, et nood hakkavad esimesel võimalusel valitsuselt välja pressima. Eriti kui valitsus ise on mingite lollustega hakkama saanud.
  Praegu on AINUS lahend selline, et tuleb KOGU ravi ja ravimitootmine riigistada. Väljastpoolt tohib küll teenust siss eosta, kuid ainult läbi valitsuse. Muidugi kaasnevad riigistamisega ka kahjud, kuid lollused tuleb nagunii kinni maksta.
  Et määrata esitatava kahjumi suurus, tuleb teha põhjalik audit ravijate, ravimitootjate ja -levitajate raamatupidamises. Ning ette öelda, et kui esineb alusetut rahakantimist, siis on tühjad pihud. Siis saame ka teada, palju on ärikad rahvast petnud. Ükskord aga tuleb ka sellele lõpp teha. Ei saa maksta ülisuureks puhutud mulli eest, kui seda pole olemaski.
  Olen aga ette kindel, et valitsus sellega hakkama ei saa. Puudub arusaamine ja otsustusvõime, mõistusest rääkimata. Samuti on nende rahastajad ju samad ärikad! Las parem kannatab rahvas.

 2. Nojah 1 aasta ago
  Reply

  Pole vaja väikseid apteeke. Apteegid peavad olema suured kus kindlasti töötavad ainult vastava kõrgharidusega töötajad. Väikeapteekides on sageli tavalised müüjad kes ei oska midagi soovitada ja tihti pakuvad rohtusid vaid müügi huvides. Olen seda ise märganud.heal juhul on väikeaapteekides mõni proviisor ka ja siis kutsutakse ta soovitama rohtusid. Aga rohkem katsutakse omal jõul toime tulla.

 3. to mojah 1 aasta ago
  Reply

  Seal kus valitseb RAHA pakutakse ikka rohte MÜÜGI huvides – veel hullem, neid ka TEHAKSE MÜÜGI huvides.
  Kui eetika või jumala asemel kummardatakse pragmatismi e. kuldvasikat on tervis nutune ja inimesed lollid

 4. to nojah 1 aasta ago
  Reply

  Linnamäe ladu ongi üks suur apteek kust KÕIK apteegid oma kauba saavad, sestap ongi igal pool ühesugune kaup. Ja tervislikumat valida POLE VÕIMALIK.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.