Eesti ja Jaapani ettevõtted otsisid Kyoto äriseminaril koostöövõimalusi

Foto: Riigikantselei

Kyoto, Jaapan, 13. veebruar 2020 – Peaminister Jüri Ratas innustas Kyotos toimunud äriseminari avades Eesti ja Kansai regiooni ettevõtjaid ärikontakte looma. Lisaks oli peaminister Ratasel kohtumised Kyoto kuberneri Takatoshi Nishiwaki ning Osaka kuberneri Hirofumi Yoshimuraga, kellega ta arutas koostööd kliimamuutuste vastu võitlemisel ja 2025. aastal Osakas toimuva EXPO2025 maailmanäituse raames.

Eesti tarkvarafirma Helmes sõlmis täna Osakas Jaapani ravimifirmaga Shionogi vastastikuse mõistmise memorandumi, mille eesmärgiks välja töötada e-tervise lahendusi ja digiretsepti kasutuselevõttu.

Peaminister Ratas ütles äriseminaril, et ehkki Kyoto asub Eestist pea 8000 kilomeetri kaugusel, on jaapanlastel ja eestlastel palju ühist. „Me mõlemad väärtustame traditsioone ja oma pärandit, tunneme lähedust loodusega ja hoolime keskkonnast, ning mis väga oluline – usume, et tehnoloogia abil saab inimeste elu lihtsamaks ja paremaks muuta,“ lausus Ratas. „Vajame üleilmsete väljakutsetega, nagu kliimamuutuste vastu võitlemisel, uuenduslikke lahendusi. Eesti ja Jaapani ettevõtjad leiavad siin küllaldaselt koostöövõimalusi,“ lausus Ratas.

Eesti on peaminister Ratase sõnul ehitanud digitaalset ühiskonda 90ndatest aastatest alates ja saanud eesrindlikuks mitmes valdkonnas – näiteks e-riik, e-pangandus ja e-hääletamine. „E-teenused muudavad ettevõtlussektori paindlikumaks, tõhusamaks ja läbipaistvamaks,“ sõnas Ratas. „Praegu arendame uusi e-teenuseid, mis muudavad valitsusega suhtlemise lihtsamaks – sealhulgas kasutades tehisintellekti ja keskendudes kliendikesksetele lahendustele,“ sõnas peaminister.

Samuti kõneles peaminister Ratas Lääne-Jaapani ettevõtjatele ning kohtumisel Hyogo kuberneri Toshizō Idogaga veel e-residentsusest. Praegu on e-residente kokku ligi 65 000, neist veidi üle 3000 on pärit Jaapanist. „E-residentsus on andnud inimestele üle kogu maailma võimaluse kasutada Eesti digiteenuseid ning pääseda ligi Euroopa Liidu turule. See on kasulik kõigile, kes soovivad äri ajada rahvusvaheliselt ning mugavalt. Mul on väga hea meel, et ligi viis protsenti meie e-residentidest on pärit Jaapanist ning nad on loonud 250 uut ettevõtet Eestis,“ ütles peaminister Ratas.

Peaminister Jüri Ratasega on Jaapanis visiidil kaasas haridus- ja teadusminister Mailis Reps, Riigikogu liige ja Eesti-Jaapani sõprusgrupi esimees Kaido Höövelson ning äridelegatsiooni kuuluvad Eesti ettevõtted Star Cloud (e-õpikud), BugBox Ltd., Cleveron, K12 Technologies (e-kool), Admiral Markets Group, Elcogen, Balsnack International Holding, Planetway, Helmes, RaulWalter, DefSecIntel Solutions, Millennium Invest/Oryaku, Ecomatic, Datel,  Aktors, Cybernetica, GoSwift, Tech Heroes Club ning välisministeeriumi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) esindajad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.