ERITEADE: Jaak Aab määrati eriolukorra tööde juhiks isikukaitsevahendite hankimisel väljaspool tervishoidu

Tallinn, Stenbocki maja, 20. märts 2020 – Eriolukorra juht Jüri Ratas määras riigihaldusminister Jaak Aabi eriolukorra tööde juhiks, kes peab tagama desinfitseerimis- ja isikukaitsevahendite olemasolu väljaspool tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandesüsteemi.

Kuna Eestis on järsult suurenenud vajadus isikukaitsevahendite järele tuleb meditsiinitöötajate kõrval tagada nende varu ka teistele võimalike nakatanutega vahetusse kontakti sattuvatele esmareageerijatele, samuti sotsiaaltöötajatele ning riskigruppidele endile. Selle töö korraldamiseks määrati ametisse eriolukorra valdkondliku juhina Jaak Aab.

„Riigihalduse ministri määramine koordinaatoriks on mõistlik, arvestades, et vajaduste keskse väljaselgitamise ja vahendite jagamise puhul on tegemist riigi, kohalike omavalitsuste ja erasektori ülese teemaga,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „See töö vajab kiiret lahendust ja poliitilise tasandi vedamist.“

Viiruse leviku tõkestamiseks on paljud riigid kehtestanud piirikontrolli ning on seadnud piiranguid ekspordile, mistõttu on konkreetsetes kaubagruppides tekkinud tarneraskused. „Praeguseks on Päästeamet koondanud nelja regionaalse päästekeskuse abil kokku info isikukaitsevahendite vajadustest kohalikes omavalitsustes üle Eesti,“ ütles Jaak Aab. „Peame täiendavalt koondama eri osapoolte kaupa info, milliseid isikukaitsevahendeid kellele täpsemalt vaja, korraldama hanked ning suhtlema tarnijatega.“

Keskse koordinaatori rolli aitab ministril täita riigi tugiteenuste keskus.

Tervishoiuteenuste toimimiseks vajalike desinfitseerimis- ja isikukaitsevahendite olemasolu korraldamisega tegeleb terviseamet, kellega tehakse koostööd.

Massiteabevahendid peavad selle eriolukorra juhi korralduse viivitamata, muutmata kujul ja tasuta avaldama. Selle kohta saadame ka ametliku teavituse.

Korraldus: https://www.valitsus.ee/sites/default/files/eriolukord/pm2043k.pdf (PDF) (PDF)
Korralduse seletuskiri: https://www.valitsus.ee/sites/default/files/eriolukord/sel_pm2043k.pdf (PDF) (PDF)

10 kommentaari
  1. aru saivad 4 aastat ago
    Reply

    Jummal tänat – etskae, lõpuks aru saadud !!!
    Ei ole siin midagi vaja hankeid ja tarnijaid. Hakake tootma juba ükskord ise !!! Ogi Eesti Nokia, sest vaja läheb neid tulevikus meil kui mujal veel oh kui palju. Egas nad laos leiba küsi.
    Hakake juba ükskord tootma ! krrr…at võtaks. Kuu aega on räägitud ,et vaja on riskigruppidele ja tegeikult igaühele, kui inglise varianti ei taheta proovida. Aga kuuldavasti saadud immuunsus ehk ei kestagi kaua?
    Igatahes lõikab isikukaitsev. kasutamine läbi viiruse levikuvõimaluse. Nad oleksid pidaud olema meil ladudes ootamas koguaeg. Nõukaajal olid isegi gaasimaskid ja ammugi respiraatorid.
    On siis nii keeruline mões hoones, angaaris seada sisse NII LIHTSA asja tootmine kui maskid,respiraatorid, kitlid või seni muu tekstiiliga töötavas tehases ümber korraldada töö. Kõik kohad töötuid täis, mahajäetud hooneid. Küsige teadlaste käest, mis nende maskide ja respir.sees on kui ise ei oska otsida intern. Aga mitte nende teadlaste, kes praegu räägivad suudmööda, et mask ei aita, nakatumist ära hoida, vaid teiste nakatamist aitab kui haige seda kannab. Teatud mask, miks mitte respiraator aitab küll! Pole vaja meile lollidele nii palju valetada.
    HAKKA TEGEMA ,ärge istuge nõupidamistel,kokkuleppimistel, aeg läheb. Sõltuvuses teistest.
    Homme lähen poodi bussiga rongiga, sest mul on pensionipäevani 4.-euri (loe neli) raha. Siis pean otsima selle eest midagi 2 nädalaks hinge alla. Ükski abistaja sellist ajka ette ei võta. Kassile ka. Ei saa süüa tangaineid .teravilja ,küll aga leiba. Vahendit pole. Igasugu olukordi on. Tuttaval jäi lemmikloom haigeks.
    Ka riskigrupp. Läheb muidugi abi otsima. pole tal rahagi.
    Aga pr.president vaidlustas 2.pensionisamba vabaks andmise kohtus.

  2. Tõnis Viilol 4 aastat ago
    Reply

    Oskamatus. Ainult Ratase meeskond kiidab ja imetlevad oma tarkkust. Imetlevad seda, mida ei ole. Meil ei olnud loodud kaitsevahendite reservi. Ostame aga lahingumoona, räägime ennast suureks ja tegelikult on tema valitsus meile toonud häda kaela.
    Valige meid ja nii edasi. Meie oleme ja hoolime inimeste eest. Meie toome õnne. Nad on nagu jänkid, kes valge laevaga pidid meile õnne toom. Ootuse vahepeal pasundati, et purjed juba paistavad.
    Nii ka ratas. Meie ootame õnne. Ootame kõhutäit ja tegelikult ootame asist uut valitsust. Oma partei kunagised juhid reetsite ja teile ei valmista raskust kogu rahvast reeta. Seda te siiani teinud olete. Teie tegude kohta ei iseloomusta muud kui mulin.

  3. Ei saa aru? 4 aastat ago
    Reply

    Paar kuud tagasi oleks saanud riigid tellida vabalt varustust normaalsete hindadega.Nüüd siis pandi püsti ärikate süsteem kes läbi mitmete vahendajate riiki ehk meid lüpsab. Kas ametnikel ikka piinlik ei ole oma saamatust näidata? Ammu oleks pidanud sotsminni ja terviseameti juhid välja vahetama. Tõesti,lollidemaa on selle nimi.

  4. Ja veel 4 aastat ago
    Reply

    Riigis on ja oli c 300000 inimest kes elavad allpool vaesuspiiri aga nende vaesusest väljatoomiseks mõnda miljonit riik ei leitud? Aga nüüd ,hopsti ja kaks MILJARDIT ja igaühele kellel sissetulek langes leiab riik 700€.

  5. to viilol 4 aastat ago
    Reply

    Minu teada ei ole mitte ühegi partei valitsus isikukaitsevahendeid varunud,nagu NSVL ajal oli olemas.
    Sest kui nad oleksid varunud, siis kus nad on ?!

    • Keskerakonnal teine valitsemise aeg ja nad pidid olema 4 aastat ago

      parememad kui kõik eelmised. Tegelikult nende poolt see hea ja parem peegeldab ainult sõnades. Kahjuks.

  6. to veel 4 aastat ago
    Reply

    ole kuss. muidu jääd sest oma 7.eurist ka veel ilma.

  7. sõltlaste rõõm on sõltuda 4 aastat ago
    Reply

    On äärmiselt riskantne osta isikukaitsevahendeid Hiinast !!!
    Maalt, kus alles oli ja veel on viirus. Kust sai viirus alguse. Kus on olnud SARS kui Mers.
    Miks nad peaksid neid meile müüma , kui iialgi ei tea, mis haigus ja kuipalju neil endil levida võib. Iga riik hoiab pigem tagavaraks. Iseasi kui toodavad uued, millised aga, millise kvaliteediga tulevad siis meile ? Kas ei too nakkust kaasa hoopis.
    Kes müüvad neid meile sealt Hiinast. tegelikult???
    Kes siis protsessib või asja parandab, Jumala peale loodate või?
    Kui nende vahenditega käib kaasas mingi aps, siis oleme lömakil täiega.
    Miks me ei või neid ise toota ? Miks me kohe tahame SÕLTUDA ikka ja jälle kellestki. Keegi teeb, otsustab,toob,tarnib. Nagu 5 aastased lapsed.

  8. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Pask mäletab seda “ilusat” (pärdiku, kes esineb siin jane-ott-ele jne nimede all arvates) aega, kui tehti selgeks, et tuumarünnaku puhul on ainuõige ja kaitsev vahend gaasimask ja kummiülikond! Nii et to viilol igatseb kummiülikonda ja gaasimaski? Kuule, võta minuga ühendust, mul need maal täiesti olemas. Hoian ühes ruumis koos muude vanade asjadega, nagu väikese muuseumi moodi, et järeltulevad põlved näeksid nõukalolluste ja kretiinluse taset. Võin mõneks ajaks laenata!

    • Kuule Pask. 4 aastat ago

      Sa oled kõrbev kesik. Valetad ja hämad. Too üks lause välja mida on Viilol valetanud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.