Kui ei mängiks tagasinõuet

Kagupiir.

Ei mängiks seda seepärast, et mitmed meie poliitikud on hakanud oma sõnavõttudes Petserit ja Jaanilinna tagasi nõudma. Esialgu küll arvamustena, aga eks iga idee paisub ja saavutab oma täisvormi just valimiste ajaks. Pole ju saladus, Vabadussõja tulemina rahuleppega need alad Eesti külge kinnitusid.

Sõja tulemusel sõlmiti 2. veebruaril 1920 Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel Tartu rahu. Lepingu järgi liideti Eesti Vabariigiga ka Setumaa ning viimasega piirnevad Pihkva kubermangu alad. Eesti valdusse said Petseri ja veel mõned suuremad asulad nagu Irboska ja Laura. 1934. aasta rahvaloenduse andmetel oli Petserimaa 64 712 elanikust venelasi 65,06%, eestlasi 32,36% ja lätlasi 2,29%. Tollase Petseri maakonna idapoolsed alad olid praktiliselt sajaprotsendiliselt venekeelsed.

Algas II Maailmasõda. Tulid muutused. Suurriigid  Venemaal Jalta konverentsil ja ka Potsdamis määrasid mõjupiirkonnad ringi. Baltimaad anti Venemaa huviobjektiks. Siis muidugi häbiväärne Eestimaa kommunistide pöördumine Stalini poole, et meid võetaks NSVL-i liikmeks. Selle viimase paberiga tahabki Venemaa unustada Vabadussõja lõpu, mil  Eestimaast sai suveräänne riik.

Okupatsiooniaastad tõid kohe ka oma kannatused. Kõik eelmiste riikide vaimurahvas ja sõjamehed, lisaks talupidajad ja pisut rikkamad elanikud kuulusid küüditamisele kaugele Venemaa põhjarajoonidesse.

Okupatsioonivõim luges end siin olevaks peremeheks. Nemad otsustasid, kes saab ülemuseks ja kellele kõlbab kas labida- või masinatöö. Otsustavaks lüliks oli parteiline kuuluvus või siis osavõtt sõjast Nõukogude poolel. Kõik Eesti korpuses teeninud, olenemata haridustasemest pandi ikka kusagil ülemusteks.

Eesti vabakslaulmist peetakse NSVL-i järglase – Vene Föderatsiooni poolt uue riigi loomiseks. Selline on nende tänane arusaam ajaloo ümberkirjutamisel. Muuseas, praeguste konstitutsioonimuudatuste aruteludes on kõlanud naabril ka mõte, loobuda NSVL-i järglase staatusest! Huvitav vangerdus igatahes.

Kui nüüd vaadata üksikute meie poliitikute avaldusi, siis soovist liita meiega Petseri, tooks see meile juurde 2002. aasta rahvaloenduse andmetel  13 056 isikut, neist venelasi 89,14%. Tänaseks on ainuüksi linn suuresti arenenud Pihkva suunas ja elanike arv mitmekordistunud. Lisaks ka elanikkond kuni kunagise Irboska piirini. Mingit suurtööstust pole arendatud. Vaid keraamiliste plaatide ja lubjajahu tootmine. Võtame Jaanilinna (vene Ивангород ), mis on Ingerimaal Narva jõe paremal kaldal. See tooks meile 2016. aasta loenduse järgi veel juurde 10 502 uut venekeelset elanikku.

Kui võtta tõsiselt tagasinõuet, siis kuidas toimiks selle rahva integreerimine Eesti ühiskonda ja hariduse korraldamine? Lisaks pensionid ja muu sotsiaalkorraldus? Kas riik oleks selleks suuteline? Mis aga saaks meie praegusest väljaehitatavast kontrolljoonest?

Selge on see, et praegune poliitiline olukord ei võimalda nende küsimustega tegelemist. Praegune valitsuse seisukoht on selge: „Valitsusliidu otsus on, et piirilepingut ei ratifitseerita. Samuti ei kavatse valitsus esitada uusi ettepanekuid Eesti-Venemaa piirijoone muutmiseks,“ kinnitas välisminister Urmas Reinsalu.

Aivo Oina

25 kommentaari
  1. ei saa ju lolliks jääda 4 aastat ago
    Reply

    Mitte iial ei loobu Venemaa oma peamisest riigitoest-Prtseri kloostrist!
    Isegi põhiseadus kinnitab ustavat uskau jumalasse.
    Siin on see vaid Ekre propaganda lollidele setudele.

  2. hää nali tene oleks 4 aastat ago
    Reply

    Ehitame riigile ülikalli piiri ja siis anname venkudele kanaaiaks?
    Kus on mõistus?

  3. asi on palju laiem 4 aastat ago
    Reply

    Võin uskuda,et ajaleht kontrollib venelaste eluandmeid seal Pihkvamaal.
    Tegelikkus on hoopis teine,sest suur miljoneid sõdurisi on salastatud seal piiri lähedale.
    Ikkagi Nato on kõrval ja võib kallale tungida.

    • tühikargamine 4 aastat ago

      Pole Jaapan oma saari tagasi saanud, ei saa seda ka eesti setud.
      Valitsus oma tarkuses neid asju ei torgi.

  4. Karl Jätsa 4 aastat ago
    Reply

    Tere, arvan et riigipiir peaks jääma sinna kus ta täna on. Iseasi kuidas seda Tartu rahulepinguga juriidiliselt siduda. Eesti riigile oleks setude ja traagilise saatusega ingerlaste riiki integreerimine väga suureks raskuseks jalgade küljes. Pealegi setud – kes seda on soovinud on ju Tallinnas ja Tartus õppeasutused lõpetanud ja siia elamise sisse seadnud. Ingerlased aga kommunistliku punavõimu poolt likvideeritud. Seal elavad täna vene rahvusest inimesed. Tänane võim kremlis ei tunnusta Tartu rahu põhjusel et eesti riigivanem, jurist Konstantin Päts andis luuletaja-günekoloog Johannes Varese (kohalike kommunistide Lauristinide ja teiste poolt loodud nukuvalitsusele) ametlikult kõiki juriidiliselt nõutavaid dokumente (de jure) üle. Oleks ta kasvõi lahkunud riigist – poleks see toimunud de jure. Integratsioon toimub – valdav osa nooremast venekeelsest elanikkonnast räägib riigikeelt (vähemalt teenindussektoris) ja see on väga hea. Miks nii aeglaselt toimub integratsioon. Küsiksin – milleks on vaja riigikeelt
    Narvas, Sillamäel, Kiviõlis, Kohtla-Järvel, Ahtmes, Loksal, Paldiskis, Lasnamäel või Koplis elaval ja töötaval vene keelt rääkival elanikul. Nad elavad ju omas koduses keskkonnas. Selline mentaalsus on neile sisse antud emapiimaga. Sinna eestlastel asja ei ole. Samuti on eestikeelsed ja venekeelsed ettevõtted. Samas olen kogenud et venekeelne tehniline intelligents on väga asjalik – täielikult suhtleb riigikeeles ja on väga kompetentne. Nii lihtne see ongi.
    Mis puutub riigipiiri, siis tuleb see korralikult välja ehitada praeguses asukohas. Suhetes idanaabriga on lihtne: ära usu, ära anna lubadusi, ära kuula lubadusi. Neil niigi raske, kusjuures elatustaseme langus 6 järjestikku aastat + langevad kütusehinnad on kõige väiksem mure. Täna on kremli võim rentinud 60 aastaks Hiinale Siberis Prantsusmaa suuruse maalahmaka. Hiinlased võtavad metsa maha ja viivad kodumaale. Asemele pannakse kilekasvuhooned ja müüakse kurgid-tomatid Venemaale. Hiinlased abielluvad vene naistega (kohalikke rahvusi pole seal juba ammu) ja saavad lapsi soetada palju tahavad. Kuna Hiina vajab hädasti naftat ja gaasi ja joogivesi lõppeb aastaks 2033 ja linnade saastatus seab piiranguid on sellel kiiresti areneval riigil on vaja laiendada end Siberisse.
    Mujale ju pole võimalik. Tänaseks on Hiina kasutusele võtnud Baikali järve veevarud (maailma ühe suurima mageveekogu). Pealegi peab Hiina suurema osa Siberi ja Kaug-Ida aladest enda omaks. Ajalooliselt on ju Venemaa suurim koloniaalriik. Võib juhtuda et võtab kuni Uuraliteni. Juba korraldavad vene rahvuskaart ja hiina relvajõud ühisõppusi Siberis. Euroopa jääb siis ilma venemaa gaasist ja naftast. Eesti suund energiajulgeolekule (pellet, hakkepuit, tuule ja päikeseenergia) tuli õigel ajal – sai kasutada eurorahasid. Ei juhtu midagi – vene rahvas on tugev ja saab hakkama. Öeldi ju ka eestlastele iseseisvumisel: teil midagi pole, surete nälga. Elasite meie kulul. Isegi selle Laari mõistusevastase ultraliberaalse majandusega jäime ellu. Oleme nüüd allhankeid tegev riik. Oleme odav tööjõud oma kodumaal. Aga ikkagi omas iseseivas riigis. Tuleks kiiresti sisse seada astmeline tulumaks, ettevõtteid ja ministeeriume ei tohi juhtida poliitikud vaid spetsialistid. Raha võiksid poliitikud saada ainult erakonna liikmemaksust.
    Muide, üks asi lisaks – kuskohast on pärit eurooplaste arvamus et venemaa võib saada euroopalikuks riigiks. Olin kord Rootsis rahvusvahelistel vee päevadel ja seal olid spetsialistid üle maailma. Pidusöögi ajal (olime juba heas tujus) küsisin ühelt Moskva esindajalt (kes oli töötanud mõnda aega ka Soomes) et kas venemaa võib saada euroopalikuks riigiks nagu Soome. Vastus oli momentne – mitte iialgi. Nii tuleb ka seda võtta.
    Vabandust, riigipiiri teema läks väga laiali.
    Siin ühe pensionäri ainult isiklik arvamus

  5. Miks 4 aastat ago
    Reply

    Aivo vankasid nii vihkab, et neid ei taha? See on vana tuntud laul, et meil neid niigi küllalt, hakka veel uusi vatjovkasid toitma. Ja meie keelt ei hakka nad samuti õppima ega rääkima nagu 50+30 aastat siinelanud.
    On tõsi, et Petserimaal on umbes 20000 ja Narvataguses 10000 elanikku. Kuid Aivo unustab selle, et osa neist on ka õiguslikult Eesti kodanikud seisuga 16.06.1940. Ei pea silmas surmaeelikuid, vaid nende järglasi, sest verekodakondsus kandub edasi just laste kaudu.
    Ent asi polegi niivõrd vankade arvus või vihas nende vastu, asi on riikidevahelises õiguses. Sest kui meil aegajalt vahetuvad Toompeal erinevad reeturid eri kampadest, siis just riikidevaheline õigus on meie kaitsjaks mineviku järelmite ja tuleviku kordumise vastu. 1940.a kallaletung on meie relv, sest vankad niikuinii meile Narvatagust ja Petserimaad ei tagasta, meil on aga alati võimalus 100 korda suuremale Venemaale ette heita seda poolesajandilist massimõrva. Kas ja kui palju keegi seda igapäevaelus arvestab, polegi tähtis. Ka meile on ükskõik sündmused ja verelaskmised Boliivias, Timoris, Seii Lankas ja mujal meist kaugemal.
    Kui anname ära oma õiguse meie ainsale vaenlasele midagi ette heita, siis oleme me riikidevahelise õiguse järgi relvitud, sest oleme ise vabatahtlikult oma 4,7%-st loobunud ning tunnistanud õiguspäraseks just nimelt ENSV. Seda on võimeline tegema ainult reetur. Kes? Viha-Kersti kõigepealt, siis keskbande suures osas (seda osa Aivo esindabki), lisaks KaKa ja InSa banded. Just nemad on valmis iga kell põhiseadust rikkuma ja põhiseadusevastasele “piirilepingule” oma verise käpaga alla kirjutama. Tähendab see ka häbi vabadussõja võidu pärast ja andekspalumist meid vallutanult ja mõrvamult – Venemaalt. Edasi algab aga verepulm uuesti ning siis juba nullist, nagu meil polekski minevikku, millest õppida. Nii et Aivo, ela edasi oma NLKP vaimus, kuid ära tule teisi õpetama!

    • ühe vihakülvaja kiri 4 aastat ago

      See pole erand. Selliseid Petseri nõudjaid on veelgi. Aga mõistus on tähtsam!

    • to:miks 4 aastat ago

      Kui lugeda oskaksid, mõistaksid, et need venelased seal piiri taga vajaksid meie riigis kaitset. Sotsiaalset ja meditsiinilist. Selleks praegu küll jõudu pole!
      Meil veel kohalike elu vaja parendada. Sellega tegeleb valitsus.
      Ja tegu oli ühe sõja võidu ja teise kaotusega. Nii lihtne see ongi.
      AGA TARKADELE; SELTSIMEES! ON See.

    • Nii 4 aastat ago

      et kui vankad oleks vallutanud ka Virumaa, siis las aga minna? On meil neid vanakasid vaja?

    • Alati 4 aastat ago

      tuleb nõuda seda, millele sul on õigus. Loobud nõudmast, läheb kord paigast ning pead ka edaspidi loobuma ja lõpuks ka oma elust, röövli kasuks.

  6. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Mis venelase käes, see venelase kõhus. See igavesti täitmatu rahvas on ausalt öelda kõige jäledam rahvus maakeral. Vene Delfi päälik (Venemaalt sisse toodud) kirjutas, et venelased ei kuula valitsust, sest see pole nende oma, nii et teevad, mis tahavad, ainuke, vot minema me siit ei lähe. Nagu katk kaela peal. Need üksikud intelligentsed inimesed, kes eesti keele on ära õppinud, üldist punaaju sünnited rumalat “ülirahva” kuvandit ei paranda. Pealtnäha täiesti normaalse venelasega võid rääkida ilmast, leiva hinnast ja koroonast, see on aga ka kõik. Küsi, miks tema vanaema -vanaisa oma kodukased jättis ja siia võõra rahva kodumaale tuli, miks ikkagi siin edasi elatakse, mis siin on teistsugust kui kodumaal, kas see on vabastamine kui üks kuri asendatakse teise, veel verisema ja alatuma kurjaga—vot sealtmaalt on “sõprus” otsas. Nii on kõigega, mis seotud venelastega. Kõige alatum oli meie “isamaalaste” poolt nende venelaste siia jätmine, eriti vene kodanike. Tulemused on ju silmaga näha. Meil pole varsti enam oma pealinnagi , on “naša stolitsa!”, kus kamandavad vabadusest vabastajate järeltulijad, Ida-Virumaast pole mõtet üldse rääkida. Täpselt sama on see jutt, et vene noored oskavad riigikeelt! Autor võiks küsida seda Kohtla-järve Riigigümnaasia direktorilt, kuidas selle eesti keelega ikka lood on, kui gümnaasiumisse astuja ei suuda isegi paari eesti keelse sõnaga lauset moodustada. Riigipiiriga sama lugu, ei selle üdini ahne hundi käest saa midagi tagasi, enne tapab maha, võtab aina juurdegi, sest karjarahvana ongi neil komme ja kustumatu himu teiste väikerahvaste (kellest jõud üle käib) maa ja taevalaotusegi järgi. Muinasjutt “Kuldkalakesest” pole tühja koha pealt tulnud, ikka selle rahva loomusest sündinud.

    • Mis see vene inimest kotib? 4 aastat ago

      Eesti lahkus meie hulgast selle maaga, kus ta elas ja mis oli temale antud. Milles veel küsimus?
      Elage sõbraliselt ja ärge võõraid maid endale tahtke. Ja ärge unustage, et meie vabastasime teie ENSV!

  7. kriisiaja rikkus voolab 4 aastat ago
    Reply

    Helme premeeris politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaherit heade tulemuste eest siseturvalisuse tagamisel 2400 euroga. Kuupalgaks on Vaheril 6000 eurot.
    Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela sai ühekordse preemiana 2300 eurot, sest juhtis kriisiinfotelefoni 1247 käivitamist. Alvela igakuiseks töötasuks on 4950 eurot.
    Suurima preemia maksis Helme aga päästeameti peadirektorile Kuno Tammearule seatud tulemusnäitajate saavutamise ja päästeameti kui unistuste tööandja tutvustamise eest. Summaks 3300 eurot. Tammearu kuupalgaks on 5500 eurot.
    Preemiast ei pääsenud ka siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse direktor Ragner Paevere, kes sai oluliste IT-arenduste valmimise eest 2900 eurot.
    Premeeritud sai ka sisekaitseakadeemia rektor Marek Link institutsionaalse akrediteerimise läbimise eest. Summaks 2300 eurot.

    • möteldes tulevikus 4 aastat ago

      Kui võmme ei hoita, kes siis rahvast kaitseb?
      Minister teab, kus raha vedeleb.

  8. ajalugu ei unune 4 aastat ago
    Reply

    Me ei unusta iial Vene keisririiki. Ei Poola piiri vastu Musta merd.
    KaTartu rahu.
    Aga see on ajalugu ja see muutub.
    Kunagi tuleb kaTalsingi.
    Kas siis ka teha tagasinõue?

    • ENSV palus põlvili 4 aastat ago

      Sai tehtud tark palve sm. Stalinile. Ta võttis teid seltsimehed oma tiiva alla
      Noh, ja nüüd?

    • huvitav, et ikka nii 4 aastat ago

      Ema palus Nõukogude korda ja laps õpetab seda ülemises Tartu koolis?

    • kõik vanaviisi 4 aastat ago

      Muutused ei muutu iial

  9. mul tuli hää mõte.... 4 aastat ago
    Reply

    Loobume sellest maatükist seal Peipsi taga sellel juhul, kui Venemaa omaenda kodanikud Eestist minema viib. Vorst vorsti vastu, meie saame ometi selle piirijama lõpetada ja vene kodanikud saavad oma armastatud kodumaale naasta.Vene riik on nii vägev ja hooliv küll, et oma rahvale elamise suudab ehitada, peaasi, et kallid kaasmaalased koju saaks. Sama kehtiks ka venelasest “hallipassiomanike” kohta. Ongi hundid söönud ja lambad terved. Eriti vajalik see sellise üleilmse kriisi puhul, kus inimesed tööta jäävad.

  10. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Mõned poliitikud nõuavad seda et segada valitsuse tööd. Milleks nõuda seda mida nagunii ei saa. See on lihtsalt meelega tehtud et segadust tekitada. Kas enam valesüüdistused ei mõju. Inimese on aru saanud reformierakonna laimukampaania alatusest ja nüüd otsitakse uusi võimalusi.. Meil on vaja lahti saada koroonaviirusest ja teisest viirusest mis tuleb Reformi tagatoast.

  11. Noh 4 aastat ago
    Reply

    Tõepoolest tuleb väja et reformierakondlased on asunud igasuguste laimukampaaniate varjus uusi lollusi välja mõtlema et segada valitsuse tööd ja õhutada vihavanu. Naeruväärne nõudmine mida nagunii täita ei saa- Lihtsalt õelusest on see nõudmine ajendatud ia selleks et külvata vihavaenu ning segada valitsuse tööd neid halvustaes.

  12. Ahahaa 4 aastat ago
    Reply

    Utoopiline nõudmine või ehk alustatakse sõda tagasivõtmiseks. Noh tanke on ostetud ehk õnnestub. Kuid ma ei soovita sest nagunii midagi tagasi ei saa ja sellest rääkimine on alatu j häbematu- Saaks aga jälle kuidagi üra panna.

  13. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Meie sisevaenlane tegutseb ka sel raskel ajal. See tagasisaamise nõue on niivürd tobe et pole sõnu.

  14. mõistus tuli koju 4 aastat ago
    Reply

    Viiamaks ometi on meil valitsus kes poiitikat taipab.
    Aeg Venemaaga suhted luua!
    Õppige Saksa juhilt!

  15. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Kui loed kommentaare siis saad läbilõike meie st.Eesti inimestest ca 30-40 % on päris normaalsed,ca 15 % on ükskõiksed kogu toimuva suhtes,ca 20-30 %on mingite jõudude meelevallas aga 10-20 % on lausidioodid !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.