Riigi tellimusena jõuab teisipäeval Eestisse üle miljoni kaitsemaski

Tallinna lennujaamas maandub teisipäeval Finnairi lennuk, millega jõuavad kohale riigi eritellimusel tellitud isikukaitsevahendid Hiinast –  esimese tarnega jõuab Eestisse 740 000 kirurgilist maski, 350 000 FFP2 kaitsemaski ja 12 100 kaitsekitlit. 

„Tegemist on esimese riigi poolt sõlmitud suurlepingu tulemusena saabuva saadetisega. See on esimene mitmetest järgmisest, millega tagame nii tervishoiu kui hoolekande, aga paljude riigi- ja kohalike omavalitsuste asutuste vajadused isikukaitsevahendite osas. Selle ja järgmiste tarnetega kindlustame ühe kuu varu,“ ütles eriolukorra tööde juht, riigihalduse minister Jaak Aab.

Saabuvad kaitsevahendeid jaotatakse alates kolmapäevast haiglatele, hooldekodudele, perearstidele, aga ka kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatele, piiripunktidele ning teistele eesliinil töötavatele inimestele. Eriolukorra tööde juhina kinnitab lõpliku jaotuskava riigihalduse minister.

Eriolukorra tööde juht Jaak Aab allkirjastas 26. märtsil riigi suuremahulise tellimuse isikukaitsevahenditele maksumusega 11,4 miljonit dollarit. Sellega telliti näiteks 7,6 miljonit kaitsemaski, aga ka kindaid, kaitseülikondi, kaitseprille ja teisi kaitsevahendeid. Tellimuses arvestati nii haiglate, hooldekodude, päästeameti, politsei- ja piirivalveameti ning teiste ametkondade vajadusi.

Lisaks sellele tellimusele on riik sõlminud lepingu ka Jaapani ettevõttega 1,6 miljoni kaitsemaski tarnimiseks. Järgmisest nädalast alates on saabumas 400 000 tükki nädalas. Veel on töös ka teisi, väiksema mahuga tellimusi.

Eesti seni ainukese sertifitseeritud kaitsemaskide tootjaga sõlmis riik lepingu toodangu ostmiseks. Sillamäel tegutseva Esfil Tehno AS-iga sõlmiti leping, mille kohaselt garanteeritakse aprilli keskpaigast riigile pooleks aastaks 50 000 FFP3 tüüpi respiraatorit nädalas.

BNS

2 kommentaari
 1. Neid 2 aastat ago
  Reply

  maske ei tellinud müstiline RIIK; vaid valistus.
  Kuid see näitab ka meie valitsuse võimetust ja saamatust. Mujal juba pool aastat satikas möllab, meie tootmise asemel telime ka selle mujalt! Mida me ise oskame toota? Hiljuti kaklesin ühe omniva ninamehega, kes heitis ette, et me tellime kaupa Hiinast. Vastasin talle, et kui Eestis toodetaks sama kaupa ja sama hinnaga, siis ostaks ma loomulikult siit, mitte kahtlase Omniva vahendusel. Samuti tõin näiteks laserkaugusmõõdiku, mis vajalik ehitajatele. Hiinas saab selle 120m kauguselt mõõtva vahendi 40€-ga, meil 300€-ga! jagage või lahutage, suhe ja vahe on masendavad.

 2. Jagasin 2 aastat ago
  Reply

  11400000/7600000, sain 1 maski hinnaks 1,5€.
  See pani juba mõtlema, miks nõnna kallis? Miks meie midagi ei tooda? On ju meilgi nn odav tööjõud. Ise arvan, et masstoodanguna langeks ka meil maski hind 30 sendini. Aga lohakus ja pohhuism tuleb vist samuti kinni maksta. Kui ma ei eksi, siis keskbande on võimul juba 3 aastat. Miks Jurka oma bandiitidega pole MITTE MIDAGI rahva heaks teinud?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.