Arsti arvamus koroonast

Nikolai Põdramägi, doktor

Koroonaviirus on Eestimaal kurja teinud juba üle kuu. Esialgu ei võetud meil haigust kuigi tõsiselt. Nüüd on selge, et GOVID- 19 on gripist palju ohtlikum, agressiivsem ja nakkavam. Otsest viirusevastast ravi veel ei ole, tuleb leppida sümptomaatilise raviga. Vaktsiini peale väga loota ei maksa. Teda tuleb kaua oodata.

Arstina julgen öelda, et surmajuhtumeid tuleb juurde veel kümnetes, eriti kui haigus jõuab hooldekodudesse. Aga koroona on juba paljudes hooldekodus. See on viimane kodu paljudele eakatele, väärikatele kaasmaalastele. Sealt enam tööle või koju tavaliselt ei minda. Me oleme sõitnud ühistranspordis, kus ikka on keegi olnud nohune või köhinud, aga ometi ei ole me veel sellepärast haigeks jäänud. See viirus on erakordselt nakkav. Sellepärast on meedikudki riietatud justkui katku ülikondadesse.

Mind on häirinud Terviseameti leebe suhtumine nii tõsisesse haigusesse. Algul meid lohutati, et GOVID-19 meile suurt ohtu ei kujuta ja sellepärast ei hakka me karantiini kehtestama. Lubati isegi  viirusest nakatunud  Itaaliast  võrkpallurid Kuressaarde, kus kahel päeval mängiti täissaalile. Väga nakkava haige koju karantiini panek oli viga. See ei toimi. Ettearvamata kuluga haiget üksi jätta ei ole humaanmeditsiiniline. Haige ei oska ise adekvaatselt oma tervislikku seisundit hinnata. Kõik koroonahaiged oleks tulnud hospitaliseerida ühte, selleks loodud koroona osakonda või veel parem eraldi haiglasse. Tavahaiglad jätta  nakkusevabaks.

Nakkushaiglas oleks kõik haiged meditsiinilise kontrolli all, ravitud, hooldatud, toidetud. Kurb kogemus Kuressaare haiglast. Praegu on sisuliselt kogu haigla nakatatud. 75 töötajal on haigus diagnoositud, nakatatud on tavapatsiente, kolleege. Kogu haigla inventar, aparatuur, instrumendid on pihta saanud.  Sotsiaalminister tunnistas, et tagantjärele tarkusena oleks pidanud  karantiini kehtestama veel jõulisemalt. Terviseameti esimene soovitus oli inimestele-istu kodus ja pese käsi. Kusagil ei räägitud sellest, et tegemist on nii piisk- kui kontaktnakkusega. Õnneks siiski kõik ei nakatu, kuid ka sümptomiteta inimene võib teisi nakatada. Olen kindlalt seda meelt, et väljaspool kodu tuleks praeguses olukorras maski kanda. Mask kaitseb meid teiste eest ja teisi meie eest!

Usun, et mais-juunis oleme sellest kurjategijast koroonast jagu saanud, aga piirangute mahavõtmisega ei tohi küll kiirustada. Ärme unustame oma sõpru, häid tuttavaid ja  lähedasi, helistame neile! Võimle, mine ikka värsket õhku ja ilusat Eestimaa kevadet nautima, aga täida reegleid.

3 kommentaari
 1. tark jutt 2 aastat ago
  Reply

  Aga süüdi jääb ikka minister

 2. rahutuks tegevad suhtunised. 2 aastat ago
  Reply

  KOROONA EI OLE AINULT P IISKNAKKUS. KUI VIIRUSED LENDAVAD PIISKADEGA LAIALI ÜLE 3 m, JA JÄÄVAD MITMELS TUNNIKS ÕHKU HÕLJUMA, KUS MIKROÕHUVOOLUD NEID SUUNAVAD . ON LEITUD, ET KA AURUPILVEGA, MIS TULEB KOPSUDEST VÕIVAD NAD LEVIDA 8 m. SIIS SEE PILV LGUNEB J KOROONAHÕLJUMID JÄÄVAD TAAS ÕHKU MITMEKS TUNNIKS.
  TRANSPORDIS, POES, APTEEGIS ,ARSTI OOTERUUMIS HINGAME SISSE TEISTE POOLT VÄLJAHINGATUD ÕHKU.
  SAADAVAL ON KALLI HNNAGA TAVALISED MASKID, KA KIRURGIMASKID, TOLMURESPIRAATORID, MIS EI PEA KINNI VIIRUSEID !!!
  VAJA ON NANOFIIBERMAASKE !!! TEENINDAJATELE JA KOHE KA RISKIGRUPPIDELE, KEL ON ERAKORRALISED OLUKORRAD, KUS TULEB ISE MINNA VÄLJA JA ÜHISTRANSPORTI. RISKIGRUPID ON KROONILISTE HAIGUSTEGA INIMESED JA KA EAKAD. NEILE TÄHENDAB SEE SURMA ! PIINARIKAST. VÄGA. OLEN TÜDINUD KUULAMAST TEAT. TOOIGA VÄLJAÖELDUD ARVAMUSI, ET KÕIK SUREME, OLI NII VANA, JA VÄLJAÕTLEMATA
  LODEVAST, LOLLIST, HARIMATUST SUHTUMISEST – ÜRGE ÜLDSE MASKE KANDKE.
  MITTE KELLELGI PEALE INIMESE ENDA POLE ÕIGUST OTSUSTADA TEMA ELUTAHTE, KVALITEEDI- TEMA ÜLE, ISEGI MITTE DEMENTSUSE KORRAL -PEALE TEMA ENDA. MIND TEEVAD RAHUTUKS KUJUNEVAD SUHTUMISED, MIS TASAHILJU, PINNA ALL HAKKAVAD MEENUTAMA MIDAGI AJALOOST.
  MAJANDUS EI SAA OLLA TÄHTSAM ELUST., SEST ELU JAOKS TA ON TEKITATUD. RIIGIS EI SAA OLLA JÄRELEANDMISI EETILISTES VALIKUTES. ET OH, SEE NOORTELE OHTLIK POLE, NEMAD TAHAVAD PRALLETADA-ÕLLETADA JA ET KÕIK OLEKS KUI ENNE. EI OLE EGA SAA KUNAGI OLEMA. KUI PÜÜTAKSE KUNAGIST TAASTADA SAMADEL ALUSTEL, SAMADE MAJANDUSHARUDEGA, TULEB KRAHH. KA SIIS, KUI VANAD JA PÕDURAD VAHEPEAL PISIKU POOLT VÄLJA IMED LASTAKSE.
  NANOFIIBRIT TOODB MEIL SILLAMÄE ENDINE SÕJATEHAS. MIS OLEMAS TÄNU NSVL. TEDA LEVAT LAIENDATUD ? TULEB TEHA VEEL NEID TEHASEID, KIIRESTI ! SELLESTKI VÕIB SAADA UUS MAJANDUSHARU, SEST MAAILMAS TEKKIB JÄRJEST KOHTI KUS NEID MASKE VAJATAKSE.
  AUSTRAALIAS LEIUTATI HÄSTI HINGATAV NANOFIIBERMASK TSELLULOOSIST, MIDA TEHAKSE PÕHUST. OTSIVAD KOMPANJONI. NO PAKKUGE END SIIS. OMETI. ME EI VAJA ROHKEM MÕTTETUID LAPPE MIS PEAVAD TLMU JA HEAL JUHUL BAKTEREID, ME VAJAME VIIRUSKAITSET. MASKIST PEAB SAAMA MOEAKSESSUAAR JA KINNASTEST, PRILLIDEST, NAGU OLI SEDA 50-ndate KINDAKANDMISMOOD. SEE ON REAALSUS. KUI VIIRUSEST LAHTI EI SAA JA TULEB SELLEGA JA UUTEGA ELADA.

 3. ei, mina olen süüdi- anteeksi olemassaoluni 2 aastat ago
  Reply

  Mul tekkis äkki silma punt musti hõljumeid. Võtsin ajutise vererõhu alla, rahusteid ka, helistasin arstile – mitte silma. Arvati et tuleks igaks juhuks ja päris tõsiselt minna silma EMO-sse. Võib ka pimedaks jääda ja võib ka muu tüsistus peas olla.
  Kena. Aga olen kroonilise kopsuh. riskigrupp. Nanofiibermaski mul pole. Sõita tuleb ühistranspordis mitu tundi.
  Kui viiruse saan siis suren kindlasti. Silm või surm. Sihuke valik on. Mul ükskõik, kes süüdi on, mul on vaja õiget maski! Kas te saate sellest aru !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.