Raplas üritatakse ärastada ajaloolist lennuvälja

Rapla valla volikogu RE taustaga esimees Margus Jaanson (kes viimastel valimistel lõikas profiiti küll EKRE nimekirjas) on juba peaaegu saavutamas enda jaoks ühte olulist võitu. 30. aprilli volikogu peaks kinnitama Jaansoni juhitud komisjoni tegevuse tulemused, millega terve Rapla lennuväli (177 hektarit korralikku tasast maad) antakse 25. aastaks üsna sümboolse raha eest rendile alles äsja asutatud riiulifirmale Kuusiku Energia OÜ. Sellise suurusega KOV maad ei ilmu just harva pakkumisele, seepärast tasub asjal pikemalt peatuda.

Vanadest ALMAVÜ aegadest saati on Kuusiku või tänase nimega Rapla lennuväli olnud Eesti lennusportlaste kõige olulisem tegevuspaik. Taasiseseisvumise järel läks see maa Rapla valla omandisse, kuid lennuklubid on seal saanud senini edasi tegutseda. Tegemist on Eestis suurima omataolise lennuspordi taristu objektiga, kus on aktiivsed nii langevarjurid, tiibvarjurid, lennumudelistid, purilendurid kui teised harrastajad.

Vald on võtnud oma kohustuste hajutamiseks sinna ajutisi haldajaid, kuid ise ka ei ole olnud seni huvitatud lennuvälja arengust. Möödunud aastal aga kuulutati välja konkurss haldaja leidmiseks 25. aastaks, mille põhitingimuseks oli siiski, et toimuksid edasi kõik lennuspordiga seotud tegevused. Tänaseks on teada, et kõigile osapooltele üllatuslikult võitis konkursi äsja asutatud firma, kellel endal pole veel senini lennundusega üldse pistmist – eelmainitud Kuusiku Energia. Nende äriplaanis ja pakkumuses on selgelt välja kirjutatud, et 80 hektarit – ehk siis pool lennuvälja alast – kavatsetakse katta päikesepargiga.

Paljude Eesti lennundusekspertide hinnangul muudaks selline konstruktsiooniline taristu täiesti võimatuks nii langevarjuhüpped kui tiibvarjude lennud seal lennuväljal. Jääks alles vaid väike lennurada eralennukite jaoks. Tundub nagu mõistusevastane ja otseselt vastuolus olevana, kõrvutatuna väljakuulutatud konkursi tingimustega? Tagamaadest saab paremini aru, kui vaadata lähemalt, kes ja mis see võitja firma ikka on.

Kolmest juhatuse liikmest kaks on kauaaegsed RE-lased: Tiit Soorm ja Harri Ambur. 80-ha suurune päikesepark on paraku palju suurem ettevõtmine kui sellise kaliibriga ärimehed ise suudaks kuidagimoodi rahastada. Nemad ei ulatu kuidagi Neinar Seli tasemeni, kes hetkel just Tartus Raadil oma natuke suuremat päikeseenergiat arendab. Tõenäoliselt on tegu sooviga lihtsalt maatükk omale kätte saada soodsalt, ja siis valdusfirmana seda edasi pakkuda teistele kosilastele.

Teadaolevalt ei kavatse aga seal tegutsevad lennuklubid ka püssi põõsasse visata, ning on lubanud läbi käia kõik võimalikud halduskohtumenetluse etapid, et takistada sellist ärastamist, mis lõpetaks praktiliselt kogu sportliku ja hobilennunduse Rapla lennuväljal.

Kn

11 kommentaari
  1. See 4 aastat ago
    Reply

    on ehe näide, et meil puudub seadus maarentimisel selle eesmärgipärase tegevuse kohustus. Siis ei saaks rentnik seda veelkord edasi rentida, sest tema ise vastutaks endiselt. Ja kui ta ise seda lepingujärgselt ei kasuta, siis peab ta trahvi maksma ning selles ulatuses, mis saadaks tulu ümbruskonna maalappidelt põhilisteslt viljadelt. Siis saaks rentnik kohe aru rentimise mõttetusest ega astuks sellist sammu.
    Kuid antud juhul on eesmärgiks lennuvälja kaotamine ning sinna rajada tuulepark. Leenuväli toob kahju, tuulepark aga kasu. Majanduslikult arukas mõtlemine. Järelikult peaks vald kehtestama ka kopsaka rendihinna, mis oleks kindlas suhtes Eesti eelarvega. Nt 500000€ aastas teeks 11,5 miljardi korral 1/23000 eelarvest. Ning kui eelarve on mõne aasta pärast 23 miljardit, siis juba 1000000€ oleks rendihind. Ülejääv osa aga rentniku kasum. Kuid sellist asja peaks otsustama ikkagi vallaelanikud kohalikul rahvahääletusel, mitte mingi omameeste klikk sahkermahker tingimustel. Et Raplas palju petiseid on, tean juba vanast ajast.

  2. kumb on tähtsam? 4 aastat ago
    Reply

    Kas inimeludega riskimine või ehe elekter? Muidugi elekter.
    See anarhia Kuusikul tuleb lõpetada. Tallinnas on korralik lennuväli ja seisab tühjana.
    Karaku sinna!
    Rapla juhid on targad. Mõtlevad elektri tootmisele. Aitab puude otsas rippuvaid langevarje!
    Ka surnuid pole unustatud.

  3. Asi 4 aastat ago
    Reply

    pole ainult rahas, vaid selle õiglases jaotamises. Sest maakaautuse üle peavad otsustama vallaelanikud, kes maksavad makse. Mitte aga mafioosod vallavolikogust või vallavalitsusest. Meil ei saa ju valinu oma valitut vastutusele võtta. 4 aastat võidakse valinutest üle sõita nagu heaks arvatakse.
    Seega peab sellest ettevõtmisest tõusma ka kena tulu kogu vallale, et eelarve kaudu tulu kogu vallarahva vahel ära jaotada.
    Mis puutub aga otsustajatesse, siis peaks neil olema erinev hääle kaal. Nt vahetult lähedal (kuni 1km) elavatel oleks hääle kaal 5-kordne, kuni 3km kaugusel elavatel 3-kordne, teistel 1-kordne. Nii oleks arvestatud ka erinevad huvid ja kartused. Ning see otsus peaks olema lõplik, mitte aga kliki ostetud otsus. Kahjuks meil veel sellist hääletamisalust pole ametlikult kehtestatud, kuid keegi ei keela rahva arvamust teada saada ka nii mitteametlikult.
    Papihunnik peab ALATI jääma alla rahva tahtele!

  4. Sport 4 aastat ago
    Reply

    Ja veel räägitakse, et Eestis pole korruptsiooni! Rikutud kōik Rapla vallaga välja kuulutatud konkursi reeglid!! Juu siis raha Rapla Valla anetnikud said korralikult, kui konkursit vōidab Kuusiku Energia!!! Eestis ei saa mingit sporti olla, eks ole!?!?

  5. Praegu 4 aastat ago
    Reply

    on Rapla kliki mõte selles, et see magus tükk võimalikult odavalt udu varjus ära kantida ja siis kallilt välja rentida. Nagu meil tehti ühismajandite ja tehaste varadega 90ndate algul.

  6. Juri Valga pilot 4 aastat ago
    Reply

    Väga kahju, kui see juhtub. Aga üldiselt see on kaitsepolitei teema.

    • KaPo 4 aastat ago

      teeb meil tellimustöid. Seal on pukis aga endised rehvide ja pedesotside onupojad ning kapokad vaid ootavad, et see praegune ajutine võimuvahetus kord läbi saaks. Küll rollokad ja peded alles hakkavad siis rahva vara kantima.

  7. Nii 4 aastat ago
    Reply

    Seal kus reformierakondlased tegutsevad on alati midagi halvasti. Eks Jaanson läks valimiste ajaks EKRE nimekirja teades et Rapla rahvas pole nii rumal et valiks reformierakondlast. Reformierakondlased pole midagi õigesti teinud ja eks Rapla sai ka tunda vaesuse kasvu ja majanduse langust. Raplas kaotati ära arstiabi saamine kohapeal mitmeti. Midagi jäi järgi aga võimalust uuringuteks pole.

  8. Kalev 4 aastat ago
    Reply

    Tegu on lihtsalt eheda ja häbematu lennuvälja ära kantimisega kiiresti vormistatud riiulifirmale. Loodan et selline häbematus ikka läbi ei lähe ja õiglus pääseb võidule. Tegu on ikka päris peene kokkumänguga. kuusiku Energial pole raha. Järelikult liigub maatükk järgmiste tegelaste kätte kellel on lennuspordist sügav savi.
    Samas on Rapla ainuke koht kus tõsiselt lennusporti on tehtud läbi aastate.
    Miks küll kaabaklus Eestimaal ruulib?

  9. naa 4 aastat ago
    Reply

    Aga Rapla rahvas nii loll on küll, et kui reformierakondlane vahetab värvi siis valib teda ikka. nimetatud “poliitikukene” on ju ennemgi igasuguste huvitavate asjadega silma paistnud. Meenutagem ühte kinnisvaraarendust mida tulihingeliselt kaitses kui Juurus tegutses veel. Sama on teiste igaveste poliitikutega. Matsirahvas ikka valib aastaid. Kui parteid on nagu nad on siis nüüd on hakanud igasugused valimisliidud ruulima. Niiditõmbajad ikka needsamad kes aastakümneid. Seega vaadake ikka keda valite.

  10. naa 4 aastat ago
    Reply

    Aga Rapla rahvas nii loll on küll, et kui reformierakondlane vahetab värvi siis valib teda ikka. Nimetatud “poliitikukene” on ju ennemgi igasuguste huvitavate asjadega silma paistnud. Meenutagem ühte kinnisvaraarendust mida tulihingeliselt kaitses kui Juurus tegutses veel. Sama on teiste igaveste poliitikutega. Matsirahvas ikka valib aastaid samu tegelasi. Kui parteid on nagu nad on siis nüüd on hakanud igasugused valimisliidud ruulima. Niiditõmbajad ikka needsamad kes aastakümneid. Seega vaadake ikka keda valite.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.