Ratas õiguste võimalikust suurendamisest: õigusselgust on vaja

Maskid ees ja kaks meetrit vahet - niimoodi toimuvad eriolukorras valitsuse pressikonverentsid. Tervis eelkõige!

Kui neljapäevane Postimees kirjutas, et valitsus kaalub terviseameti volituste suurendamist ka hädaolukorra ajal, siis peaminister Jüri Ratas kommenteeris, et vaja on suuremat õigusselgust.  

Ratase sõnul on koroonaviiruse õppetunnis vaja teatavaid muudatusi teha, just hetkel, kui õigusselgust on vaja. “Täna on teatud reeglid. Kui näiteks eriolukord ära kaob, et kas siis 2+2 reegel on soovituslik või kohustuslik, siis siin on juristid nädalaid vaielnud Eesti ametkondades ja arvamusi on täpselt pooleks,” ütles Ratas.

Esimene samm saab olema alati ametil ja siis juba edasi saab ka valitsus korraldusi anda, märkis Ratas. “See saab olema ainult nendes olukordades, millel on väga suure ulatusega majanduslik või ühiskondlik mõju ja mis levib kaugemale ühest omavalitsusest,” ütles Ratas.

Postimees kirjutas, et kui praegu saab inimeste põhiõigusi oluliselt piirata eriolukorra ajal, siis eelnõu järgi võib terviseamet selleks õiguse saada ka hädaolukorras.

Valitsuse esitatud lahendus, kes, kuidas ning millisel juhul tohib hädaolukorras inimeste ja ettevõtete õigusi piirata, tekitab tõsiseid küsimusi. Riigikohtu halduskolleegiumi esimees kohtunik Ivo Pilving näeb, et seadusemuudatuse teemad võivad eelnõu vastuvõtmisel lähiajal kohtusse jõuda. «Jagatud pädevuse korral võib tõesti olla keeruline leida haldusotsust, mida vaidlustada. Seda oleme kohtus näinud korduvalt ka enne koroonakriisi.»

BNS

1 Kommentaar
  1. Meil 10 kuud ago
    Reply

    on vaja uut põhiseadust! See on esimene ülesanne. Uus PS tuleb aga koostada nii, et poleks ühtki udust ega kahemõttelist tõlgendamisvõimalikku sätet. Ning koosneks ta ainult elukorralduslikest sätetest, mille hääletaks rahvas läbi eraldi. Mitte ühepajatoiduna nagu seni kombeks. Siis ei saa ühe hea varjus sisse sokutada mitut halba sätet.
    Miks Jurka seda ei tee ega ka poolda? Ikka sellepärast, et see võtaks ka temalt võimaluse poliitikas sahkerdada ja rahvast petta. Selliseid inimesi aga ei nimetata poliitikuteks, need on politikaanid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.