Kiik: valitsus ei taha, et leevendusi tuleks hakata tagasi pöörama

Esmaspäevast ei ole Eestis enam koroonaviiruse tõttu kehtestatud eriolukorda ja mitmed piirangud leevenevad, kuid sotsiaalminister Tanel Kiik rõhutas reedel ETV saates “Ringvaade”, et hädaolukord kestab jätkuvalt ja seetõttu on lähikuudel soovitatav erinevate ürituste korraldamistest ja külastamistest võimalusel siiski hoiduda.

“Eeskätt see, et meil on õnnestunud viiruse levikut kontrolli all hoida, on olnud Eesti elanike, ettevõtete, omavalitsuste, riigiasutuste laiapõhjalise koostöö tulemus. Iseenesest poleks seda kindlasti juhtunud,” rääkis Kiik “Ringvaates”. “Tõsi on ka see, et eriolukorra lõppedes paljud murekohad – on see tööturuvaldkond, sotsiaalvaldkond, mis samuti minu n-ö valitsemisalasse jäävad – on jätkuvalt pigem halvemuse kursil liikumas, mitte paremuse.”

Küsimusele, kas see tähendab, et minister veel kergendunult ei hinga, vastas Kiik: “Aus vastus on, et hetkel veel mitte.”

“Esmaspäevast oleme eriolukorrast väljas, see tähendab seda, et mõnevõrra on ka ohuhinnang langenud, 15 päeva järjest on olnud alla kümne nakatunu päevas,” jätkas Kiik. “Lubatud on ka avalikud kogunemised, lubatud on juba erinevatel spordialadel vastavalt võistlusmäärustikule kogunemine, trennitegemine senisest avaramates tingimustes. Avatakse ka ujulad, spordiklubid. Järk-järgult leeveneb mai jooksul ja osad asjad juuni alguses. Me ei taha kõiki leevendusi ka ühel ajal teha.”

“Eesti elanikud on seni käitunud valdavalt mõistlikult, vastutustundlikult. Ja oleme näinud ka seda, mis juhtub, kui neid reegleid ignoreeritakse ehk et väga kiiresti võib see nakatumine tõusta, tekkida mingid piirkondlikud kolded,” arutles Kiik. “Usun, et meie kõigi ühine soov on see, et suve jooksul saaksime järk-järgult liikuda n-ö tavaelu suunas, mitte võib-olla päris kriisieelsesse aega jõudes. Aga halvem variant on see, et meil tuleb mingil hetkel hakata tehtud leevendusi tagasi pöörama, seda sooviks vältida nii valitsus ja ma usun, et ka Eesti elanikud.”

“Üldine loogika on see, et mida vähem erinevaid üritusi, mida vähem välditavaid kohtumisi me teeme, seda parem on hetkel see prognoos maikuuks-juunikuuks,” lisas Kiik. “Mida rohkem on üritusi, seda suurem on paraku nakatumise risk, seda suurem on tõenäosus, et nakatumiste arv tervikuna hakkab taas tõusma.”

BNS

2 kommentaari
 1. Meelega hävitate saavutatu? 2 aastat ago
  Reply

  JUST TÄNU SELLELE ET SENI ON ELANIKUD KÄITUNUD VASTUTUSTUNDLIKULT, MIKS SIIS TEIE VASTUTUSTUNDLIKULT EI KÄITU, ET SEDA SAAVUTATUT HOIDA:?
  MIKS EI OLE TATILAPPIDE KANDMISE KOHUSTUST AVALIKES KOHTADES – EELKÕIGE TRANSPORDIS.
  MIKS EI KINDLUSTATA RISKIGRUPPE NANOFIIBERMASKIDEGA ???
  OLGE KENA JA VASTAKE ÜKSKORD, ARVATE ET ON LÕBUS TEILE SIIN KOMMENTAARE KIRJUTADA, SEE AINUS VÕIMALUS ARMULISTELE HÄRRADELE MIDAGI ÖELDA. EGA MUIDU SEDA LEHTE KEEGI EI LOEKS JU.
  NEED TEIE REEGLID ON VÄGA RUMALAD JA 2+2 KINNISTES RUUMIDES EI AITA. SEDA MÕISTAB 5 klassi POISSKI.. VÄLISMAAL KANTAKSE TATILAPPE ISEGI TÄNAVAL.
  KUIDAS SAAB POEKASSAS MAKSTES 2 m VAHET HOIUDA ???

 2. kui autot pole , jää haigeks kui tahad 2 aastat ago
  Reply

  Igaühel AUTOT EI OLE. Ärge ainult enda järgi arvestage.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.