Terik: tee ehitamine läbi Harku raba pole nõmmekate huvides

Tiit Terik

Tallinna linnavolikogu ja Keskerakonna Nõmme piirkonna esimees Tiit Terik ütles, et sotside levitatavad jutud, et linn on salaja plaani võtnud tee rajamise läbi Harku raba, ei vasta tõele. „Tee ehitamine läbi Harku raba pole ei Tallinna, veel vähem nõmmekate huvides. Veelgi enam – kodanikuühenduste ettepanekul on Tallinna linn algatanud Harku raba pealinna piiresse jääva osa kohaliku kaitse alla võtmise protsessi,“ lausus Terik.

Teriku sõnul sotsid ilmselgelt alustanud valimiskampaaniat, kuid segaduse ja paanika külvamine pole inimeste suhtes aus ja vastutustundlik. „Luuakse kunstlikke probleeme ja siis võideldakse nendega.“

Terik ütles, et Tallinna linna seisukohast pole tee rajamine läbi Harku raba kuidagi põhjendatud. „Esiteks on Harku raba oluline rekreatiivala. Teiseks käivad praegu suuremahulised teetööd Tähetorni tänaval, mis pärast valmimist peaks koos Paldiski maanteega katma selle vajaduse, mida aastaid tagasi loodeti lahendada läbi raba ehitatava teega.“

„Kunagi oli tõepoolest Laagris asuva Topi liiklussõlme kavandamisega seoses ühe variandina laual täiendava ühendustee rajamine läbi raba, kuid seda võimalust praegu ei kaaluta. Üldplaneeringus on küll teekoridorid reserveeritud, aga isegi kui kunagi on selline sõnastus dokumenti jäänud, siis täna on linna seisukoht, et looduse ja linlaste elukeskkonna arvelt seda teed ei ehitata. Kohtusin 22. mail Tallinna selle valdkonna juhtidega. Abilinnapead Kalle Klandorf ja Andrei Novikov, Tallinna transpordiameti ning keskkonna ja kommameti juhataja kinnitasid, et seda plaani pole.“

Kodanikuühenduste ettepanekul on Tallinna linn algatanud Harku raba pealinna piiresse jääva osa kohaliku kaitse alla võtmise protsessi, kuna ministeerium ja riigi keskkonnaamet ei pidanud riikliku kaitseala moodustamist põhjendatuks.

„Eelnõu avalik väljapanek toimus eelmise aasta aprillis ning avalik arutelu mais. Kaitse-eeskirja kohta esitasid arvamuse ka erinevad riigiasutused ning telliti täiendavad uuringud. Pärast kaitse-eeskirja kinnitamist Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti poolt liigub see edasi Tallinna Linnavolikogusse, kus volinikel on vaja teha otsus raba kaitse alla võtmise osas. Volikogu päevakorda jõuab see kindlasti sügisel,“ selgitas Terik.

Tallinna linnavolikogu esimehe sõnul on vaatamata sellele, et riikliku kaitseala moodustamist ei peetud otstarbekaks, kohalike elanike huvides, et kogu rabaala oleks kaitse all. „Seetõttu plaanin lähiajal kohtuda Harku vallajuhtidega ja seda teemat põhjalikumalt arutada, et ka nemad algataksid analoogse protsessi, sest Tallinna territooriumile jääb vaid väike osa Harku raba territooriumist,“ kinnitas Tiit Terik.

Harku raba pole ainult nõmmekate vaba aja veetmise meelispaik, seal armastavad vabas õhus treenida ning jalutada ka Mustamäe, Haabersti ning Kesklinna ning ka naabervaldade Laagri ja Saue elanikud.

2 kommentaari
  1. äranäritud muinasjutt 4 aastat ago
    Reply

    SEEga on ta ÜLEKOORMATUD..Kui seal üldse veel ,idagi järel on- äranäritud juurteni on see mets.
    Mäletan seda raba Väänani ja Laagrini välja, kus käisin üksinda kõndimas juba 13 a. Oi! oli see vast ilu ja imedemaa !. Pääsküla liivakarjääri kalda alt algas mets ja kunstjärveke. Seal elasid mägrad, rebased, kitsed.
    Oli neid näha ja nende elamist, koopaid.Metssigu oli.Huvitaval kombel ei kartnud ma loomi üldse ja nemad mind ka. Mitmel korral Vääba tee peal , siis polnud seal veel autoteed, läksid üle mu raja põdrad, oma 30 tk oli neid! Ega te ei usu. ei uskunud minagi, mida nägin. Oli igasuguseid metatukki ja võrendikke allikate ja ojakestega, rabasaari.Igaüks omanäoline.Kaitstuse tunne oli. Kõik need lõhnad,värvid, õhk, helid – kõik imbus minusse ja andis hingerahu ja jõu läbi elu. Kasvasid ühes kohas ööviiulid. Istusin ühega neist mis sai koju toodud ja vasi pandud läbi öö tema lõhnajuttu kuulates. Ilus oli seal. Puuke ei olnud. Olid põdrakärbsed.
    Kus on nood pole puuke. Aga see raba sai järjest ära näritud. Kui nõukaaeg lõppes läks täiega lahti raiumine, isegi liivaküngastel!!! Erosioon ju. Muudkui aga nüliti ja nühiti. Suured inimkarjad tegid seal oma “sporti”.
    Mäletan, kui olin raba teel ja oli mingi rahvajooks kuulutatud läbi raba teid mööda. Nägin 3 maokest olid saba peal ja püüdsid närviliselt põgeneda, sest ju nad tundsid maa kõikumist juba kaugelt. Siis tulid elama sinna prügikollid, ommides ja eks tapsid väikeloomi. Nüüd on mulle räägitud, et on igal pool pingikesi lauakesi
    jm.jubinaid ja kõik võsa ja puud kadunud. Ei tunne sa seda enam äragi. Ega ma lähegi ennast kurvastama.

  2. Siin 4 aastat ago
    Reply

    olen Tiiduga sama meelt. Taolise kolka jaoks nagu on seda Tallinn, on iga park, raba ja järv kaunistuseks. Ootan kannatamatult, millal Kimm otsustab kesklinnas need uued jubedused maha lammautada. Samuti kehtestada kesklinnas automaks 100€ tunnis. Siis saaks me tagasi kilukarbi Tallinna ja Vallatute kurvide mõnusa linnaõhkkonna.
    Ma lihtsalt ei viitsi üles lugeda neid täitevkomitee esimehi ja linnapäid, kes kunagise meeldiva inimsõbraliku Tallinna persse keerasid. Püüan Tallina skäia NII HARVA KUI VÕIMALIK. Ja võimalikult ruttu sealt jalga lasta.
    Õ U D S E L T . V A S T I K . L I N N !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.