Mustamäele rajatakse Mahatma Gandhi monument

Mahatma Ghandi

India Vabariigi valitsus soovib Eestile kinkida Mahatma Gandhi kuju, millele leiti sobiv asukoht Mustamäel Ehitajate tee ja Sõpruse puiestee ristmiku lähedal, kirjutab Postimees. 

India žest on ajendatud sellest, et mullu tähistati Gandhi 150. sünniaastapäeva. Seetõttu pöörduski Helsingis asuv India saatkond Eesti välisministeeriumi poole. Ministeerium omakorda võttis ühendust Tallinna linnavalitsusega ning üheskoos leiti kujule sobiv asukoht Mustamäel.

«Käisime koos ministeeriumi esindajaga Mustamäel ringi ja valisime ühe ilusa koha välja. See on Ehitajate tee ja Sõpruse puiestee ringristmiku lähedal. Tallinna Tehnikaülikoolist (TTÜ) üle tee jääb kahe magistraali nurgale väike kolmnurkne haljasala, kuhu ongi monument plaanitud,» rääkis Mustamäe linnaosavanem Lauri Laats. «Kui tulla TTÜ uksest välja ning minna jalakäijate foori juurest üle Ehitajate tee ja hakata minema Sõpruse puiestee poole, siis jääb Ehitajate tee ja Sõpruse puiestee nurgale väike haljasala, mille tagant läheb jalakäijate tee Olerexi tankla poole. See jalgtee lõikabki selle ala ülejäänud metsatukast ära,» selgitas Laats.

Ta lisas, et India saatkonnale see asukoht meeldis ning nüüd tuli linnale välisministeeriumi vahendusel kiri, kus on terve hulk tingimusi, mis tuleb monumendi rajamisel täita. «Ministeerium esitas terve hulga soove, kuidas seda kõike teha, kuidas projekteerida, kuidas ehitada ja kes siis lõpuks hakkab kuju ja selle ümbruse eest hoolt kandma. Me ei ole veel jõudnud neile vastata, aga linnapea vastus läheb loodetavasti teele järgmise nädala jooksul. Mustamäe linnaosal on igatahes valmisolek täiesti olemas, kui tingimustes täpselt kokku lepitakse,» kinnitas Laats.

India valitsus on lubanud katta kõik kulud, mis on seotud Gandhi kuju tellimise ja valmistamisega Indias ning selle veoga Tallinna, sealhulgas kindlustus. Eesti valitsuselt oodatakse kinnitust, et Eesti pool katab kuju vundamendi ja pjedestaali disaini, materjalide ja ehitamisega seotud kulud. Samuti kõik kulud, mis on seotud kuju paigaldamise, seda ümbritseva maa-ala puhastamise ning haljastusega. Veel peaks Eesti pool hoolitsema eesti-, inglis- ja hindikeelse infotahvli valmistamise ja paigaldamise eest.

Viimane punkt, milles Laatsi sõnul tuleb täpselt kokku leppida, kõlab nii: «Pärast paigaldamist lasub kuju ja seda ümbritseva ala restaureerimise, parandamise, hooldamise ja avaliku korrashoiu kohustus Tallinna linnal.» Äsja vastu võetud Tallinna uus heakorraeeskiri sätestab, et skulptuuride ja nende ümbruse heakorra eest vastutab see linnaosavalitsus, mille territooriumil need asuvad.

BNS

18 kommentaari
  1. Soo 4 aastat ago
    Reply

    No seda küll pole vaja. Tuleks hoopis rajada meie suurkuju Edgar Savisaare monument.

  2. Eestis 4 aastat ago
    Reply

    peaks kehtima reegel, et siin püstitatakse mälestusmärke AINULT neile, kes on siit pärit ja siinse eluga seotud.
    Kruusensternile ja Pellingsausenile JAHH, Lisjanskile ja Laasarevile EI! Leeninile EI! Staalinile EI! Aadplfile EI! Mahatmale ja teistele Kandidele EI! Kalevipojale JAHH!
    Võtke rahvahääletusel vastu sihuke nõue ning paljud jamad meeldivate ja ebameeldivate võõrastega jäävad ära.

  3. hm 4 aastat ago
    Reply

    Huvitav oleks teada, millega põhjendas India valitsus oma imelikku žesti. See, et mullu tähistati Gandhi 150. sünniaastapäeva (2. oktoober 1869), pole päris tõsiseltvõetav.

    • uskmatu-toomas 4 aastat ago

      Mõned kujud jäid üle ja nüüd sokutataksegi laiali.Meie aga nagu tõelised kunsti austajad võtame kõik vastu alates Stalinist-Hitlerist jne.

  4. Mahatma 4 aastat ago
    Reply

    VÄGA TORE JA ÕIGE MÕTE !!!
    GANDHI OLI TÕELINE HUMANIST !!! EETIK! MILLEST EESTIS OI KUIPALJU PUUDU JÄÄB…!

    MUIDEKS, SOOVITAN LISADA MONUMENDILE KA GANDHI TUNTUD AFORISMI :
    ” RAHVAST /olemust või iseloomu/ VÕIB TUNDA SELLE JÄRELE KUIDAS NAD KOJTLEVAD OMA LOOMI,”

  5. Aja Lugu 4 aastat ago
    Reply

    Indias elab 1,35 miljardit inimest. Kiiresti areneva riigina on ta meile potensiaalne kaubandus ja koostööpartner, kellel vähemalt esialgu, ei paista siin olevat meid ohustavaid geopoliitilisi huvisid. Miks siis mitte teha tillukene sõbralik žest mis võib meie äridele sealriigis kaasa aidata? Ega need kujukesed ju tegelikult kedagi ei sega.

    • Järelikult 4 aastat ago

      peame indialaste ees pugema, et meilegi natuke pudeneks.

  6. järg 4 aastat ago
    Reply

    Vabandust, pidi olema KUIDAS NAD KOHTLEVAD .
    Kalevipoeg oli kasvatamatu jõhkard, kes enne tegi ja pärast, hea kui pärastki, kahetses ,

    • Kallewi boegg 4 aastat ago

      oli õige eestlane.

  7. hm 4 aastat ago
    Reply
  8. Laseme 4 aastat ago
    Reply

    Kangro Taunol minna Indiasse, talle veetaks eette 30-meetrine kalju ja las raiub Dillii peaväljakule vastukingiks Kalevipoja. Alles pärast seda lubame ka Mahatmal siia tulla.

  9. to laseme 4 aastat ago
    Reply

    Muidu vahva mõte, aga pealiskaudne.
    GANDHIL ON MEILE PALJU ÕPETADA, AGA MIDA ÕPETAB KALEVIPOEG RAHVALE, KELLE HULGAST GANDHI
    VÕRSUS JA ÕIETAS.?

    • Meie 4 aastat ago

      Kalevite kange poeg õpetab, kuidas teiste arvel elada. Virutas Venemaalt lauakoorma, ei maksnud. Virutas Soomest mõõga, ei maksnud, hoopis käis naistes ja tappis. ja Eestiski pildus aina kive kuhu juhtus.

  10. loore 4 aastat ago
    Reply

    kas Püha Lehm tuleb ka sinna aasale nagu Indias kombeks? Kas see koht on Talltets , TallTech või TTÜ juures- kuidas seda kajastama hakatakse ürikutes

  11. to loore 4 aastat ago
    Reply

    Püha Lehm võiks tulla teoreetiliselt küll, aga barbarite armu alla teda jätta ei saa ju. Õgite ära öö varjus.
    Tuletan meelde, et Indiast sai alguse budism, hinduism kui dzainism, mis omakorda said alguse brahmanismist.
    Kristlus on omad õpetused ja sõmbolid saanud kõigi nende raasudest.
    Budism on õpetus ,mille ees teen sügava kummarduse, ka dzainism. Hinduism kui brahmanism sisaldasid teadmisi kvantteooriast kui kosmoloogiast, väga paljust, mis asnti edasi sümbolite keeles ja mida tänapäeva teadused alles avastanud-avastamas on.
    Gandhi oli mees, kes käis nende õpetuste järgi, püüdis kohalikele barbaripoliitukutele om,asels teha -aga ju neid liiga palju oli.
    Mitte ilkuma, vaid ennast hingelt harida on teil tarvis.
    Ilmaaegu meenutad TTÜ ,mille suursaavutusena reklaaniti karbikese maaorbiidile saatmist. Sa sinna see ürik panegi.

    • Budistid 4 aastat ago

      ainult kerjavad ehk elavad teiste arvel. Kuid keegi peab ka midagi tootma.

  12. to budistid 4 aastat ago
    Reply

    KEEGI PEAB KA MÕTLEMA JA BARBAREID HARIMA.
    Kui ta elaks barbarite maailma tajuspektris, peaks ta elama nende tavade järele, mis viiks ta a rengu ja püüded
    allapoole.
    Tema ülesanne on külvata VALGUST/tatust/

  13. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    10a. tagasi käisin LAV-is. Üks sealne giid ütles, et varajases nooruses oli M.Gandhi tegutsenud Kaplinnas ja ta sunniti sealt lahkuma, kuna ta olevat ennast ümbritsenud noorte poistega ja pedofiilias süüdistatuna suurest hirmus lahkus sealt. Ei oska selle kohta midagi kommenteerida.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.