Riik avab augustis KOV-idele 5-miljonise sotsiaalteenuste taotlusvooru

Tanel Kiik

Sotsiaalminister Tanel Kiik allkirjastas määruse, millega avatakse augustis tööturul osalemist toetavate hoolekandeteenuste arendamise taotlusvoor, mille maht on 5 miljonit eurot.

“Viimastel aastatel on riik toetanud kohalikke omavalitsusi peamiselt inimeste kodus elamist toetavate teenuste arendamisel. Suur rõhk on pandud koduteenustele ja hoolduskoormust vähendavate teenuste arendamisele, sest abi vajav inimene peab tuge saama eeskätt oma kodus või selle lähedal,” ütles Kiik pressiteates.

Ta märkis, et koroonaviiruse kriis on mõjutanud kõikide inimeste elu ja toimetulekut. “Majanduslanguse ajal on eriti oluline, et toetaksime laiemat sihtrühma inimesi, keda kriis puudutab nii majanduslikult kui ka sotsiaalselt. Seetõttu oleme taotlusvooru tingimusi paindlikumaks muutnud ning laiendasime nõustamisteenuste ja tugigruppide läbi abi saajate sihtrühma,” lisas minister.

Toetust võib saada koduteenuse, tugiisikuteenuse, isikliku abistaja teenuse, päevahoiu- ja intervallhooldusteenuse, integreeritud hooldusteenuse, nõustamisteenuse ja tugigruppide, psühholoogilise nõustamise, kogemusnõustamise, võlanõustamisteenuse ja teiste teenuste pakkumiseks. Kokku toetatakse kohalikke omavalitsusi Euroopa Sotsiaalfondist 5 miljoni euroga.

“Nõustamisteenuste ja tugigruppide eesmärk on pakkuda inimestele emotsionaalset tuge, praktilisi nõuandeid ja suurendada nende teadlikkust sellest, kuidas tulla toime igapäevaelus tekkivate keeruliste situatsioonidega, sealhulgas erivajaduse või hoolduskoormusega,” ütles sotsiaalminister.

“Lisaks soovime julgustada omavalitsusi arendama innovaatilisi lahendusi – näiteks kodus elavad hooldusvajadusega inimesed saaksid kasutada erinevaid tehnilisi lahendusi, et olla kontaktis nii omavalitsuse, teenuseosutajate kui ka oma lähedastega,” märkis ta.

Muu hulgas täpsustati toetuse andmise tingimusi. Vastavalt erivajadusega inimeste ja vanemaealiste inimeste osakaalule konkreetses omavalitsuses peavad taotlejad edaspidi maksma erinevat omaosaluse määra.

Suurema erivajadusega inimeste ja vanemaealiste osakaaluga omavalitsuste omaosaluse määr on 15 protsenti ja väiksema osakaaluga omavalitsuste määr 25 protsenti. Erinevate omaosalusmäärade eesmärk on toetada raskemas olukorras olevaid omavalitsusi, kellel tuleb inimeste abistamiseks rohkem panustada. Maksimaalne toetuse summa on 300 000 eurot.

Edaspidi saab toetust taotleda jooksvalt. See tähendab, et võrreldes varasemaga ei pea taotlejad ootama ära ühise taotlusvooru avanemist ega lõppemist, vaid saavad esitada taotluse neile sobival ajal. Taotlusvoor on avatud kuni vabade vahendite lõppemiseni.

Taotlusvooru viib läbi Riigi Tugiteenuste Keskus.

7 kommentaari
  1. Kas 4 aastat ago
    Reply

    KOvid = Covid?

  2. to kiik 4 aastat ago
    Reply

    MISASJA TE UNISTATE ? ONAV. EI VIITSI, SAA EGA TAHA EGA OSKA MITTE MIDAGI INNOVAATILIST TEHA.
    SELLEST EI TULE MIDAGI VÄLJA.
    Rääjisin ühe KOV ametnikua. Koroona erioluk.oli kuulutat. lõppenuks ja päevapealt lõpetati ka mulle toidu kojutoomine. Öeldi et pean eluga edasi minema. Kena. Aga asjuline ei küsinud, kas ma jaksan muidu tassida
    koju raskeid kotte. Tihti sõita ei taha, sest pole ju üigeid maskegi mis viiuse eest kaitseksid riskigruppidele antud. Et ma veel muldvana pole ja muidu “püeisinimese” moodi välja näen , siis ei tule pühegi küsida, et kas abi vajan. Aga vajan, sest mul on kuni keskmine südamepuudulikkus ja koormusastma, kopsuprobl. Igat rasket
    kotikandmisele järgneb vererõhukriis ja kaelaspasmid ning ajju ei tule verd norm. tagajärg võib olla insult või ka infarkt. Asjuline ütles, et mida teie arvates on KOV tegemata jätnud – nemad ei tohi jätta täiesti abitusse seisundisse. Mul sai sellest villand ja ütlesin, et ma pole VEEL täiesti abitu, abitu olen ma siis KUI HAIGEKS JÄÄN, Rääkisin ka probleemist Tallinna hambaarsti juurde minna, seal tuleb korduvalt kääia, rongid ga paksult rahvast täis jA nanofiibermaske neiesugustel pole. Neil on invaliidide /pole täisinvaliid vaid 50% töövõimekas
    vanaduspensionär /tegelt ei jaksa tööd teha/ aga selle auto tuleb ette tellida pikka aega ja see maksab himsat raha.Seda mul pole ega olema saagi sest pension alla 400. Näeme siin lemmikloomaga niigi näljapäevi. Rääkimat vajalike asjade ostmisest. Suhkrutesteritele ei ole suutnud pool aastat raha leida jms.
    Veekeetja põles läbi. No ei saa ostetud. Tegin ettep. tekitada nn.sandikassa, et kui enne pensioni täielik puudus tekib, siis sealt antakse kasvõi 2-5 euri.Ühes vallas on selline, koguneb see ilmselt ametnike koosolemiste ja vastuvõttude jäälidest ega jätkugi igaühele. Aga sedagi ettep. ei võetud arutamisele. Rikki läks
    dusi äravool, tuleb vesi põrandale. Töömeest kutsuda ei saa, raha pole.Kuna pesumasinat ei ole oli ainus võimalus tekikotti ja hommikumantlit dusialusel pesta. Nüüd ei saa. On ainult üks hommikumantel ja 2 tekokotti. No tõesti liiga mustad tarvitamiseks. Arvate et omav. annab abi? Pole mõtet sellist juttu isegi rääkima hakata.Vaja on remonti- no see on kui Jumalaema kiriku ehitamine – seda tervemõistuslik ei lähe vallast küsimagi. Kuna on sõda, kopsude ja koormusastma ptobleem, teeb koristamine sama haigeks kui raskuste kandmine või pika maa jalgsi käimine.Aga need ei ole puuded. Puudeabi dokum.ankeedid on sellised et selles selline viletsus ei kajastu.
    See küsimus, et mida nad tegema peaksid ja ei tohi abitusse seisundisse jätta näitab, et tegu on sots.osak. juhi DEBIILSUSEGA. MIS INNOVATSIOONI TE LOODATE.? TErves riigis puudub KOV innovatsioon , sest see on tülikas. Raha neile annate aga tulemusi pole. ARVAKE EDASI.

  3. järg 4 aastat ago
    Reply

    Veel näide. Pensionäril vaja vana voodi ja külmik ära viia. Autot pole. Üksik. Pension alla 400. Helistab Ragnar Sellsi – toome konteineri, see liiga suur. maksab 300-400 eur. Helistab Keskkonna mingi prügivedamise asutus R-Sellsist soovitati. Konteiner 300-400. Helistab Keskkonnaministeer. Saab sellega tegeleva ametniku – jah, meil selliseid teeen. pole riiklikult tekitat. Prügiga tegeleb omavalits. Helistab KOV. Sellist teenust meil pole. Leidke ise auto. Ütlen, et te korraldasite ohtlike jäätmete veo kunagi. /nüüd enam pole/ Auto tuli kuhugi ja ootas. Aga kuidas vanainimene pidi need asjad autosse tooma. Palkama jälle kellegi ,ORGANISEERIMA, OTSIMA, MAKSMA.
    Egas see kerge pole. Ei taha keegi tulla. Ütlesin asjulisele , et miks m pean koguaeg käima, kerja,a, organiseerima, mksma. Ma ei jaksa ega pole kasu. Miks ei või vallal, veel parem riigil olla süsteem . auto tuleb koju, koli pannakse peale ja soovitav et üksikpensionär kel niru pension ei peakski maksma.
    Et võtke see arutusele. Töötuid ju küll. Keegi võib veerandkohagaseda teha. Jah, meil seda teenust pole.
    NO ARUTAGE SIIS JA KIITKE END PÄRAST VALLALEHES. Aga ei. Teie küll pumpate neile KOV dele raha aga nemad ei kasuta seda. VAJADUSTE TÄITMISEKS. KULUTAMA AGA PEAVAD. Sestap nüsitakse muru ja puid.
    Muru lausa iga nädal, sest keegi saab selle eest palka. Ja rahast tuleb lahti saada muidu enam ei anta.
    Selmet suunata see raha eelpoolnimetat. koliveoks. Pole siis imestada kui metsad prahti täis. Ja meie õpetame maailmale koristustalguid!

    • Kas 4 aastat ago

      sm Kiik juba vastas, et ei saa aidata, raha vaja pededele külvata?

  4. süsteemituse tagajärjed, ennast "eliidiks" pidavate saamatus 4 aastat ago
    Reply

    MEIL EI OLE LUBATUD ABITUSSE SEISUNDISSE JÄTMINE (kes seda määrab ja kuipalju arvestatakse seejuures
    selle abitu TEGELIKE VAJADUSTE ja SOOVIDEGA) KÜLL AGA ON LUBATUD SELLENI VIIMINE,
    EI SAA ARU ,KUIDAS ÜLDSE ON VÕIMALIK KORISTADA REMONTIMATA PINDA ?! KUI INIMENE SEEJUURES VEEL NÕRGA TERVISE JA KOORMUSTALUVUSEGA, OTSE ENESESTMÕISTETAVALT EI OLE TAL KA MINGIT AURUPESURIT, TOLMUIMEJAT EGA VIST LAISKLIISUTKI, SEEGI MAKSAB OMA 26 eur , KUI ON PROBLEEME
    JUBA POOL AASTAT !!! SUHKRUTESTERI OSTMISEKS 17.- eur ja VEEKEETJA 36.-eur….
    KOV-idele TULEB JUST TÄPSED JUHISED JA SÜSTEEMID LUUA , MITTE OODATA ET NAD SEDA ISE TEEVAD.
    AGA JU TE SIIS ISE EI OSKA NEID TEKITADA, KA EI KUULA TE, MIDA ABIVAJAJAD SOOVIVAD, MIS PROBL. MILLISTE NÜANSSIDEGA NEIL TEGELIKULT ON.
    KORISTAMIS JA REMONDIKÜS. JUURDE TAGASI MINNES ON KOV LAHEND, JUHUL KUI TEKIKS SKANDAAL,
    PAKKUDA SOTS.KORTERIT (ka seal tuleb-lausa kohustatakse oma raha eest remontima ja otsustat. iga 3 a järel volikogus, kas jäetakse sellele pinnale, ka on seal omanikutulu maks komm. lisaks ) SEL JUHUL PEAB SIIS OMA PÄRIS ENDALE KUULUVA ELAMISE KOV ANDMA. MILLINE NORM.MÕISTUSEGA INIMENE SEDA TEEKS???
    KUJUTAGE ETTE MUTIKEST, KES 5 KORRUSELT ALLA LIBISTAB MÖÖDA TREPPE JA LÄHEB OTSIMA SUVALIST KEDAGI KES TEDA VABASTAKS VANAST VOODIST JA KÜLMIKUST. NADI RAHAKOTIGA JA OLEMATUTE SIDEMETE JUURES = VANAS EAS VÕIDAKSE OLLA MASENDAVALT ÜKSI. SÕBRAD, TUTTAVAD SURNUD, KUI NEID ÜLDSE OLI, TUTTAVAID POLE, SEST TUTVUSED, MIS VÄÄRT PIDADA ON RASKED TEKKIMA NIIGI, LISAKS VÄHESEST RAHAST TINGITUD ENESEKORRASTAMATUS – RÕIVAD, HAMBAD, JUUKSUR_DISAIN, VÄHESED HÄDAVAJAL. KOSMEETIKAVAHENDID, TASKURAHA KULUTAMAKS VÄIKESTELE RÕÕMUDELE JA KOHTADELE, KUS INIMESI KOHATA VÕIB .NÄRUNE PENSION = KODUSISTUMINE, DEPRESS., HIRMULISA (sest ei tea kuidas kuu lõpuni läbi saab ).SELMET LIIKUDA JA VÕTTA KOER (seda ei jaksa ülal pidada, eriti ravirahad)NÜÜD VÕIB KÕIKE KOROONA SÜÜKS AJADA. SEE LISAB OMAKORDA AHASTUST.
    POLE JU NANOFIIBERMASKE RISKIGRUPPIDELE,KUI NAD PEAVAD SÕITMA ÜHISTRANSPORDIS. PEAVAD. IKKA JU.
    TÕESTI, ISEGI MINA OLEN SUUTELINE OSA SÜSTEEME LOOMA JA LÄBI VIIMA, KUI MULLE ANTAKS SEE VÕIM MIS TEIL ON JA ERITI VEEL NEED RAHAD, MIS TEIL KASUTADA ON:

  5. meie härrasrahvas kõnnib kui laudrajal läbi soo 4 aastat ago
    Reply

    KUIPALJU SELLINE SAAMATUS TOOB KAASA TERVISEHÄDASID ?! – DIABEET, SEST POLE SUHKRUTESTERIT,
    KEEGI KIRJUTAS 50 a VOODIST KUS MAGAB JA KUNA EI JAKSA OSTA MADRATSIT , AMMUGI MITTE UUT VOODIT , TOOB SEE KAASA SELJAKÕVERDUSI, KAELA, = VÄLJASOPISTUMISED, VALUD, SURVED NÄRVIDELE, VERESOONTELE, = TINGIB KUKLANÄRVI SURVE TASAK. HÄIREID, AJUVEREVARUST. HÄIREID = DEMENTSUSE LIIGID, KA VERERÕHUTÕUSU LIHASPINGETE TAGAJÄRJEL . MIS VÕIVAD TEKITADA INSULDI, INFARKTINI VIIA.
    PIDEV TOIMETULEMATUS, VAESUS, HÄDA TEKITAVAD LISAKS NIIGI SELLES EAS LIGIHIILIVATELE HAIGUSTEHIRMULE JA ABITUSHIRMULE, EKSISTENTS. KÜSIM. VEEL LISAHIRME, AHASTUST, DEPRESSIOONI=
    KUS MAAILM ON HALL KUNI MUST – MISKI EI PAKU ENAM RÕÕMU, EI OLE KELLELEGI LOOTA, KES TÕESTI HEATAHTLIKULT ,HOOLIVALT TEGUTSEKS, VASTUPIDI LIIGA PALJUT TULEB KARTA, SEST VANAS EAS VÕTAVAD TESTAMENDIHÜÄÄNID JÄLJED ÜLES JA NEED EI PEA OLEMA ÜKSIKÜRITAJAD, VAID KA INSTITUTS. NAGU OMAV. KUI SUL ON MAAD, METSA, KINNISVARA.
    JA KA VÄLJA EI SAA SELLEST MUSTAST HALLIST. EKS SEE KÕIK TOO KAASA TERVISEKULUD MEDITS. SÜSTEEMILE. JA NANOFIIBERMASKITUSE TAGAJÄRJED ON VEEL SÜGISEL OOTAMAS…

  6. Joosep Jopakolla 4 aastat ago
    Reply

    Huvitav, kui see võõras raha otsa saab- ära on varastatud- mis siis tegema hakkate?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.