Ratas: jutt Eesti ja Soome vaheliste suhete halvenemisest on vale

Mööduva aasta suvel Soomes toimunud kohtumisel käis peaminister Jüri Ratas koos sealse valitsusjuhi Juha Sipiläga ühisel jalgrattasõidul. Foto: Jüri Ratase Facebookist

Peaminister Jüri Ratase sõnul ei ole tõene välisteenistusest lahkuda otsustanud Harri Tiido väide, nagu oleks Eesti ja Soome suhted viimasel ajal halvenenud.

“Tunnustan suursaadik Harri Tiidot tehtud töö eest Eesti välisteenistuses, kus ta on edendanud diplomaadina meie riigi huve viimased 20 aastat. Samuti on tunnustamisväärt suursaadik Tiido sirgeseljalisus ja põhimõttekindlus, mida ma väga hindan,” vahendab riigikantselei Ratase sissekannet Facebookis.

“Ometi on tarvilikud mõningad täpsustused, mis puudutavad minu töiseid suhteid Soome peaministriga ja Soome-Eesti koostööd üldiselt. Koroonakriisi esimestest päevadest peale oleme põhjanaabriga hoidnud regulaarset suhtlust. Mõlema riigi välisministeeriumite juhitud koordinatsioonigrupp töötas kogu kriisi vältel, tegeledes praktiliste probleemidega, mis puudutasid eelkõige inimeste vaba liikumise küsimusi. Just Soomega leppisime juba märtsis kokku ametkondade vahelised koordineerimise alused,” kirjutas Ratas.

“Peaminister Sanna Marin oli üks esimesi valitsusjuhte, kellele kriisi alguspäevadel helistasin. Kui Soome valitsus otsustas taastada töörände Eestiga, teavitas peaminister Marin mind telefonitsi sellest samal päeval, mida ma väga hindan,” meenutas Ratas. “Viimasel Euroopa Ülemkogul pidasime peaminister Mariniga mitmeid kahepoolseid nõupidamisi, kus koordineerisime seisukohti Euroopa tulevase eelarve läbirääkimistel.”

“Seega ei vasta tõele suursaadik Harri Tiido väide, et kahe riigi vahelised suhted on halvenenud või Eesti peaministril pole võimalusi oma Soome kolleegiga hõlpsasti suhelda. Soome-Eesti suhted, on endiselt tugevad ja töised. Samuti sõbralikud, mida väljendas Eesti ja Soome diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva tseremoonia, mis toimus Tallinnas tänavu 8. juunil,” märkis Ratas enda kirjutises.

BNS

7 kommentaari
 1. Tiido 2 aastat ago
  Reply

  lällamist ei tasu tõsiselt võtta. Kõigepealt venitas ta teadlikult kuni pinsini, et saaks rohkem pappi. Nagu endine punameelne jänkisaadik oli pinsini nunnu aga siis äkki ei meeldinud talle Donald.
  Tuletan meelde, et Tiido oli kaua aega punameelse Luige Hansu teenistuses ning mõlema vaated kattuvad pedesotside omadega. Sest siis saab Eestis rohkem vastuolusid ja mõrvu tekitada ning see on ajakirjandusele kasulik, see aga Luige tuluallikas ju ongi olnud. Nüüd aga läks Luige valitsusekukutamine lörri ja kohe esitas ka pinsieelik Tiido ultika: kas valitsus või mina! Loomulikult ei hinnatud teda nii kõrgelt ja solvununa lahkus juba Tiido ise. Luik vahtis vaikides kõrvalt, sest Tiido ei pakkunud talle enam huvi, too oli löödud kaart. Sellegipoolest katsus Luik veel kasu lõigata ja Telhvis ainult Tiido halisemist mitmes sopakirjutises levitada. Nagu midagi tähtsamat polekski. Seda alatut võtet on Luik ka varem korduvalt kasutanud, meenutage või helmete peadelennutamist.
  Nüüd on nii Tiido kui ka Luik solvunud ja pettunud, et uus tormitekitamine veeklaasis ei õnnestunud. Sest lugege või komme, siis näete, kuidas need on just Luige ja Tiido vastu. Ning Tiido lahkub samamoodi häbiga nagu jänkide saadik.

 2. Pask 2 aastat ago
  Reply

  Mingile pärdikule on kõik, kellele ei meeldi ahvid Helmed, “punameelsed”! On tegemist selle “venemaa pole meile kunagi midagi halba teinud” tegelasega? Kui tõsiselt võtta, siis Helmede EKRE ületab vanade bolzevike konsentratsiooni poolest kõik maailma komparteid kokku, isegi nende ideoloogiajuhiks on omal ajal kiitusega Leningradi Kõrgema Parteikooli lõpetanud paavian!Millest me räägime? vanale helmele ei meeldi, et heast kassapreilist (sest halbu kassapreilisid Soomes ei peeta) sai peaminister, aga see, et sitast moosekandist sai siseminister, ja pankrotimeistrist rahandusminister, teda sugugi ei morjenda?
  Euroopa on halb, NATO on halb! Kuule,”senjöör” mis siis hea on? Teadagi….
  Ja kui me ennast ühel hommikul puutini soojast embusest leiame, siis täname helmeid?

  • Ei 2 aastat ago

   Siis täname Ratta Jurkat, Saare Indtsu, Kalda Kaja, Kalda Kristinat ja teisi poliitilisi väärakaid.

  • Pa.k 2 aastat ago

   Sa “Pask” väärid tõesti oma nime!Siiski sooin, et sa oma paska omaenda pasasest hingest teistele ei klaotaks.

 3. oleme sunnitud vabandama sic 2 aastat ago
  Reply

  Kas suitsetamine kahjustab tervist? Elu on näidanud, et kahjustab küll! Kahjustab lausa riigi tervist!! Kuidas? Mäletatavasti tõmbasid kaks poliitklouni toompea nurga taga suitsu ja kimumise käigus otsustasid valitsuse lõhki ajada. Nii sai ka sündima, ja eestis tõusis troonile parakommunistlik EKRE. Kusjuures nood kaks tobimeest heideti ise kohe peldikutaha.
  Nii et -ärge suitsetaga!

 4. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Venemaa pole meile kunagi midagi halba teinud.Reformierakond viis Eesti äärmisesse vaesusesse ja näljahätta.

 5. Ülikoolipäevil... 2 aastat ago
  Reply

  …oli Tiido kõva kärakamees.Huvitav, kuidas tal selle va hambakrigistajaga praegu asjad on, kas ajutööd segab?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.