Riik kutsub üles Ida-Virumaa arenguks häid ideid välja pakkuma

Narva Elektrijaamad. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Rahandusministeerium ja Ida-Virumaa omavalitsuste liit kutsuvad üles osalema ideekorjes Ida-Virumaa arenguks.

Esitatud mõtteid kasutatakse Ida-Virumaa õiglase ülemineku strateegia koostamisel, millega seatakse pikemaajalised arengusuunad piirkonna kasvuhoonegaaside intensiivse majanduse ümberkorraldamiseks.

„Ida-Virumaa vajab oma elanikkonna püsima jäämiseks, neile hea palgaga töökohtade pakkumiseks ja atraktiivse elukeskkonna hoidmiseks muutusi,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. „Senini on olnud oluliseks tööandjaks põlevkivi- ja energeetikasektor, ent kliimaeesmärke silmas pidades on mõistlik vaadata üle, millised on võimalused arendada kaasaegsemaid keskkonnasõbralikke tehnoloogiaid selle sektori jätkamiseks ning millised võiksid olla hoopis uued tegevusvaldkonnad ja tuleviku elukeskkond üldiselt. Kõige paremini oskavad oma piirkonna heaoluks suuniseid ja ideid anda kohalikud elanikud, mistõttu palume kõigil huvilistel oma mõtetest meile teada anda.“

Piirkonna edasise arengu suunamiseks ootame kõigi maakonna elanike ning piirkonnaga seotud inimeste ettepanekuid. Saadud infot kasutame maakonna arengustrateegia ning riikliku Ida-Virumaa tegevuskava uuendamiseks.

Oma mõtteid saavad kõik huvilised esitada nii eesti kui ka vene keeles alates esmaspäevast kuni 11. septembrini. Tagasisidet saab anda elektroonselt veebilehtedel fin.ee/arvamus ja fin.ee/mnenie. Augusti jooksul lisandub ka võimalus täita küsimustikku paberil erinevates maakonna teenuspunktides. Oma kontakti jätnud vastajate vahel loositakse välja 10 komplekti erinevate Ida-Virumaa külastusobjektide pileteid.

Kliimaneutraalsuse suunas liikumine mõjutab põlevkivitööstuse tõttu eriti Ida-Virumaad, kus tuleb kasvuhoonegaaside intensiivne majandus ümber korraldada ning leida asemele uued puhtamad majandusharud. Õiglane üleminek tähendabki seda, et selles protsessi on maksimaalsel võimalikul määral tagatud elanike, kohalike omavalitsuste ja riigi heaolu säilimine ning piirkonna ettevõtjatele tagatud avaliku sektori tugi üleminekust tulenevate uute ärivõimaluste leidmisel ja rakendamisel.

Eestis on õiglase ülemineku strateegilise kavandamise aluseks kaks dokumenti – piirkonna tasandil maakonna arengustrateegia ning riigi tasandil Ida-Virumaa tegevuskava. Alustatud on mõlema dokumendi uuendamist. Nii Ida-Virumaa tegevuskava aastani 2030 kui õiglase ülemineku vajadusi arvestav maakonna arengustrateegia tegevuskava aastateks 2021-2025 on kavas kinnitada 2020. a detsembris. Nende kahe arengudokumendi põhjal koostatakse Ida-Virumaa õiglase ülemineku protsessi suunamiseks moodustatud komisjoni juhtimisel õiglase ülemineku mehhanismi vahendite kasutamise aluseks olev territoriaalne ülemineku kava.

Lisaks arvamuskorjele on kõigil piirkonna elanikel võimalus õiglase ülemineku kavandamisel kaasa rääkida augustis ja septembris toimuvatel temaatilistel seminaridel ning oktoobris toimuval Ida-Viru tegevuskava eelnõu kirjalikul konsultatsioonil.

12 kommentaari
  1. Mitte 4 aastat ago
    Reply

    riik, vaid otsustusvõimetud ja ajupuudelised ministrid ja muud ninamehed. ja miks JÄLLE? Selline üleskutse juba oli, kui mäletan. Ja just mina tegin ettepaneku viia riigikogu ja valitsus Viivikonda ja Sirgalasse ning nii tõmmata kaasa ka ärikad ja tööstuse ning Kirde-Eesti ka eestilikuks muuta.
    Aga ei mingit vastust ega auhinda PARIMA ettepaneku eest! Kuigi just see oleks meie pääsetee. Me ei vaja udumullitamist, vaid tõhusaid tegusid.

  2. White Pride Worldwide 4 aastat ago
    Reply

    fuck keskerakond!!! elagu ekre!!!

  3. u. 4 aastat ago
    Reply

    Vikipeedia ütleb, et põlevkivikeemiat uuritase TTÜ s aastast 1936. Põhjalikele uuringutele ja kaasaegsele tehnoloogiale rajatud keemiatööstuse jaoks on põlevkivi väärtuslik tooraine. Selle kaevandamine ja töötlemine tagab töökohad ja sissetuleku paljudele. Niikauaks, kuni mõni Greetakene mineraalõli, vaikliimide, lakkide, jm, kasutamist ära ei keela ja kui otsustajatel puudub selgroog õigeid aga ebapopulaarseid otsuseid teha.

    • Põlevkivi 4 aastat ago

      uurimisinstituut peab asuma kohapeal, Ida-Virumaal. Mitte Tallinnas mugavas kabinetis, kus oodatakse uusi lollusi ja viiakse neid ka ellu, kasu 0.

  4. 1) Riik peaks tootma elektriautosid ja jagama neid kodanikele omahinnaga.
    Elektriautode tootmine on poole odavam fossiilide omast.
    2) Riik peaks tootma HHO generatoreid ja kodanikele jagama omahinnaga .
    3) Riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia on riigiasutus mille omanikuks on koik Eesti kodanikud.

  5. Kartulate tootjad kurdavad,et puudust on kartulate turustamises.
    On vaja kartulajahu vabrikut ja kartula krõpsude vabrikut.
    Sellest on juttu Kuku ” Maatunni ” saates kusagil eelmisel aastal.
    Araabiamaade elanikel on raha aga toidust on puudus.

    P.S.
    Kartulajahust saab toota biolagunevat kile ja sellest pakendeid, kehakatteid.

  6. Biolisandi asemel kasutagem HHO genekat
    1)Igal automootoril on elektrigeneraator mis toodab elektrivoolu auto tulede,pardaarvuti jms. tarbeks.
    Peaaegu samasugune genekas on tuulikutel.
    2)Autol olev elektrigeneraator toodab voolu rohkem kui auto vajab.
    3)Kui autol olev elektrigenekas ei tooda rohkem voolu kui auto vajab siis saab autole lisada teise geneka nii,et oleks topelt.
    Tsiklile paigaldatakse auto aku.
    Seda liigset elektrivoolu on tarvis HHO geneka tarvis mis lahutab veest vesiniku.
    HHO genekas koosneb 30-st metallplaadist millest pooled on anoodid ja teised katoodid.
    HHO geneka poolt toodetud vesiniku gaasi kasutatakse bensiini ja diisli asemel.

    Ilma kütuseta liiguvad autod mis on suruõhu mootoriga. Sellise ehitasid Tartu tudengid.
    Ka lennutransporti on ilma kütuseta. Tsepeliinid Wolverines ja Nabila lendavad
    ilma kütuseta.

    USA sõjalaevad ja lennukid kasutavad kütusena merevett. Nende korstnad ei tossa.

    Sisepõlemis mootorile paigaldatud elektrolüüsi aparaat hoiab kokku kütust 90 %. Neid aparaate saab osta paarisaja euro eest,leia otsingust ” HHO generator”.
    Ise ehitada on lihtne. 30 metallplaadi vahele paigaldad 1 millimeetrised tihendid,pooled anoodideks ja teised katoodideks. Lisaks sellele Gaasilukk,bubler,maandus,pump jne
    Tasuta kytus

  7. Lembit Merila elektritraktor 4 aastat ago
    Reply

    Lembit Merila Elektritraktor
    see on imeline faktor

    Kütet ta ei vaja
    mootori mürina asemel saadab laste hõisete kaja

    Hooldiskulusid ta ei tunne
    aga küladesse toob 6nne

    Pagendatud eestlased toob kodumaale
    kus Teeme Ära rajab kodusid metsa servale vaiksesse laande

    viib võõrpangad Eestist välja
    kustutab meie laste nälja

  8. Robotite ühistute abil lahenduvad probleemid.
    Robotite ühistu abil saab osta kalleid roboteid milliseid ainus perekond ei suuda osta.

    Robotexestonial on ideesid miljoneid ja inimkonna tulevik peitub robootikas.
    Ehitagem w w w. farmbot. i o abil roboteid. Need maksavad vaid 2000 eurot.
    Minu arvates on vaja suuremaid kui need mida nad pakuvad.
    Nad jagavad infot tasuta ja on huvitatud koostööst.

  9. Kuna Eesti raiskab raha miljardeid eurosid fossiilsete kütuste peale siis selline arulagedus tuleb likvideerida.
    Bensiini ja diisli, ning maagaasi asemel kasutatakse vesiniku mida saab tasuta piiramatus koguses.
    HHO generator lahutab veest vesiniku ja seda kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel, ning hoonete kütmiseks.
    Masinate tarbeks HHO generator maksab paarsada eurot ja on müügil internetis.
    Hoonete kütmiseks HHO generator maksab kusagil neli tuhat eurot.

    Stanley Meyer USA-s võttis patendi elektrolüüsi aparaadile mis lahutab veest vesiniku mida kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel.

    Venemaal Alexander Kuznetsov tootis neid. Arvatavasti Gazprom sulges tema vabriku.
    Praegu on ta direktor Moskvas
    LLC STAR Industries .

    • Mulle 4 aastat ago

      õpetati koolis, kui veest vesinik lahutada, jääb järele hapnik. Seda on aga niigi küllalt ja seni isegi maksutamata.

  10. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Kõige ausam oleks neile venemaa kodanikele tunnistada, et kahjuks ei ole võimalik enam nende teeneid kasutada ja nad ilusti saata riiki, mille kodanikud nad on. Loomulikult mitte nii nagu eestlasi omal ajal küüditati, vaid kenasti pehmetel istmetel ja enne kõht täis sööta. poleks paha ka anda rahalist abi Venemaal elu sisseseadmisel, Putinil ka “kojusaabumise” programm olemas, kus samuti pakutakse omadele toetust. Inimesed saavad sinna, mida südamest armastavad, mis hingele lähedane ja ihule palsamiks. Elada väikse võõra “fašistliku” rahva kodumaal on tegelikult suurele vene hingele alandav.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.