Aas: lennupiirangud on vajalikud viiruse leviku pidurdamiseks

Lennujaam Foto: Martin Ojala/Majandus- ja kommunikatsiooni ministeerium

Majandus- ja kommunikatsiooniminster Taavi Aasa sõnul on lennuliinide avamise piirangud vajalikud koroonaviiruse leviku pidurdamiseks.

Aas sõnas, et Eestis ei tekkinud viirus teadmata viisil, edastas ministeeriumi pressiesindaja. “See toodi turismiga pahaaimamatult sisse. Siis ei osanud keegi ennustada, et ettevõetud reis ja pärast seda mõnel kultuuriüritusel käimine võib lõppeda eriolukorra või suisa Saaremaa kinni panemisega,” ütles Aas. Tema sõnul said ka Eestis suvel tekkinud viirusekolded samuti alguse välismaalt käimisest või mõne tuttava väljamaalt külla kutsumisest.

“Lennuliinide avamise piiranguga alustasime mai teisest poolest ning vaadates kevadet ja suve, võime vaid oletada selle piirangu efekti viiruse leviku pidurdamiseks,” ütles Aas.

Aas märkis, et kevadel oli Itaalia viirusekordaja märksa väiksem kui praegu kümnetes teistes riikides. “Sellepärast peame püsima ettevaatlikud ning aru saama, et oht pole seljatatud. Jah, majanduslikult on keeruline ning peamegi otsima viise, kuidas kõik vastu peaksid. See ei tähenda, et mõne sektori heaolu kaalub üle kellegi raske haigestumise või halvemal juhul surma,” ütles ta.

Minister nentis, et ükski piirang pole võluvits ning seda pole ka lennuliinide avamise piirang.

“Eesti meedias kajastatust võib jääda mulje, et mängime Eesti kui atraktiivse turismi sihtriigi maine maha, kuid sellega ei saa kuidagi nõustuda. Mitmed teised riigid on samuti võtnud kasutusele nn dünaamilise piirangu ehk sellise, mis hindab iga nädal viiruse levikut teistes riikides ning sellest lähtuvalt lubab avada lennuliine. Kõige täpsem ülevaade on muidugi Euroopa Komisjonil, kuna nemad koostavad kõikidest piirangutest ülevaateid, sealhulgas lennuliinide avamise piirangutest,” ütles Aas.

Samas avaldas Aas veendumust, et Eestis on olukord võrreldes teiste riikidega väga hea. “Me ei taha ju hoida piiranguid teadmata ajani, aga seni kuni need on mõistlikud ja häid alternatiive pole, tuleks jätkata,” ütles ta ja lisas, et ennetus on vajalik selleks, et hoida ära kurvemaid tagajärgi.

BNS

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.