Riigikogu komisjonid kinnitasid seisukohad Valgevene toetuseks

Valgevene lipp

Riigikogu väliskomisjon ja Euroopa Liidu asjade komisjon kinnitsid erakorralisel ühisistungil Eesti seisukohad Euroopa Liidu Valgevene poliitika kohta.

Komisjonidele tutvustas Eesti seisukohti peaminister Jüri Ratas, kes esitab need ka kolmpäeval toimuval erakorralisel Euroopa Ülemkogu videokohtumisel, edastas riigikogu pressiesindja.

Väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul on Valgevene idapartnerluse riik, keda Eesti on otse ja ka läbi Euroopa Liidu toetanud juba üle kümne aasta. „Meie toetus jätkub ja eriti tähtis on see praegu kui Valgevene on olulisel teelahkme,“ ütles Eesmaa.

Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Anneli Ott pidas väga oluliseks, et Eesti toetab Valgevene kodanikuühiskonda ka 100 000 euroga. „See on tähtis sõnum Valgevene kodanikele, kes oma seisukohti väljendavad ja demokraatia eest oma elu ja tervise hinnaga seisavad,“ ütles Ott.

Eesti on seisukohal, et Eesti ei tunnusta 9. augustil toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi, need ei olnud ei vabad ega ausad. Eesti on seisukohal, et Aljaksandr Lukašenka on seoses ulatusliku valimistulemuste võltsimisega kaotanud mandaadi.

Eesti toetab Valgevene rahva tahet muutusteks riigis ja peab oluliseks uute, vabade ja demokraatlike valimiste korraldamist. Eesti toetab sihitud sanktsioonide kehtestamist vägivalla ja valimiste võltsimise eest vastutavate isikute suhtes. Samas ei tohi sanktsioonid kahjustada Valgevene tavakodanikke.

Eesti leiab, et Euroopa Liit peab Valgevene olukorda arutama ja fookuses hoidma rahvusvahelistes organisatsioonides, sealhulgas ÜRO julgeolekunõukogus, ÜRO Inimõiguste Nõukogus, Euroopa Nõukogus ning Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioonis. Rõhk peab olema vägivalla võimaliku eskaleerumise ärahoidmisel ja rahumeelse poliitilise lahenduse leidmisel, mille tulemuseks oleksid uued valimised.

Eesti toetab Valgevene kodanikuühiskonda ja vaba ajakirjandust ning Euroopa Liidu suuremat tuge sellele. Valituse otsus on toetada Valgevene kodanikuühiskonda 100 000 euroga.

4 kommentaari
  1. On 4 aastat ago
    Reply

    äärmiselt nõme lugeda taolist kaagutamist. Teised meie siseasjadesse sekkuda ei tohi, meie aga oleme erilised ja võime.
    Ometi on just meie valitsus põhiseaduse vastane. Sest põhiseadus nõuab ÜHEtähenduslikult ja isegi idioodile ARUsaadavalt, et kohad riigikogus jaotatakse VÕRDELISELT. Meil aga kuseb valimisseadus põhiseaduse sätte peale ja jaotab kohad EBAvõrdeliselt. Ning kõik olevat nagu korras.
    Kel vähegi OIDU, saab aru, et meie senised riigikogud pärast iseseisvuse jätkamist de facto on õigusetud ehk ebaseaduslikud. Valimisseadus on ALAM seadus põhiseaduse suhtes ega saa muuta põhiseaduse üheseltmõistetavat sätet. Samuti on ebaseaduslikud KÕIK seniste ebaseaduslike riigikogude määratud/”valitud”/sokutatud ametnikud ja ametkonnad – õiguskantsler, president, riigikontrolör, riigikohus, …
    Kuid nõus, et TEGELIKULT on nad siiski olemas ning meie tantsime nende kurjategijate pilli järgi. Seda nimetatakse juba de facto seisundiks. Nagu oli ka helgel ENSV ajal. Olid küll okupantide käsilased ja ebaseaduslikud aga tegelikult olemas. Ja meie kange rahvas marssis 2 (või isegi 3?) korda aastas üle VÕIDU väljaku nendesamade okupantide ja tallalakkujate eest läbi ja KARJUS täiest kõrist neile HURRAA ja tänas neid meie hea õnneliku elu eest teel helgele kommunismile.
    Kas ei tule tuttav ette, SELTSIMEHED pugejad ja kurjategijad? Nii ARG ja LOLL on EESTI RAHVAS!!!

  2. Jane 4 aastat ago
    Reply

    Valgevene on alati ise hakkama saanud. ta on olnud rahulik maa kus kõigil oli hea elada. Märatsejad ja ässitajad peavad saama karistada sest nad segasid valimisi. Enamus inimesi andsid oma hääled endisele presidendile sest on rahul tema tegevusega.

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Eestil pole mingit õigust sekkuda Valgevene tegevusse. Olen käinud Valgevenes ia imetlenud kui rahulik seal on ja elatustase on kõrgem kui meie oma. Seal polnud seni sellist kohta nagu meil Reformi tagatuba kust tulevad inimeste tervist rikkuvad valesüüdistused. Meil on küllalt tegemist ja jätkem teised riigid rahule. Kuskilt ma lugesin et reformistlik valitsus andis Ukrainale 6miljonit eurot 3 aasta jooksul. Sinna oli see tilk merre aga meie vaesematele inimestele oleks abiks küll olnud. Praegu on Ukraina üks vaesemaid riike ja isegi EL ei taha neid ehkki korraldati teiste riikide heakskiidul verine võimuvahetus. Enne seda oli Ukrainas normaalne elu. Kas tahetakse Valgevenele sama saatustOlen pettunud meie peaministris sest tema väispoliitika on ebaõiglane.

  4. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    Mul poeg töötas aastaid finantsdirektorina rahvusvahelises transpordiettevõttes, kuhu kuulusid Poola, Leedu, Valgevene, Ukraina ja Venemaa. Kõige hullemad olid ukrainlased, kus juhataja pidevalt varastas firmalt raha. Kõige ausamad olid valgevenelased, kus oli alati kord majas. Tänu sellele, et Lukašenka jättis suured tehased riigile, siis neil ei tekkinud erastamisega oligarhe ja maffiat, nii nagu meil ja Venemaal. Meil Laar tekitas eestlastele šoki, lastes erastamisega riigi kaosesse viia. Seal puudub täielikult korruptsioon. Kui juba keegi võtab altkäemaksu, või annab ise pistis, siis sel juhul on väga karmid meetmed. Rahvas on igatahes väga rahul, kõikidel on tööd ja palgad head. Revolutsiooni tahavad teha loomulikult need, kes igatsevad oligarhiat ja rikkust, eriti noorem seltskond. Praegust revolutsiooni juhitakse Poolast ja Leedust, kes on USA käepikendused. Seda juba oleme aastaid näinud, kuidas seda tehakse -alguses argsed väljastumised kõnniteel, siis juba astumine tee peale ja mingid karjumised. Huvitav on see, et nn ,,rahvuslik valge-punast,, lippu kasutati 1920 a. poolakate poolt kolloborantide Valgevena anastamisel. Nüüd tulevad käsud taas Poolast ja Leedust. Revolutsiooni tagajärjel lükatakse Valgevene kaosesse, millest ta võib välja tulla 15-20 aastaga. Aitäh Eesti, et aitad valgevenelased kaosesse, kodusõtta ja nälga. Koos ukrainlastega hakkavad ka valgevenelased rändama mööda maailma ja otsima tööd ja leiba. Jälle üks korralik riik lõhutakse maatasa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.