Eesti sõlmis AstraZenecaga koroonavaktsiini eelostulepingu

Eesti sõlmis ravimihiiu AstraZenecaga koroonavaktsiini eelostulepingu, mis peaks nõuetekohase vaktsiini valmimisel tagama Eestile 1 330 000 doosi 665 000 inimese vaktsineerimiseks, teatas teisipäeval ETV uudistesaade “Aktuaalne kaamera”.

Suurbritannias Oxfordis on Covid-19 vastase vaktsiini katsetused täies hoos ja AstraZeneca loodab järelevalvelt heakskiitu taotleda juba sel aastal. Euroopa Komisjon on vaktsiinivõidujooksus ühe liidriga sõlminud raamkokkuleppe 400 miljoni doosi ette äraostmiseks.

Eesti otsustas selle raames eelostulepingu sõlmida.

“Meie soov on ideaaljuhul saada sealt vajalik doos poole elanikkonna vaktsineerimiseks. Esimene järjestus on kahtlemata riskirühmad, on need eakamad, on need kroonilised haiged, eesliinitöötajad tervishoius ja sotsiaalvaldkonnas ja mujal riigiasutustes,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Tehingu hind on konfidentsiaalne, aga ulatub miljonitesse eurodesse. Samuti on konfidentsiaalne eellepingu täpne sisu, aga pretsedenditu vaktsiinide ette äraostmine tagab arendajale raha ja ostjale vaktsiinilootuse, juhul kui viimane läbib testide ja kontrollide sõela.

BNS

4 kommentaari
 1. Täiesti 5 kuud ago
  Reply

  arulage ost! Jahumütisedele ei tee kuidagi selgeks, et palju arukam on piir kinni panna ja iga sissesõitnu sulgeda 2-ks nädalaks kongi valve alla, et ta raisk seda satikat ei levitaks ega teisi nakataks. Saaksime kuu ajaga satikavabaks.
  Samuti nõuaks see meil omatootmise taastamist ning paljud saaks tööd. Hakkaksime ise tootma endale tarbeesemeid ja riideid ja jalanõusid, mitte ei käi kerjamas kuskil väljamaal abi, et annetage meile lusikaid, me ei saa süüa.

 2. On 5 kuud ago
  Reply

  tõesti arusaamatu, miks nakatumise vältimise asemel lastakse kõikidel nakatuda, et siis saaks ravida. Las maja pigem põleb ja seda kustutatakse, kui seda tulepuhkemist ära hoida. Talupojamõistusest pole killukestki järel.
  Mingi ullike tuleb välja, et haige Eesti on kasulikum kui terve Eesti ja kohe valitsus tõttab seda soolapuhumist järgima.

 3. Just 5 kuud ago
  Reply

  tahetakse lennuliinid vabastada, kuid Soome peab juba plaani piir Eestiga kinni panna.
  Ka mulle ei meeldi roheluse hävitaja Aasa Taavi mitte põrmugi, kuid toetan tema otsust piir kinni panna. Siinsed satikakolded sisse piirata ja hävitada. Kui mujal ongi nakatunuid-pohhuiste, siis las istuvad siia saabudes 2 nädalat kongis relvameeste valve all ja lürbivad kapsasuppi. Igaüks teab ette, mis etda ootab ja sätib oma elu selle järgi nagu meie peame arvestama teiste piirangutega mujal maailmas.
  Vapustav tobedus on aga lasta nakatunuid vabalt ringi liikuda ja teisi nakatada. Nagu massimõrv olekski selle jahumütside valistuse eesmärk. 70 inimest on need jahumütsid juba mõrvanud. Ja mõrvavad veelgi, sest nad teavad, et nad ei vastuta. Relvad kaitsevad neid nagu Belarussis Lukašenkat.

 4. uskmatu-toomas 5 kuud ago
  Reply

  Käib laskmata karu naha ostmine ja müümine !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.