Aivar Riisalu: Muutused Tallinna TV-s on ennast õigustanud

Aivar Riisalu Keskerakonna kongressil

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu räägib intervjuus Kesknädalale meediast ja televaatamisest ja ning kasvanud vaatajanumbritest Tallinna Televisioonis.

Millised on igapäevased või iganädalased telesaated, milleta Aivar Riisalu elada ei saa? Kas koroonakriis on seda mõjutanud?

Saan väga hästi elada ka ilma televisioonita, sest aega vaatamiseks tihtilugu lihtsalt pole. Tänane telemaastik on suhteliselt vaene ja ülearu häid saateid vaadata ei ole.

Kas olete tavatelevisiooni fänn või olete liikumas Netflixi ja Youtube’i poole?

Mulle meeldib vaadata Youtub’ist vanu filme. Olen avastanud, et hilistel õhtutundidel, kui televiisorist enam midagi ei tule, on mõnus vaadata mõnd nostalgilist filmi.

Millal jõuab kätte aeg, kui televiisoreid ostavad vaid friigid ja kogu inimese meelelahutusmaailm on koondunud nutitelefoni?

See aeg võib kätte jõuda 2-3 põlvkonna pärast, aga ka siis mitte täielikult. Televiisor, nagu ka raamat ei kao päriselt mitte kunagi meie elust.

Kui usaldusväärsed on Teie hinnangul peamised Eesti meediakanalid? Pean silmas telejaamu, ajalehti ja internetiportaale.

Meediakanalite usaldusväärsuses ma ei kahtle, sest libauudiseid tuleb ette väga harva. Häirib, kui päevakajalistes ja informatiivsetes saadetes on liiga palju saatejuhi isiklikku arvamust või rikutakse head ajakirjanduslikku tava andmata sõna erinevatele osapooltele.

Mujal maailmas on tavaline, kui meediakanalid on avalikult teada andnud, et toetavat teatud maailmavaadet või ühiskonnagruppi. Miks Eestis see praktika ei toimi?

Eestis ei toimi selline praktika seetõttu, et puhtalt majanduslikel põhjustel ei julge meediaettevõtted avalikult välja öelda, millist maailmavaadet nad toetavad. Ei pea olema raketiteadlane, et aru saada, mida või keda nad tegelikult toetavad.

Kuidas suhtute iganädalastesse erakondade reitingute avaldamisse?

Kes iganes selle kinni maksab, on see mõttetu kulu. Need uuringud pigem moonutavad reaalset pilti ja adekvaatset infot sealt eriti ei saa.

Tallinna Televisioon on läbi teinud suure muutuse. Vabalevikanalit enam ei ole, nüüd lähevad uudised ja päevakajalised saated eetrisse erinevatest kanalitest. Kuidas on see käik ennast õigustanud?

Muutus on ennast igati õigustanud. Vabalevi telekanali kaotamisel võtsime eesmärgiks, et väiksemate kuludega jõuda laiema auditooriumini. Läbi uudiste ja päevakajaliste saadete saame anda ka adekvaatset ja sisulist infot Tallinnas toimuva kohta, mis ei ole mõjutatud ajakirjanike ja meediakontsernide maailmavaatelistest eelistustest. Kasvanud on vaatajanumbrid. Näiteks 8. aprillil 2020 oli TV3 prime time ajal eetris saade Tallinna Kodanikud, mis kogus 15-49 sihtgrupis reitingu 4,4. Sellist tulemust ei suutnud vabalevikanal Tallinna TV selles sihtgrupis mitte kordagi saavutada kõikide nende aastate jooksul.

Teiseks näiteks: Argipäeviti kell 18 TV6 eetris olev saade Tallinna uudised on tihti kogunud reitingu 1,5-1,6. Tallinna TV vabalevi ajal oli kell 20 eetris oleva uudistesaate reiting stabiilselt keskmiselt 0,3-0,5 ja seega on praegu isegi kehvemal kellaajal olev saade oluliselt parema reitinguga.

Aga mis peamine, teeme programmi oluliselt väiksema eelarvega, võrreldes vabalevi telekanali aegadega ja oleme mitmes telekanalis: TV3, TV6, Kanal 2, Kanal 12 ja seega jõuame suurema hulga inimesteni.

Tallinna TV-d on tunnustatud selle eest, et asjadest saab rahulikult ja põhjalikult rääkida. Kas kavatsete seda stiili hoida?

Loomulikult kavatseme seda stiili hoida. Hea näide on Tallinna Kodanikud saade, kus kvaliteetne ja neutraalne saatejuht edastab probleeme oma maailmavaadet peale surumata ja kõigil on võimalus oma arvamust avaldada.

Olete seoses Tallinna linnahalliga varem öelnud, et linnal on silmad häbi täis, et see tühjalt mere ääres seisab. Mis linnahallist saab?

Läheme Linnahalli planeeringuga edasi. Viirusest tingitud ülemaailmne majandussegadus ei võimalda meil praegu koppa maha lüüa. Projektiga edasiliikumine on siiski lähiaastate, mitte aastakümnete küsimus, nagu ta siiani seisnud on.

Küsis Aivar Jarne

 

11 kommentaari
  1. Riisalu. 4 aastat ago
    Reply

    Sa pissid vastu tuult. Ega keegi sinust midagi pea. Käitumiselt oled ülbe poisike. Kas tuleb meelde Pajustis enda kergitamine ja ülbitsemine?
    Sinu arvamus on kaasajooksikuna tuntud.

  2. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    Tallinna TV kinni panemine ja seal töötavate kommunärakate lahti laskmine oli õige samm.

  3. Aivar 4 aastat ago
    Reply

    on juba ammu peast ära pööranud. Õnneks pole ta igavene.

  4. Toomas 4 aastat ago
    Reply

    See on ju idioodi jutt. Järgmistel valimistel näete kuidas TTV likvideerimine teie tulemust mõjutab.

  5. Elmer Hill 4 aastat ago
    Reply

    A.Riisalu ei ole ise usaldusväärne ning ka tema juttu ei saa tõsiselt võtta.Tallinna TV oli eestlaste kanal, nüüd aga on vene PBK-s NOVOSTI.
    See mees on eemaletõukav.

  6. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Tallinna TV oli väga hea kanal. Huvitavad depatid, kus rahulikus õhkkonnas (saatejuhid ei ironiseerinud ega muianud õelalt) saadi üksteisega rääkida. Väga paljud maainimesedki vaatasid seda kanalit, aga venestunud pommi-Miša suunas raha okupantide teenistusse, PBK. nuumamiseks, et jumala pärast venelane ei peaks info saamiseks riigikeelt ära õppima ja tegelikkusest aru saama, seda lihtsam on temaga siis manipuleerida ja vajadusel eestlaste vastu ässitada. Ka “Pronksiööd” oleksid ära jäänud, kui venelased oleks päriselt teadnud, et see munder selle pronkspoisi seljas on just see munder, millega eestlasi küüditati, tapeti, okupeeriti. Või arvabki Kõlvart ja GO, et venelastel puudub häbi ja autunne, seega poleks nendeni midagi kohale jõudnud.

  7. Jaan 4 aastat ago
    Reply

    Kahju et kinni pandi, ei ole mina enam neid saateid näinud. Ei jaksa ju pidevalt otsida nende edastajate kanalitest.

  8. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Igatpidi eelkommijatega nõus. See au ja südametunnistuseta peldikulaulik ei vääri mingit tähelepanu

  9. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Tallinna TV oli hea kanal Seal olid Eestimaa parimad ajakirjanikud. Minu lemmiksaade oli Meedia keskpunkt kust sai teavet mis Eestis tegelikult toimub. Kolm õiglast, tarka ja üldse parimat ajakirjanikku. Kahjuks Ummelast pole enam elus sest talle leiutati Reformi tagatoas valesüüdistus ja ta pidi karistuseks rasket tööd tegema. Ju tal oli süda haige ja eks sai ka hingelise trauma. Vanast harjumusest ma ei vaata peavoolumeedia uudiseid kuna seal oli palju valet ja ärapanemisi ning töötati Reformierakonna käepikendusena. Peaks hakkama vaatama sest paistab et nüüd on olukord paremaks läinud ka peavoolumeegia osas.

  10. Soo 4 aastat ago
    Reply

    See A.Riisalu laimaja on ise peast põrunud. ma ei kirjutaks isegi reformierakondlaste kohta nii ehkki nende valesüüdistused tublide inimeste suhtes on ära tüüdanud . Neist peab ju ka aru saama sest kuidagi peab ju võimule saama kui pole töötulemusi.Seni on peavoolumeedia neid toetanud aga paistab et nüüd on muutus toimunud paremuse poole. Tallinna TV-st on kahju aga paistab et oli vähe vaatajaid. Paistab et meie inimesi ei huvita tõde. Aga ma nüüd püüan otsida tõde kuna mõned saated peaksid nüüd olema tasemel muidugi kui tegutsevad ausad ajakirjanikud ning ärapanemine ja vassimine jäävad vähemaks.

  11. nime ei ütle 4 aastat ago
    Reply

    kuule kulla riisalu, kus kohal see TTV nüüd siis on, tuleb välja, et kord TV3, kord 6-l kanalil ja jumal teab veel kus. oli väga hea kanal, hea mõte klubi, pärast oli vist see otse kümnesse, meedia keskpunkt, oli ikka arvestatv kanal, reformikad kartsid sinna tulla kartsid et jäävad seal lolliks. muide tuleb ehk mõnele meelde, et filmid olid sümpaatsed itaalia filmid, mitte ameerika märulid. pidasin kunagi riisalust lugu, aga kahjuks läks ta sama teed, kuhu läks keskerakond tervikuna ratase ja tema “mooridega”.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.