Kiik soovib lühendada eneseisolatsiooni pikkust 14 päevalt kümnele

Sotsiaalminister Tanel Kiik teeb teisipäeval valitsusele ettepaneku vähendada eneseisolatsiooni 14 päevalt kümnele, vahendab ERR.

Teisipäeval tuleb valitsuse kabinetinõupidamisel arutlusele teatud juhtudel kohustusliku eneseisolatsiooni lühendamine 14 päevalt kümnele, sõnas Kiik, kes teeb enda sõnul ettepaneku kohustusliku isolatsiooniperioodi lühendamiseks. Ta lisas, et esitab valitsusele ka teadusnõukogu ja terviseameti hinnangud.

“Kindlasti on tervisevaldkonna mõttes nakkusohutum lühendada perioodi välismaalt saabumise korral, aga keerulisem on küsimus lähikontaktsete puhul ehk inimestel, kellel see tõenäosus, et nad on nakkuse saanud, on kõrgem,” sõnas minister.

Kiik tõi välja, et erinevad Euroopa riigid on sellele küsimusele lähenenud mitut eri moodi. Näiteks Soome terviseameti (THL) teatel lüheneb nii vabatahtlik karantiin kui ka arsti poolt määratud isolatsioon seniselt 14 päevalt kümnele.

“On riike, kes on mõlemale, nii välismaalt saabujatele kui ka lähikontaktsetele lühendanud isolatsiooni. On riike, kes käsitlevad neid erinevalt. Siis on ka riike, kus käsitletakse erinevalt lähikontaktseid, kes on töökaaslane ja kes on pereliige. Ütleme nii, et jällegi lihtsal küsimusel on mitu tahku,” rääkis Kiik.

Minister rõhutas, et valitsus langetab oma otsuse toetudes teadusnõukogu ja terviseameti hinnangule.

Lisaks võib karantiiniperioodi lühendamine Kiige sõnul olla kasuliku mõjuga nii Eesti majandusele kui ka tööturule. Ta selgitas, et kui nakkusohutud inimesed kiiremini tööle lasta, panustab see majanduskasvu.

“Pole mõtet koormata tervisehoiuressurssi teostamaks järelevalvet inimeste üle, kes on nakkusohutud,” sõnas Kiik.

Lätis tehakse Kiige sõnul süljepõhiseid koroonateste pilootprogrammi raames. Ta ütles, et süljetestid võivad teatud olukordades, näiteks väikelaste puhul olla põhjendatud.

“Eestis on samamoodi erinevaid teste analüüsitud ja katsetatud, me lihtsalt usaldame tervisevaldkonna ekspertiisi. Test peab olema usaldusväärne ja kvaliteetne, teadus- ja tõenduspõhine,” ütles Kiik testimismetoodika muutmise kohta.

Ta lisas, et Eestis jätkub sarnaselt suuremale osale maailmast PCR-testide tegemine.

BNS

2 kommentaari
 1. Väga 1 aasta ago
  Reply

  õige! Ongi neid nakatunuid juba vähenema hakanud. Vaja ikka 5 haigema liiduvabariigi hulka jõuda.

 2. jamps 1 aasta ago
  Reply

  Loogiliselt ei lähe tegelikkus ja ametlikud meedias avaldatud andmed üldse kokku.
  Arvesta iga päev loetud andmeed haigestunute arvust kokku ja korruta 20 -.120 see arv keda üks haige
  nakatada jõuab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.