Siret Kotka: e-valimised peavad olema maksimaalselt turvalised

e-hääletamine

Siret Kotka, riigikogu Keskfraktsiooni liige

Juba aasta pärast on kohaliku omavalitsuste valimised, kus igal ühel meist on võimalik hääletada elektrooniliselt, kodust lahkumata. Keskerakond toetab erinevaid e-lahendusi ja innovatsiooni, aga me peame arvestama tänapäevaste ohtude ja arengusoovidega.

Mäletatavasti sai Keskerakonna-EKRE-Isamaa kolmikliidu koalitsiooni lepingusse selgelt kirja, et e-valimiste süsteem muudetakse paremini kontrollitavamaks, turvalisemaks ja läbipaistvamaks. Järgmised valimised on juba ukse ees – aeg oleks anda viimastest arengutest ülevaade!

Minu mäletamist mööda sai eelmisele väliskaubandus- ja IT-ministrile Kaimar Karule just saatuslikuks see, et ta ei astunud piisavalt samme e-valimiste süsteemi parandamiseks. EKRE poolt areenile toodud Raul Siemist pidi saama mees, kes viib teemat jõuliselt edasi, paraku sobib olukorra ilmestamiseks vaid üks sõna – vaikus. Riigikogu liikmena olen aga hämmingus, et minister Siem, kelle sõnade kohaselt on e-valimiste teema selgelt laual, pole oma mõtetega veel Riigikogusse jõudnud.

Minu jaoks on väga tähtis, et kui e-valimised on meie osana valimissüsteemist, siis need oleksid maksimaalselt turvalised. Kui uus väliskaubandus- ja IT-minister ei suuda lähiajal tulla välja vajalike ettepanekutega, siis tekib avalikkusel paratamatult õigustatud küsimus – miks EKRE minister asjaga venitab.

5 kommentaari
  1. 100% 4 aastat ago
    Reply

    turvaline saab olla ainult AVALIK valimine. Juba praegu on meil lehti, kus nimed kirjas, kes on millegi poolt või vastu.
    Sama põhimõtet tuleb rakendada ka veebihääletuse suhtes. Siis saaks iga kutt/mutt üle ilma vaadata, et Martin ei hääletanud Sireti poolt jmt. Selle teadmisega polegi tegelikult midagi teha, kuid tuhandeid ja sadu hääli saaks nii ikkagi üles tähendada. Kui ka keegi väidaks, et kuskil seal müüriladujad petavad, siis veebis saab jälgemööda ikkagi teada, kas kaebus oli põhjendatud või mitte. Et meil on suur hulk posijateusklikke, siis tuleb ka iga asjatu kaebus panna raske trahvi alla. Või alustamisraha oleks paks ning tagasi saab ta selle ainult siis, kui kaebus osutub põhjendatuks.
    Kuid millest Siretike üldse midagi ei taha rääkida-kirjutada, on tõik, et 1 hääl on loogikavastane ning matemaatiliselt jabur. Vaja oleks lasta hääletajatel eelistused kirja panna, nt hõlmatavuse tõttu kuni 5 kandidaati (1. Juku, 2. Möku jne).
    See välistaks 1 ja 0,8 ebavõrdsuse, sest 0,8 pooltosa muutuks ainuhääle korral 0-iks, sama kehtib ka järgnevate 0,6; 0,4 ja 0,2 pooltosa kohta. Nii oleks ka tulemus ehk eelistatus tunduvalt tõepärasem. Seda on lihtne ka matemaatiliselt tõestada, kuid ma ei viitsi, sest lollidele keskbandiitidele on võimatu midagi selgeks teha. Ning Siret on viimane, kes üldse millestki aru saab.

  2. Siret ju oli tuline vastane 4 aastat ago
    Reply

    E valimistele. Ei väsinud sellest kunagi rääkimast.

    • Siret 4 aastat ago

      teab, et veebivalimine on tulevik ning püüab end selleks ette häälestada, et mitte näida vanameelse rondina.

  3. jah 4 aastat ago
    Reply

    E-valimistest peaks üldse loobuma.

  4. robert 4 aastat ago
    Reply

    Ando Leps keskerakondlasena on teinud puust ja punaseks miks e valimised praegusel tasemel pole kooskõlas põhiseadusega Miks meie poliitiline õiguskantsler seda ei tea on kummaline Aga paljuke need õiguskantslerid üldse põhiseadusest teavad E valimised on praegu pimikuvalimised Ei ühetaolised kontrollitavad ega salajased Kurb aga tõsi

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.