Peaminister Ratas kohtub Prantsusmaa presidendi Macroniga

Foto: Jüri Ratas/Facebook

Stenbocki maja, 28. oktoober 2020 – Peaminister Jüri Ratas on täna visiidil Pariisis, kus ta kohtub Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.

Ratase sõnul on visiidi eesmärk kinnitada üle Eesti ja Prantsusmaa vaheline suurepärane koostöö, seda eelkõige julgeoleku ja kaitse valdkonnas. „Prantsusmaa on Eestile väga lähedane sõber ja strateegiline partner, kellega on meil tihe koostöö paljudes valdkondades nii kahepoolselt kui ka Euroopa Liidus ja NATOs. Täna sõlmitava strateegiliste suhete deklaratsiooniga soovime koostööd Prantsusmaaga veelgi tihendada,“ sõnas peaminister.

„Lähedase koostöö olulisust mõistame eriti hästi praegusel keerulisel ajal, mil lahendame pandeemiast põhjustatud tervisekriisi. Samal ajal peame oma inimeste elu ja tervise kaitsmisele ning Euroopa majanduse taaskäivitamisele tegelema ka küsimustega, mis määravad Euroopa inimeste tulevikku. Samuti vajavad meie kindlat tähelepanu julgeolekumured Euroopa lähinaabruses,“ sõnas Ratas.

Ratas ja Macron arutavad näiteks Eesti üksuste koostööd Prantsusmaaga julgeoleku ning stabiilsuse tagamiseks Malis. Prantsuse kaitseväelased kindlustavad NATO julgeolekut meie piirkonnas panustades nii NATO lahingugruppi kui õhuturbe rotatsioonidesse Eestis. Prantsusmaa teatas septembris, et ühineb 2021. aastal taaskord NATO lahingugrupiga Tapal.

Kohtumisel on kõne all ka Euroopa jaoks olulised teemad, sealhulgas pandeemiast põhjustatud tervisekriis ja majanduse toimetulek. Samuti arutatakse võitlust kliimamuutuste vastu ning digipööret. Välisteemadest käsitlevad peaminister ja president Euroopa lähinaabruses toimuva, sealhulgas olukorda Valgevenes, Mägi-Karabahhi konflikti, suhteid Venemaaga ning pingeid Vahemere idaosas.

Ratas ja Macron allkirjastavad kohtumise järel Eesti ja Prantsusmaa strateegilise partnerluse deklaratsiooni. Selle raames kavatsevad Eesti ja Prantsusmaa veelgi tugevdada oma lähedasi suhteid ning tihendada rahvusvahelist koostööd, sealhulgas ELis ja NATOs. Selle järel teevad peaminister ja president pressiavalduse.

Pärastlõunal on peaminister Ratasel ümarlauaformaadis kohtumine Eesti ja Prantsuse ettevõtjatega, mille eesmärk on otsida uusi võimalusi ärisuhete tihendamiseks. Sellest võtavad osa Eesti ettevõtetest Guardtime ja Magnetic MRO ning Prantsuse poolelt Airbusi, Eolane, MBDA ja Prantsuse terviseministeeriumi esindaja.

Peaminister Ratas naaseb Eestisse täna õhtul.

7 kommentaari
  1. Miks 4 aastat ago
    Reply

    peab Prantsusmaa meid kaitsma meie kulul siin, meie Prantsusmaa ärihuve samuti meie kulul aga Malis ja kurat teab kus põrgus?

  2. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Ei tea kes meie julgeolekut ahistab. isislasi pole enam Euroopas kus nad korraldasid tapatalguid. Venemaa aitas Süürias neist suure territooriumi vabastada. NATO ei läinud appi. Meie julgeolekut ei ähvarda keegi. Aitaks juba sellest tsirkusest ja Venemaad süüdistustega ähvardada.Praegune Venemaa pole meile midagi halba teibńud ja ei kavatse ka teha. Hea läbisaamine on kõige tähtsam. Isegi hädaohu korral ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta võib kokkuleppeid teha kui palju tahes.

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Mulle meeldib meie valitsuse sisepoliitika aga välispoliitika on nõme. Tuleb jätta oma nina toppimine teiste riikide siseasjadesse sest ühe väikeriigiga ei arvestata nagunii. Kokkuleppeid võiks sõlmida vaid majanduslikke. Kõige suuremad vaenlased istuvad meil Reformi tagatoas kes mõtlevad välja mitmesuguseid süüdistusi ausatele inimestele segades nende tööd ja rikkudes nende tervist. Poleks uskunud et keskerakondlane võiks Venemaad ärritada selle asemel et sõbralikke suhteid sisse seada teades kui kasulikud on eriti majandussuhted ja hea läbisaamine naabriga.

  4. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Kuidas võib küll minna riiki rääkima julgeolekust kui kuidagi aidata ei saa. Prantsusmaal toimuvad praegu Macroni reformidevastased meeleavaldused. magroni meelest on NATO ajusurmas–vähemalt ta väljendus nii. Ma ei mõista kuidas meie riigis saab julgeolekut säilitada vihavaenu õhutades Venemaa vastu. Kõige lihtsam julgeoleku säilitamise viis on hea läbisaamine. Milleks käia mööda maailma ringi ja paluda abi.

  5. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Parandan vea–peab olema Macroni

  6. Jurka 4 aastat ago
    Reply

    kõne Paris’s:
    msjöö presidaan ee eee eee sö kruaa eee ee eee kö ee ee notre ee eee eee relasjoon ee ee eeeee son eee eee ee ekselaan ee ee . Merssii ee ee kö ee eee vusavee eee ee eee maplee ee ee issii ee ee ee . sevenüü eee ee issii ee ee tõhustamaa panustamaa toetamaa etsetraa . merssii ee eee .

  7. robert 4 aastat ago
    Reply

    Meie ajalehed ei kirjuta sõnagi Erdogani kõnest kus ta iseloomustas hästi Macroni ja Merkelit Macron on teinud kõik et prantslased oma kodus enam magadagi ei julgeks Esiliberast ehitab moseesid ja sulgeb kirikuid Politsei tehtud teovõimetuks hullude migrantidega võitlemisel Millal küll see EL nimeline Komorra laguneb Hullud ei ssa ometi riike juhtida

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.