Päev enne eilset

Pildil Viktor Vassiljev. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Viktor Vassiljev, Riigikogu liige

Kunagi oli koroonaeelne aeg. Siis oli Eestis igal aastal ligi 5000 testidega kinnitatud gripijuhtu, kliinilise pildi järgi 12 000 diagnoosi, 50-90 gripisurma aastas. Ägedaid hingamisteede nakkusi oli keskmiselt 200 000 juhtu aastas. Teate ju küll: köha, nohu, mõni päev palavikku ja kodus tabletineelamist.

Veel kord: kakssada tuhat. Kõik sellepärast, et koroonaeelsel ajal, kõigest aasta tagasi, saatsime tatise lapse kooli − ja paari päeva pärast oli pool klassi haige.

Läksime tõbisena tööle ning seda peeti nagu auasjaks − nädala pärast pool kollektiivi palavikuga maas. See oli tollal normaalne: mis see ära ei ole, nädala pärast kõik kenasti puhanuna jälle tööl. Ja keegi ei kartnud. Vastupidi − iga kodanik teadis, et enamvähem suurema tõenäosusega tuleb tal tatitõbi sügisel kallale ja enam-vähem tõenäoliselt saavad selle temalt ka pereliikmed. Normaalne.
Igal sügisel kuulutati: “Peske käsi, ärge ligimesele näkku köhige, ärge tõbisena kooli ja tööle minge.” Kes seda viitsis lugeda.

Ja mida siis muud praegu teilt nõutakse. Ainult nüüd on hirm nahas, et juhtub viirus külge, siis torgatakse pulk ninna, kuulutatakse rahvavaenlaseks ja pannakse koduaresti.

Nojah, koroonaeelsel ajal polnud hirmu, ja polnud ka hoiatustest kasu. Nüüd vaatab surmahirm igast ajalehest ja uudistesaatest vastu ning asjast on kasu. Grippi pole meil ollagi − ei pääse löögile. Kõhugrippi eelmisest aastast 78% vähem − kus ta saab tulla, kui käed pestud.

Nii et iga-aastased 50 gripisurma, need oleme ära hoidnud, ja see on suur võit. Ikkagi inimelud. Kui me 2+2-reeglit ei täidaks ja kas või vahel harva maske ei kannaks, siis oleksid need meie kaaskodanikud ju täna surnud. Juba sellepärast võime ennast ja vabariigi valitsust kiita − oleme tõesti ära teeninud.

Jätkame samas vaimus, rahvas, ja − mis parata − ilmselt ka hirmust värisedes: aitäh, vaba ajakirjandus. Veel aastakese peame vastu, siis muutub COVID-19 tavaliseks sesoonseks piisknakkuseks, nagu gripp, paragripp ja kümmekond muud viirust, mille nimed kellelgi meelde ei jää. 10% nendest on muuseas juba aastaid olnud erisugused koroonaviirused, oleme nendega elanud ja elame veel.

Vaktsiinikandidaate on praegu mitmeid: üks mõjub ainult Putini portreed näidates, teist peab miinus 80 kraadi juures hoidma. Korralikku vaktsiini ei tule enne järgmist sügist. Esialgu konstrueeritakse koroonavaktsiini universaalset “alust”, millele on võimalik ehitada kindlale viiruse stereotüübile vastav vaktsiin, igal aastal uus, sarnaselt gripi omaga.

Et praegu on maailma eri paigus levimas mitu stereotüüpi, siis esimene võimalus täpselt sobiva vaktsiini koostamiseks tekibki järgmise hooaja alates. Siis peame sügisel ära otsustama, mida süstime: gripivaktsiini, koroona oma. Veel tuleb meelde, et teetanus on tegemata; aga kuidas on puugivaktsiiniga? Leetrite kohta räägiti ka midagi…

Äkki hoopis kirikus küünal panna? Pidi ka aitama… Gripivaktsiin on juba viiskümmend aastat olemas, gripp samuti. Koroona kui sesoonse nakkuse vastu aitab vaktsiin ilmselt sama palju kui gripi vastu − tõhusus umbes 25%. Aga noh, asi seegi.

Nii et pole parata, pean siinsamas teid veel kord hirmutama: uuuh, tuleb ja tapab, kui te käsi ei pese ja üksteisele näkku köhite! Hirm, nälg ja sugutung panevad inimese liikuma − need kaks viimast ei ole vist antud kontekstis asjakohased. Kahjuks. Kuigi ka hirmuga harjub ära. Suitsupakil on täiesti konkreetne hoiatus, et tapab su piinarikkalt, kole pilt juures. Ja mis siis − neid pilte lausa kollektsioneeritakse, et saaks täiskomplekti kokku.

Huvitav, millal jõuame selleni, et ka autojuhid kuulutatakse mõrtsukateks? Tapavad ju meil Eestis igal aastal 50 inimest. Auto on paha-paha: kui näed teist, jookse peitu. Ja sohvritele tätoveerime juhiloa numbri otsaette, et teaks nendega lapsi hirmutada.

Nii et käi jala, inimene, maskiga, desopudeliga, teistest omaette. Viina võta kodus salaja, teater on satanistide tempel, ja igaks juhuks kiida valitsust − see võib ju ka kurjaks muutuda, paneb su koju kinni, hakka siis rõdul panni taguma.

Ahjaa, mina isiklikult pesen käsi sama palju kui enne koroonat. Nii, nagu lapsepõlves ema õpetas: väljast tulles ja enne sööki. Ei midagi uut mulle.

Sokke vahetan ka, mida teilegi palavalt soovitan. Koroona vastu otseselt ei aita, aga teate, distsiplineerib. Kahju, et ei saa karantiini panna neid, kes sokke ei vaheta. Või ehk polegi vaja − haisu tunned, koroonat pole, abiks seegi.

7 kommentaari
  1. Krooniviiruse paanika levitamisega nad varjavad homopandeemia levikut.
    Homoaktivistid kraatsivad mittehomo peenisesse bakterid ja siis 48 tunni jooksul mittehomost saab homoseksualist.
    Homoseksualismi sümptomid on lillad huuled, madal lihaste toonus jpms.
    Miks homode huuled on lillat värvi ?
    Miks homode lihaste toonus on madal ?
    Milline on homode käepigistus ?
    Homode käepigistus on vedel,vastik,tülgastav,masendav.
    Miks homodel puuduvad homogenitaalid?
    On olemas mees- ja naissuguelundid aga homosuguelundeid pole olemas. Seega samasoolisi ei eksisteeri.
    Miks ei eksisteeri samasooliste geeni ?
    Sellist geeni mis muudab indiviidi homoks pole olemas.
    Miks homod ei tohi anda verd ?
    Homod ei tohi anda verd sest vere kaudu kannavad edasi nakkust mis tekitab homoseksualismi.

  2. Krooniviirus on liigkasu panganduse produkt ja sestap tuleb likvideerida liigkasu pangandus.
    Liigkasu panganduse produktideks on terrorism…kriisid…kuritegevus,perverdid, kodutus,hinnatõus,eluasemellaen,tasuline vesi,tasuline eluase jpms.
    Krooniviiruse kampaaniaga nad varjavad homopandeemia levikut.
    Teatavasti homoseksualiste kutsutakse lilladeks nende huulte värvuse pärast.
    Kuid,miks on homode huuled lillat värvi ?

    Homoseksualismi puhul ei ole tegemist samasoolisusega
    aga on nakkushaigusega.
    Homoseksualistid kraabivad hammastega mittehomode peenisesse viiruse ja siis varsti neil ilmuvad haiguse sümtomid:
    1)Lillad huuled.
    2)Põselihased lahevad krampi ja hoiavad ees pidevalt irvitust(naeratust).
    3)Huuled muutuvad paksuks,vedelaks,paistetuvad ja huulte lihased on halvatud.
    4)Hääl muutub pardi taoliseks, ebardlikuks.
    5)Käed hakkavad zestikuleerima p e de moodi.
    6)Taguotsa augu ümber tekib sügelus,punased punnid.
    7)Lihaste toonus muutub viletsaks. Homode käepigistus on vedel,pehme,vastik,masendav.
    8)Keha kattub vastiku tundega,
    tekib selline muretu tunne ja ükskõiksus,et enam pole vahet millisesse auku topid oma riista.
    9) Tekib naisteviha.
    10) Unes näed homoseksuaalseid vahekordi ja saad sellest orgasmi.

    Kui viirusesse nakatunud isik hakkab ennast ravima siis paljud sümptomid kaovad varsti.
    Homoseksualismi haigust ravivad :
    1)Võilille juurika tee.
    Parima tulemuse annab kui otse põllult toores juurikas koos lehtede,varrega ja õiega koos otse kaanega teepotti panna. Pesed puhtaks,tükeldad ja valad keeva vee peale. Kui tee on joodud siis siis saab kasutada leotisena s.o. valad külma vett peale ja hoiad mingi aja kui veele tekib mahla maitse. Nii saab paarist juurikast mitu päeva kuni nädal aega juua kosutavat võilille leotist.

    Miks homoseksualistid ei tohi anda verd ?
    Miks homo huuled on lillad ?
    Homoviirusest…

    Ma tean neid isikuid :
    1) Seda homo kes kraapis viiruse mittehomo peenisesse.
    2)Seda mittehomo kelle peenisesse kraabiti homoviirus.
    3) Isikuid kes leidsid,et nende majakaaslane muutus pe d eks…
    Loodetavasti saan ma panna need inimesed kokku ja tuua avalikkuse ette kui tunnistajaid homoviiruse olemasolu kohta.

    Lugu oli sedasi:
    Maani purjus mees tatsas kodu poole. Pargis talle tulid vastu kaks neidu kes pakkusid endid ja lubasid teha 20 euro eest suuseksi. Purjus mees andis raha aga siis neiu virutas rusikaga munadesse ja ei teinud suuseksi,jooksis minema. Eemalt vaatasid seda pealt kamp inimesi. 1 meesterahvas eraldus neist ja liikus purjus mehe poole ja pakkus minna nurga taha sest tahtis imeda peenist. Siis mindi nurga taha.Ta pani purjus mehe peenise oma suhu ja ei hakanud imema aga hoopiski kraapis hammastega…siis purjus mees taipas,et homo ei otsi ega ka tahagi pakkuda naudingut aga tahab levitada viirust siis purjus mees tahtis murda homo kaelaluu aga oli liiga purjus ja sai peksa hoopiski …
    Peale kaklust homo ütles mittehomole:” Arvatavasti-loodetavasti nüüd sinagi said selle viiruse. ” Viirusesse nakatunul 24 tundi hiljem ilmnesid homoviiruse symptomid…

    Viirusesse nakatunud mees otsis abi haiglast,Dublinis The Mother hospital-st. Palus teha seksuaal haiguste testi ja vere testi, jutustas mis temaga juhtus,millised muutused toimusid tema organismis peale seda kui homo kraapis ta peenist. Arst koputas otsa ette ja ytles,et homo on olla normaalne,homoviirust ei eksisteeri. Viirusesse nakatunu vihastus ja selle peale arst kutsus turvamehed…
    P.S.
    See mittehomo kelle peenisesse kraabiti homoviirus on endine politseiametnik. Teatavasti politseisse tööle homosid ei võeta.

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Päris palju on neid kes maski ei kanna, kahe meetrist vahest rääkimata. Aga ma pean siin mainima et Brüsselis ei tegutseta vist selle nimel et viirus kaoks. seal on teised mured . Peamine on et Venemaale ära panna ja Venemaale sõbralikes riikides rahutusi esile kutsuda. Järg on jõudnud seni toreda ja rahuliku riigi Valgevene kätte- Praegust presidenti pooldavaid inimesi on palju kuid nad ei lähe tänavatele möllama. Venemaal on juba 3 koroonavastast ravimit olemas aga vihavaen ei luba EL-u riikidel seda sisse osta. venemaaga majandussuhted oleksid kasulikud paljudele Euroopa riikidele. Kuigi praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud isegi vaatamata meiepoolsele sõjaõhutamisele oleme me kangekaelset isegi majandussuhete vastu Venemaaga. Mis sest et Ansipi ajal majandus seiskus mis sest et vaesus aina kasvas aga nüüd ta tegutseb Brüsselis aga vaevalt meile sellest mingit kasu on.

  4. Joe 4 aastat ago
    Reply

    Meill on kaks viirust–üks tuleb väljaspoolt ja teine sissepoolt. Koroona segab muidugi me elu ja on tervisele kahjulik. Aga Reformi tagatoast tulev viirus on ka hädaohtlik. Sest isegi praegusel raskel ajal ei jäta nad valesüüdistuste väljamõtlemist segades tööd ja rikkudes mitmete ausate inimeste tervist. Kui palju kergem oleks elu isegi selliste epideemiate puhul ilma Reformierakonnata.

  5. Arvan 4 aastat ago
    Reply

    samuti nagu Vikigi, et kõik piirangud tuleb tühistada ja las inimesed nakatuvad ja surevad nagu tavaliselt. See on nn loomulik kadu. Kes kardab haigeid, hoidub ise kõrvale ja poeb või skafandrisse. Ning on õnnelik, et jälle sai üks päevake surmale lähemale üle elatud.
    Kõige rohkem nakatuvad just lällajad ja surevad surmaeelikud. Lällajad suudavad veel oma ravi eest maksta, surmaminejad aga lähevad sinna varem või hiljem niikuinii.
    Siis saaks ka maailma vabaks lasta ja on igaühe enda asi, kas hoidub teisest või ei. Kui koolema hakkavad juba tuhanded päevas, hoidutakse üksteisest nagunii ja nakatumine väheneb samuti. Kuni ükskord tervishoiuminister Vassiljev kuulutab, et on saavutatud täielik võit satika üle ning kõik võivad oma urust välja pugeda ning taas laulupidusid korraldada ja jalga keerutada.

  6. to arvan 4 aastat ago
    Reply

    Ei sa siis nii mölise, kui aeglaselt lämbud, ole sa surmaeelik või mitte.
    Jõuab sullegi see aeg. trillallaaa.
    Ainult MATS ei kanna maski ega hooli, et teised võivad haigestuda.Maailma ei saa vabaks lasta, sest maailm on ISEKAS, LOLL ja AHNE.
    Maailm on selleks, et seal elada, võimalikult tervena ja rõõmsana, mitte et enneaegu surra ja piinelda tõbedes.

  7. Ta Nõmmeraadios teavitas,et koroona viiruse kampaania on poliitika millel pole tegelikkusega midagi pistmist.
    Miks ta kes ta on riigikogulane siis midagi ette ei võta,et lõpetada see poliitika ? !!
    Kus on tema seaduseettepanekud koroona viiruse suhtes ?
    Kampaanialased sunnivad eurooplasi vaktsineerima kasutades selleks eraldi passe.
    Iga euroopa kodanik peab omama teist passi mis kinnitab vaktsineerimist.
    Muidu ei saa isegi poodi külastada…
    Peatagem mikrokiibistamine !!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.