Aab: õpilasleiutajad pakuvad lahendusi ka koroonakriisiga toimetulekuks

Foto: THM

Haridus- ja teadusminister Jaak Aab tunnustas täna õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid ning ütles, et konkursitöödest paistab selgelt noorte soov muuta elu paremaks.

„On näha, et õpilaste mõtted paneb lendama meie igapäevane elu,“ sõnas Aab. „Noored märkavad meid ümbritsevaid probleeme, analüüsivad neid ja pakuvad välja lahendusi. On igati mõistetav, et tänavusele õpilasleiutajate konkursile on jätnud oma jälje koroonaviiruse levik.“

Minister märkis, et vägagi päevakajaline on näiteks leiutis „Ühe meetri seelik“, mida saab seljas reguleerida nii laiaks, et see hoiab kehast ühe meetri kaugusele – kui kõik seda seelikut kannavad, ongi inimestel kaks meetrit vahet ja nakkusoht minimeeritud. „Või väike kaasaskantav UVC-karp, milles on võimalik igal ajal ja kiiresti maski steriliseerida,“ lisas Aab. Koroonakriisist ajendatuna on leiutanud õpilased veel vaimset tervist toetava telefoniäpi VAIB ning korrutusmängu, mis muudab distantsõppe meeleolukamaks. Kuid konkursitööde temaatika ei piirdu ainult koroonaga.

„Kurja viiruse kõrval on meie ümber ka palju muud,“ tõdes minister Jaak Aab. „On näha, et õpilased muretsevad ohtlike olukordade pärast liikluses ja püüavad neid lahendada leiutades. Nii mõnegi leiutise juures paistab silma mure keskkonna pärast.“

Minister lisas, et tal on väga hea meel näha ka selliseid leiutisi, mille loojat on innustanud mugavus. „Kahtlemata lisaksid meie ellu mugavust mootoriga reguleeritav mikrofoni statiiv, puldiga tiiginiiduk või anduriga sokid lastele, kelle jalanumber muutub nii kiiresti, et nad ei suuda hinnata, kas jalanõu on suur, väike või täpselt paras.“

Õpilasleiutajate konkursiga on riik juba tosin aastat sihipäraselt arendanud meie noorte loovust ja innovaatilist mõtlemist ning suunanud õppureid märkama enda ümber probleeme ja otsima neile lahendusi.

„Leiutamine on esimene samm teel unistustest tegelikkuseni,“ sõnas Aab. „Soovin meile kõigile rohkem unistusi ja pealehakkamist, et unistused ka teoks teha.“

Õpilasleiutajate riikliku konkursi lõpetamine toimub PROTO avastustehases, sündmuse veebiülekannet saab vaadata SIIN.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.