Ivo Saarma: abordivastaste meetodid ei too juurde rohkem lapsi

Eesti Naistearstide Seltsi president Ivo Saarma selgitas Postimehele, et abordivastate suurim eesmärk on rohkemate laste sünd, kuid nende valitud võitluse viis ei taga rohkemate laste sündi.

«Abortide keelustamine pole viis, kuidas aborte vähendada. Seda saab teha vaid harides. Eestis on väga palju tehtud selleks, et aborte vältida ning see kajastub ka abortide arvus, mis on aastatega oluliselt vähenenud,» lausus Saarma.

Tema sõnul peab iga laps olema oodatud. «On äärmiselt ebaeetiline rääkida, et lapsed peaksid sündima sinna, kus järgneb sotsiaalne häda. Selliseid perekondi ja hädas lapsi on meil juba palju ning hoopis neid tuleks toetada,» lisas ta.

Saarma sõnul ei ole soovimatu rasedus kunagi ainult naise valik – siin on alati kaks osapoolt. «Naine võib olla tegelikult hoopis kannataja, kellele on antud petlikke lubadusi. Rahvusvaheliste organisatsioonide konsensus on, et legaalne ja turvaline abort peaks olema tagatud selleks, et mitte ohtu panna naiste tervist,» lausus ta.

Eesti Õdede Liidu juhatuse liige Marleen Mägi sõnul on kõige murettekitavam asjaolu, et abortide keelustamisest Eestis räägitakse. «Abort on üks meditsiiniline protseduur kogu seksuaal- ja reproduktiivtervise hoidmise juures, mille ära keelamine oleks inimõiguste rikkumine. Tervishoiuvaldkonna spetsialistidena seisame inimeste tervise eest ja meile teeb muret, kui meelevaldselt proovitakse üht protseduuri keelustada,» lisas ta. «Meie riigis on palju akuutsemaid probleeme, mis tuge vajavad. Näiteks vajab oluliselt tuge tervishoiusüsteem, kus on oluliselt puudu töötajaid,» leiab Mägi.

Tema sõnul oli ta hämmingus, kui kuulis uudisest, et abordivastane liikumine sai ühe kopsaka summa riigieelarvest «Peamine emotsioon oli hämming, sest teemast on juba palju räägitud. Rahvusvaheline kogemus näitab, et radikaalsete liikumiste toetamine meid eesmärgile abortide arvu vähendada lähemale ei vii,» selgitas Saarma.

Tema hinnangul peab olema töö abortide vähendamisel läbimõeldud, et see naisi päriselt aitaks ning toetakse nende õigusi ja tervist.

«Seksuaal- ja reproduktiivtervise teave peab algama maast madalast, peredest ja koolist. Abortide vähendamiseks tuleb inimesi harida ja sellega Eestis ka tegeletakse,» lausus Saarma ja lisas, et Eesti on seksuaalhariduselt ja ka abortide arvult lähedal Skandinaaviale. «Jääb segaseks, miks peab seda teemat tõstatama, kui see pole Eestis probleem ja oleme õigel teel,» märkis ta.

«Abordivastase liikumise toetamine riigieelarvest on ülimalt küüniline hoolimatus meie inimeste tervise suhtes. Samuti näitab see usaldamatust selles valdkonnas töötavate spetsialistide suhtes,» leiab Marleen Mägi.

Tema sõnul aastakümnete pikkuse kompleksse seksuaal- ja reproduktiivtervise edendamise töö tulemusena on abortide arv juba oluliselt vähenenud. «Oleme jõudnud tasemeni, kus kasutatakse mõistlikke rasestumisvastaseid vahendeid ning abort on viimane ja läbimõeldud võimalus,» rääkis Mägi.

4 kommentaari
  1. Pean 4 aastat ago
    Reply

    nõustuma. Lapsi ei sünnitata majanduslikul põhjusel, meie puhul linnastumisel. Üle ilma on tõik, et linnaleanikel on lapsi naise kohta vähem kui maakatel.
    Kui meil rahvas tagasi maale suunata, kasvaks ka laste arv naise ehk pere kohta. Teha saab seda aga lihtsalt: töökohad viia üle Eesti laiali. Kasvõi sundmaksude alusel, et mida kaugemal suurtest linnadest, seda odavamad on maksud nt millegi tootmiseks ja ladustamiseks. Varsti viidaks laohooned Tallinna alt üle Häädemeestesse, Mehikoormasse, Tipusse, Tuttu, Sadukülla. vaja on vaid nuppu ja otsustusvõimet. Just neid aga praegusel klikil pole.

  2. Mis 4 aastat ago
    Reply

    aga puutub laste arvu, siis meil räägitakse neid sündivat 1,6 naise kohta. Vaja oleks 1,9…1,95 last. Siis meie rahvaarv väheneks palju aeglasemalt. Kuid elanike arvu tuleb vähendada, see on selge. Tänane 1,3 miljonit võiks aastaks 2050 vabalt olla alla 1,2 miljoni ja nii edasi.
    Vast parim elanike arv meie jaoks oleks 500000 ringis. Siis me suudaks sama heaolu tingimuses kasutada kõike ainult loodusest saadavat ka Eesti sees, teistest sõltumatult. Las mujal kasvab elanike arv 2 või rohkem kordi, meil säilib roheline loodus ja puhas vesi. Sellega kaasneks ka tervem eluviis ja 100 aastani venitaks väle ehk 2…3 korda enam inimestest. Mujal aga saastatud keskkonnas las siblivad ja surevad. Neile mõistust pähe ei aja, loodus ise korraldab nende virelemise ja hävitamise.

  3. Toomas 4 aastat ago
    Reply

    Keegi ei kavatse aborte KEELUSTADA. Kas sellest lausest ei saa arsti mõistus aru?

  4. uskmatu-toomas 4 aastat ago
    Reply

    Abordi tegemine ei pea olema haigekassa poolt finantseeritav !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.