Ratas: viirusest saame võitu vaktsiinide, piirangute ja vastutustundliku käitumisega

Stenbocki maja, 15. detsember 2020 – Peaminister Jüri Ratase sõnul kujutab koroonaviiruse levik Eesti inimeste tervisele ning ühiskonna ja majanduse toimimisele jätkuvalt ohtu ning viiruse leviku pidurdamine sõltub igast inimesest, kuid kui kevadel andis meile jõudu lähenev suvi, siis nüüd saame loota saabuvatele vaktsiinidele.

Ratas ütles riigikogu ees tehtud poliitilises avalduses, et pea seitse kuud pärast kevadise eriolukorra lõppu oleme suuresti õppinud koroonaviirusega elama. “Kooseluoskust peame me veel mõnda aega arendama ning seda läheb tarvis, kuni saame vaktsiinide, ravimite ning piirangute ja vastutustundliku käitumise toel COVID-19 haigusest võitu,” ütles ta.

Ratase sõnul peab valitsus otsima üha arenevas ja kõiki ühiskonna tahke mõjutavas kriisis pidevalt ühiskonna ja majanduse tasakaalu, kaaluma iga piirangut ja leevendust ning kõigi sulgemiste ja avamiste tagajärgi. “Valikuid tehes oleme püüdnud hoida Eesti elu võimalikult avatuna, kuid selle juures kaitsta meie kõigi tervist ning nakkuse levikule siiski piir panna. Peame toetama ka inimeste igapäevast toimetulekut, hoidma vaimset tervist, kaitsma meie majandust, tagama hea hariduse ja pingutama kõigil teistel viisidel,” ütles ta.

Tema kinnitusel tehakse otsuseid ja valikuid heas ja tihedas koostöös ametnike ja valitsust nõustavate teadlastega. “Suhtleme terviseameti, teadusnõukoja ja kõigi asjassepuutuvate ametiasutustega igapäevaselt, et teha mõõdetud, kaalutud ja konteksti arvestavaid otsuseid, mis olukorrale kõige paremini vastaksid,” lausus ta.

Peaministri hinnangul on ekspertide usaldamine olnud ainuõige ja tulemuslik. “Oleme suutnud hoida oma nakatumisnäitajad ja COVID-19 surmade arvud enamikust Euroopa riikidest madalamad, seda ka teise laine ajal. Meie eesmärk on jätkuvalt, et meie tervishoiusüsteem peaks nakatumise kasvu survele vastu ning saaksime pakkuda vajalikku ravi kõikidele Eesti elanikele – nii plaanilist kui erakorralist, nii COVID-19 haigetele kui ka teistele,” kinnitas ta.

Ratas toonitas, et kuigi koroonaviiruse leviku olukord on piirkonniti erinev, on kriis meie ühine mure ning iga inimese võimuses on ka viiruse levikut pidurdada. “See kriis ei ole ühe, kahe või kolme maakonna mure, vaid see on kogu meie ühiskonna mure, mille saame parimal võimalikul viisil lahendada ainult kõik koos. Kui kevadise laine ajal andis meile kindlasti jõudu lähenev suvi, siis nüüd saame loota saabuvate vaktsiinidele,” ütles ta ning lisas, et kui kõik läheb nii, nagu praegu loota saame, siis tuleb järgmine sügis nii Eestis kui ka maailmas teisiti.

Seni kutsus ta kõiki inimesi üksteist aitama ning järgima tervishoiuekspertide suuniseid. “Mida kaugemale me üksteisest hoiame, seda keerulisem on viirusel edasi levida. Aga ainult distantsist ei pruugi piisata või pole see alati võimalik. Ka siis saame riske maandada: kanname rahvarohketes kohtades maski, peseme käsi ja kasutame HOIA rakendust. Kasutame oma ettevaatlikkust ja tervet mõistust, et meil kõigil oleksid ilusad ja südamlikud, aga turvalised jõulupühad,” ütles Ratas.

Ühtlasi tänas ta kõiki tervishoiutöötajaid, päästeametnikke, politseinikke, häirekeskuse töötajaid, õpetajaid, sotsiaaltöötajaid ja terviseameti inimesi, aga ka riigi- ja omavalitsuste ametnikke, teadlasi, töötajaid ja ettevõtjaid ning kõiki teisi, kes pingutavad ja panustavad sellesse, et me ühiskonnana ja igaüks eraldi kriisist turvaliselt läbi tuleksime.

Peaministri poliitilise avalduse tekst: https://www.valitsus.ee/et/uudised/peaminister-juri-ratase-poliitiline-a…

1 Kommentaar
 1. valikud 1 aasta ago
  Reply

  Viiruse levikut oleks saanud ära hoida, kui oleksite kuulanud kommentaatorite arvamust liikluse ja piiride sulgemise kohta.
  Avatuks jätnud vaid poed, apteegid, medits.asutused ja vetravilad.
  Kindlustanud riskigruppidele viiruskindlad maskid.
  Seda tehtud pole.
  Tarvis oli kummardada kuldset pullvasikat.
  Kits kahe kuhja vahel jääb nälga.
  Rootsi tegi uskumatult HOOLIMATUID valikuid, on üldse alla käinud. Kas see vanamees,kes juhtis seda poliitikat vastutab ka …?+

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.