Suhtelises vaesuses elavate inimeste arv vähenes

Allikas: Statistikaamet

Statistikaameti andmetel elas 2019. aastal absoluutses vaesuses 2,3% ja suhtelises vaesuses 20,7% Eesti elanikkonnast. Võrreldes 2018. aastaga vähenes suhtelises vaesuses elavate inimeste osatähtsus ühe protsendipunkti võrra. Absoluutses vaesuses elavate inimeste osatähtsus suurenes 0,1 protsendipunkti.

Statistikaameti juhtivanalüütik Anet Müürsoo sõnul näitab absoluutne vaesus, kui suur osa ühiskonnast ei ole võimeline end ära elatama. „Absoluutses vaesuses elas möödunud aastal 30 500 inimest, mis tähendab, et nende leibkonna koosseisu arvestav kuu sissetulek oli väiksem kui 221 eurot,“ ütles Müürsoo.

Suhteline vaesus näitab aga sissetulekute ebavõrdsust riigis. Suhtelises vaesuses elas 2019. aastal 272 700 inimest, kelle leibkonna koosseisu arvestav kuu sissetulek oli väiksem kui 611 eurot. „Piltlikult öeldes võib suhtelises vaesuses elav inimene küll hästi teenida, aga kuna teistel ümberringi on veel suurem sissetulek, tekib ebavõrdsus,“ selgitas Müürsoo.

Aastases võrdluses on suhteline vaesus enim vähenenud vanemaealiste ja laste hulgas, kõige rohkem suurenenud aga noorte hulgas. Kõige suurem on suhteline vaesus üksi elavate 65-aastaste ja vanemate vanusegrupis. „Võrreldes 2018. aastaga on vähenenud suhtelises vaesuses elavate üksikvanemate arv. Suhtelises vaesuses elavate vähemalt kolme lapsega paaride hulk on sama ajaga aga suurenenud. Absoluutse vaesuse määr on tõusnud laste ja noorte hulgas, langenud aga 50–64-aastaste vanuserühmas,“ täpsustas Müürsoo.

Suhtelise vaesuse määr leibkonna tüübi järgi (%), 2018–2019Allikas: statistikaametSuhtelise vaesuse määr, 2018Suhtelise vaesuse määr, 2019Lasteta leibkondÜheliikmeline leibkondÜksik alla 65-aastaneÜksik 65-aastane ja vanemLasteta alla 65-aastaste paarLastega leibkondTäiskasvanu ja laps(ed)Ühe lapsega paarKahe lapsega paarVähemalt kolme lapsega paar0102030405060708090

 

Kõige suurem on suhtelise vaesuse määr Hiiu (31,7%), Valga (30,3%) ja Ida-Viru (29,3%) maakonnas. Kõige madalam Harju (15,7%), Saare (19,2%) ja Lääne-Viru (19,6%) maakonnas.

Ilmajäetuses elavaid inimesi ehk neid, kes ei saa endale mitmeid ühiskonnas üldiselt levinud hüvesid lubada, oli 2020. aastal 6,5% Eesti elanikkonnast, mis on 1,2 protsendipunkti vähem kui aasta varem. Kõige kõrgem oli ilmajäetute määr 50-64-aastaste hulgas (9%) ja kõige madalam 25-49-aastaste vanuserühmas (4,7%). Kõige rohkem vähenes ilmajäetust kogevate üksikute 65-aastaste ja vanemate ning üksikvanemate hulk.

Hinnangud põhinevad 2020. aasta Eesti sotsiaaluuringu andmetel, mille avaliku huvi peamine esindaja on sotsiaalministeerium. Uuringus osales 6434 leibkonda. Uuringuga kogutakse aastasissetuleku andmeid, seetõttu küsiti 2020. aastal 2019. aasta sissetulekute kohta. Aastasissetulek on vajalik vaesuse ja ebavõrdsuse näitajate arvutamiseks. Sotsiaaluuringut korraldatakse ühtse metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides.

Suhtelise vaesuse määr näitab nende inimeste osatähtsust, kelle ekvivalentnetosissetulek on suhtelise vaesuse piirist madalam. Suhtelise vaesuse piir on 60% leibkonnaliikmete aasta ekvivalentnetosissetuleku mediaanist. Ekvivalentnetosissetulek on leibkonna sissetulek, mis on jagatud leibkonnaliikmete tarbimiskaalude summaga.

Ilmajäetuse määr näitab nende isikute osatähtsust, kes ei saa endale võimaldada vähemalt viit komponenti 13-st: 1) üüri- ja kommunaalkulude tasumist, 2) kodu piisavalt soojana hoidmist, 3) ettenägematuid kulutusi, 4) üle päeva liha, kala või nendega samaväärseid valke sisaldava toidu söömist, 5) nädalast puhkust kodust eemal, 6) autot, 7) kulunud või kahjustatud mööbli väljavahetamist, 8) kulunud riiete asendamist uutega, 9) vähemalt kaht paari heas seisukorras ja meie kliimas sobilikke välisjalanõusid, 10) kas või väikese summa kulutamist enda peale igal nädalal, 11) regulaarselt mõnes tasulises vaba aja tegevuses osalemist, 12) vähemalt kord kuus sõprade või sugulastega kokku saamist, et koos süüa-juua või 13) vajadusel isiklikul otstarbel kodus interneti kasutamist.

Täpsema info ilmajäetuse uurimise metoodika kohta leiate siit:

Detailsemad andmed on avaldatud statistika andmebaasis.

12 kommentaari
  1. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Kui oleks kogu aeg olnud keskerakondlik valitsus siis poleks meil üldse vaeseid. Laari valitsuse ajal tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed. Siis tuli võimule Siim Kallas ja kutsus valitsusse Edgar Savisaare kes kohe tõstis pensioni 30 protsenti ja elu läks paremaks igas valdkonna. Kaks tarka meest suudavad palju. Kuhu on jäänud need toredad reformierakondlased kes olid S.Kallae pooldajad. Siis laimuga Kallas tõrjuti eemale ja võimu haaras Ansip nin vaesus hakkas aina kasvama, tehti üks vale otsus teise järgi ja sattusime elatustaseme poolest viimaste hulka.ega Rõivase ajal parem polnud. Reformierakondlased püüavad inimeste hääli laimates Eestimaa parimaid inimesi ja mõeldes neile välja valesüüdistusi et minema ajada segajaid poliitikast. Mis sa hädaga teed kui töötulemusi pole. Peavoolumeedia toetab neid. Praegune valitsus hoolib inimestest rasketes pandeemia tingimustes hoolitseb inimeste heaolu eest. Keskerakonna tulekuga valitsusse hakkas elatustase tõusma, tervishoiule, põllumajandusele, haridusele anti raha, majandus hakkas arenema jne. muidugi on teatud tagasilöök toimunud kuid küll saadakse sellest ka üle tänu keskerakondlikule valitsusele.

    • maish 4 aastat ago

      Eelmise sajandi dieedid! Kaalu langetamiseks ei pea te enam dieeti piirama. Sain teada uuest ja tervislikust kehakaalu langetamise viisist – http://bit.do/ketoee Olen proovinud nii palju asju, kõiki dieete, sobivust, noh, võin kaalust alla võtta 2 kg ja selle tööriistaga saan kuu jooksul kaotada 15 kg. Tunnen end suurepäraselt! Soovitan kõigile! W

    • maishz 4 aastat ago

      Eelmise sajandi dieedid! Kaalu langetamiseks ei pea te enam dieeti piirama. Sain teada uuest ja tervislikust kehakaalu langetamise viisist – http://bit.do/ketoee Olen proovinud nii palju asju, kõiki dieete, sobivust, noh, võin kaalust alla võtta 2 kg ja selle tööriistaga saan kuu jooksul kaotada 15 kg. Tunnen end suurepäraselt! Soovitan kõigile! X

  2. Ise 4 aastat ago
    Reply

    olen üksik surmaeelik. Minusuguseid vaeseid peaks olema 77%. Kuid vaesena ma ennast küll ei tunne. Pinss 424€, iga kuu jääb üle 150€. Mida ma nutan? Kõik vajalik on olemas, kui miski ootamatult üles ütleb (telekas, raal), saan 2-kuisest varust kohe uuendada. Rohkem varu ei hoia, pole ju mõtet, pankurid röövivad nagunii omale.

    • Sulle"Ise" 4 aastat ago

      Erinevalt Teist soovivad veel paljud pensionärid juuksurit külastada,osta omale ka mõni uus asi POEST mitte kaltsukast, teatrit ,kontserte külastada. Minna külla või vastu võtta sugulasi lapsi. Tülgastav on lugeda,et kui madalale võib langeda üks orjameelne,pugejalik kaasmaalane.

  3. Soovin õnne 300000 vaese puhul! 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakond vaadaku peeglisse,olete enamuse viimasesest iseseisvusajast olnud valitsuses.

  4. Maali Maalt 4 aastat ago
    Reply

    Keskerakonna lollid juhtimsvead tuleb läbi statistika õigeks valetada.
    Tegelik olukord on ikka vastupidine ja kordades hullem.

  5. Kui riik inflatsiooni ei tekitaks siis raha jaguks nagu ratsahobuse sitta.

    Inflatsiooni tekitatakse sisendhindade tõstmise abil. Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.

    Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia on riigiasutus mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.

    Tuulikud ja päikesepaneelid annavad elektrit tasuta sest tuul puhub tasuta ja päike paistab tasuta ning puuduvad hoolduskulud.

    Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 meetri kõrgused sest seal on tuult alati.
    Teine variant on päikesepaneelide jaam mille pindala on Sirtsu soo jagu.

    Taastuvenergia tasu on vargus.

  6. Pask 4 aastat ago
    Reply

    Missugune pasapartei sitavanka selle tabeli tegi? ja palju pasapartei talle maksis+ 10 tuhat,20 tuhat?Te olete sandistanud ka need inimesed, kes suutsid veel suhteliselt normaalselt elada, kuradi varganäod ja kodumaareeturid. Ja sina evenojahott raibe, saame su kätte ka ükskord ja võtame su vargasaagi rahvale tagasi

  7. to ise 4 aastat ago
    Reply

    Lolli juttu aad. Mis sa sead oma väjenõudlikkust eeskujuks? Muidu sind ei kiidwta ega märgata?
    nn.SURMAEELIK VAJAB KA LEMMIKLOOMA RAVI JA EELKÕIGE LEMMIKLOOMA, KEDA TA EI SUUDA MTTE TOITAGI!
    VAJAB ELUASEME REMONTI JA KUI KREDEX ÜHISTU KAUDU KALLALE SUUNATAKSE PEAB VÕRDSELT JÕUKAMATEGA MAKSMA LAENU MAJA REMONDIKA, MIDA TA EI VAJA, SEST ON SURMAEELIK, NAGU SL MEELDIB VÄLJENDUDA. VAEVALT TA KORTERIS ELADA TAHABKI KUS RAHU JA VAIKUST POLE, ÜHISTU KOOSOLEKUD JA NÕUDMISED TA VIIMASE RAHAGI VIIVAD.
    TA VAJAB KA RÕIVAID, RAAMATUID, MUUSIKAPLAATE, MÕNDA VÄIKEST PUHKUSEREISI KASVÕI NAABERMAALE, KASVÕI LINNA TEATRISSE , SELLEGA KAASNEB VÕÕRASTEMAJAS ÖÖBIMINE.
    VAJAB ENESE EEST HOOLITSE;ISEKS VJENDEID, KOSMEETIKAT SUTSUKE, TOIDULISANDEID, HÜGIEENITARBEID, UUT PESU, HOMMIKUMAMTLIT. VAATA MIS EED MAKSAVAD!
    EGA SELLEST EI PIISA KUI 6 KUU PÄRAST SAAB 15 EURI- SEE VÕRDUB TA ELEKTRI KÄIBEMAKSUGA ÜHE TOA KÜTMISEKS SÜGISEL, TALVEL EMAM EI PIISA.

  8. Teate, aga ei tee midagi,,, 4 aastat ago
    Reply

    Kui mets põleb, teevad lennukid muudkui SEIRELENDE, seiravad ja seiravad kustutusteks mõeldud armetu raha eest.
    Kui ON TEADA ja GRAAFIKUS ÄRA NÄUDATUD SELGELT, siis meil teatatakse ja teatakse ja teatakse ka ammugi-see pole esimene graafik, et kõige hullemas olukorras on üle 65 a üksikud , siis MIKS EI TEHTA NENDE ABISTAMISEKS MITTE MIDAGI ??? See on ka kõige ulatuslikum vaesuses elav kontingent. Ja lubage tähendada , tegemist pole mitte suhtelise vaid LAUSVAESUSEGA.
    Nagu Ise siin kommenteeris, tuleb tema oma 400 euriga ilusasti toim, kellele polegi muud vaja kui vahel uusi dressipükse ja lauba õhta pudel õlut.Anteeksi olemassaoloni, kuid mitte kõik surmaeelikud pole mii taimselt lihtsad – neil, uskumatu küll, võivad olla ka vaimsed emots. vajadused. Kogunisti kultuurihuvid. Koguni loomingulised võimed ja vajadused .Aga ilma rahata pole nende teostamine võimalik. Psühholoogid soovitavad lemmikloomi, kes üksinduse hajutaks ja armastaks. Aga kuidas sa pead teda, kui ei jaksa selle pensioniga kassigi ÕIGESTI toita, rääkmata ravist, sama väikese koeraga, julgustuseks oleks vaja mõnele suurt koeragi lisaks. Kui sa ei saa ta tulevikku määrata, et süda ei valutaks, mis siis saab kui ma….Om teada, et pärijad ei hoolitse, vaid tapavad või annavad varjup. Mis endastki saab, kui …..Suitsiidiabi puudub, on hirmud tuleviku ees, vanadekodud kui ärapeidetud hirmuunenäod,kuhu keegi ei taha /isegi taskuraha pole ju et osta toidulisandeid või ravimeid, mis enne, mida vajavad või millesse usuvad/,pole õigusi, pole vabadust, pole oma otsuseid lihtsamagi, privaatsust / üle ja surra ka ei saa. kohe ja siis kui soov. No saadeti koroona, aga see pole lahendus !
    Et seda kõike ajuti unustada, seda koledat tulevikku, oleks siis nii, et ei peaks cente lugema, et rõõmustaks end .teeks elu mugavamaks, lihtsamaks -aga ei-hirmuigi otsaees ootad homset, hirmuga, ei tea, mida 10 päeva enne järgmist pensioni sööd ,rääkimata sokolaadist, heast veinist, heast raamatust, kontserdist,kohvikust ,puhastest remonditud ruumidest, uuest mööblitükist, uuest rõivast, mugavast kingast jne.jne.Midagigi lubada endale enne surma …

  9. Tõnu.P 4 aastat ago
    Reply

    Riik teab ju täpselt kõikide inimeste sissetulekuid , Miks siis see paljukiidetud Eesti Vabariik nende aitamiseks midagi ei tee?? Või on kõik need 300000 inimest joodikud või ise süüdi? Ilmselt on viga eestlase kalgis ja empaatiavõimetus iseloomus. Uskumatult halb rahvus. Mina soovin jõulude eel,et taoline ebaõiglane riik kaoks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.